Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το Γ' ΚΠΣ

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το μεγαλύτερο μέρος του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης  για την Προγραμματική Περίοδο 2000-2006 και επιτεύχθηκε η πλήρης απορρόφηση των προβλεπόμενων κοινοτικών πόρων χωρίς να χαθεί ούτε ένα ευρώ.

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το Γ ΚΠΣ
Ολοκληρώθηκε χθες με επιτυχία το μεγαλύτερο μέρος του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης (ΚΠΣ) για την Προγραμματική Περίοδο 2000-2006 και επιτεύχθηκε η πλήρης απορρόφηση των προβλεπόμενων κοινοτικών πόρων χωρίς να χαθεί ούτε ένα ευρώ (η διετία 2007 και 2008, σύμφωνα με τους κανονισμούς της Ε.Ε., ήταν περίοδος αποπληρωμής).

Συγκεκριμένα, ολοκληρώθηκαν τα 9 από τα 13 Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα («Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης», «Κεντρικής Μακεδονίας», «Δυτικής Μακεδονίας», «Ηπείρου», «Θεσσαλίας», «Ιονίων Νήσων», «Βορείου Αιγαίου», «Νοτίου Αιγαίου» και «Κρήτης») και δύο από τα 11 Τομεακά Επιχειρησιακά Προγράμματα («Εκπαίδευση και Αρχική Επαγγελματική Κατάρτιση» του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Υπουργείου Πολιτισμού). Τα Προγράμματα αυτά είχαν παραταθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έως την 30η Ιουνίου 2009, λόγω των ειδικών συνθηκών που προέκυψαν από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.

Για τα υπόλοιπα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα των 4 πυρόπληκτων περιοχών (Δυτικής Ελλάδας, Στερεάς Ελλάδας, Αττικής και Πελοποννήσου), καθώς και για τα υπόλοιπα Τομεακά Επιχειρησιακά Προγράμματα, η Κυβέρνηση έχει επιτύχει παράταση της επιλεξιμότητας των δαπανών τους έως την 31η Δεκεμβρίου 2009, λόγω των επιπτώσεων των καταστροφικών πυρκαγιών του 2007. Η χρηματοδότηση των Προγραμμάτων αυτών έχει εξασφαλιστεί πλήρως από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Παράλληλα, με ταχείς ρυθμούς συνεχίζεται η καταχώρηση των δαπανών ενταγμένων έργων στο ΕΣΠΑ 2007-2013. Η ενεργοποίηση των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων έχει ήδη φτάσει στο 40% του συγχρηματοδοτούμενου προϋπολογισμού. Έως σήμερα έχουν εκδοθεί προσκλήσεις για υποβολή προτάσεων για νέες δράσεις συνολικού προϋπολογισμού 13 δισ. ευρώ, στις οποίες δεν συμπεριλαμβάνονται τα έργα γέφυρες.

Ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιάννης Παπαθανασίου δήλωσε σχετικά: «Η ολοκλήρωση του Γ΄ ΚΠΣ με πλήρη απορρόφηση των πόρων, είναι η ηχηρή απάντηση στις Κασσάνδρες, που όλο αυτό το διάστημα δεν είχαν κουραστεί να κινδυνολογούν. Είναι κυρίως η δικαίωση μιας μεγάλης προσπάθειας. Μέσα σε πέντε χρόνια, δίνοντας έναν πραγματικό αγώνα δρόμου, πετύχαμε όχι μόνο την απεμπλοκή των τεράστιων προβλημάτων που παραλάβαμε, αλλά και την απορρόφηση τετραπλάσιων πόρων σε σχέση με την περίοδο 2000 – 2004. Και ταυτόχρονα, προχωρούμε με ακόμη ταχύτερους ρυθμούς στην υλοποίηση του ΕΣΠΑ 2007 – 2013. Σε όσους λοιπόν επιμένουν να προβλέπουν καταστροφές, απαντούμε για μια ακόμη φορά με τα αποτελέσματα της δουλειάς μας».




ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v