Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διαμαρτυρία 3 εταιριών κινητής στον πρωθυπουργό

Για καθυστέρηση στην υλοποίηση επενδύσεων ύψους εκατομμυρίων ευρώ λόγω έλλειψης θεσμικού πλαισίου και υποστήριξης από το αρμόδιο υπουργείο κάνουν λόγο σε επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας.

  • της Μάρως Τσαντήλα
Διαμαρτυρία 3 εταιριών κινητής στον πρωθυπουργό
Για καθυστέρηση στην υλοποίηση επενδύσεων ύψους εκατομμυρίων ευρώ λόγω έλλειψης θεσμικού πλαισίου και υποστήριξης από το αρμόδιο υπουργείο κάνουν λόγο σε επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό κ. Καραμανλή οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας.

Η διαφορά αυτής της κίνησης σε σχέση με προηγούμενες διαμαρτυρίες των εταιριών κινητής τηλεφωνίας είναι ότι την επιστολή, που κάνει λόγο για πάγωμα επενδύσεων ύψους 1.350 εκατομμυρίων ευρώ, υπογράφουν οι μέτοχοι των τριών εταιριών.

Συγκεκριμένα, από την πλευρά της Cosmote την επιστολή υπογράφει ο κ. Γκουίντο Κέρκχοχ, εκτελεστικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Deutsche Telekom και επικεφαλής του τομέα νοτιοανατολικής Ευρώπης, για λογαριασμό της Vodafone την υπογράφει ο κ. Μισέλ Κομπς, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Vodafone για την Ευρώπη, ενώ από την πλευρά της Wind υπογράφει ο κ. Ναγκίμπ Σαουίρις, διευθύνων σύμβουλος της Weather Investments, μητρικής εταιρίας της Wind.

Στο πλαίσιο συζήτησης του νομοσχεδίου για την ταυτοποίηση των καρτοκινητών στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ο κ. Γιώργος Στεφανόπουλος, γενικός διευθυντής της Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας, έκανε λόγο για σοβαρά εμπόδια που δεν επιτρέπουν στις εταιρίες να υλοποιήσουν τα επενδυτικά τους προγράμματα.

Το σοβαρότερο πρόβλημα αφορά στις σοβαρές καθυστερήσεις που αντιμετωπίζουν οι εταιρίες για την αδειοδότηση και εγκατάσταση των εταιριών κινητής τηλεφωνίας αφού στη χώρα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας απαιτούνται περίπου 2,5 χρόνια, ενώ το αντίστοιχο διάστημα για τα κράτη της Ευρώπης είναι 7 μήνες.

Το ζήτημα είναι κάτι περισσότερο από σοβαρό καθώς η συντριπτική πλειονότητα των κεραιών κινητής τηλεφωνίας στη χώρα μας λειτουργεί ουσιαστικά παράνομα αφού το ποσοστό των αδειοδοτημένων σταθμών βάσης στο σύνολο του δικτύου είναι μόλις 6%, την ώρα που το αντίστοιχο ποσοστό στην Ε.Ε. ανέρχεται σε 73%. Χαρακτηριστικό είναι ότι στην Ελλάδα για την αδειοδότηση μιας κεραίας εμπλέκονται 9 διαφορετικές υπηρεσίες, ενώ στις χώρες της Ε.Ε. ο αντίστοιχος μέσος όρος είναι 1 - 2 υπηρεσίες.

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία ταυτοποίησης των καρτοκινητών, η Ένωση των Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας υποστηρίζει ότι η διαδικασία που ακολουθήθηκε στην κατάρτιση του σχεδίου νόμου ήταν πρόχειρη, με αποτέλεσμα αν αυτό εφαρμοστεί χωρίς τροποποιήσεις θα είναι αναποτελεσματικό.

Η κυριότερη επισήμανση από την πλευρά των εταιριών είναι ότι σύμφωνα με το σχέδιο νόμου ζητούνται από τους πολίτες περισσότερα στοιχεία από αυτά που είναι αναγκαία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v