Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέος κανονισμός ειδικών αδειών από την ΕΕΤΤ

Στην έκδοση νέου Κανονισμού Ειδικών Αδειών για την παροχή ταχυδρομικών υπηρεσιών, προέβη με Απόφασή της η Ολομέλεια της ΕΕΤΤ.

Νέος κανονισμός ειδικών αδειών από την ΕΕΤΤ
Στην έκδοση νέου Κανονισμού Ειδικών Αδειών για την παροχή ταχυδρομικών υπηρεσιών, προέβη με Απόφασή της η Ολομέλεια της ΕΕΤΤ.

Ο συγκεκριμένος Κανονισμός θέτει γενικές αρχές λειτουργίας των επιχειρήσεων παροχής Καθολικής Υπηρεσίας, διευκρινίζει διαδικασίες και προσδιορίζει με σαφήνεια τη συμπεριφορά και τις υποχρεώσεις τους απέναντι στους καταναλωτές.

Επισημαίνεται ότι η έκδοση του νέου Κανονισμού είναι απόρροια των πορισμάτων της Μελέτης της Ελληνικής και Ευρωπαϊκής Ταχυδρομικής Αγοράς που διενήργησε η ΕΕΤΤ με ανεξάρτητο φορέα, των αποτελεσμάτων της Δημόσιας Διαβούλευσης που διεξήχθη από 12-5-2008 έως 9-6-2008 σχετικά με την αναμόρφωση του Κανονιστικού Πλαισίου για την παροχή ταχυδρομικών υπηρεσιών και την ανάπτυξη της ταχυδρομικής αγοράς, καθώς και των συμπερασμάτων της Ημερίδας για τις εξελίξεις της Ελληνικής ταχυδρομικής αγοράς, που πραγματοποίησε η Διεύθυνση Ταχυδρομείων της ΕΕΤΤ το Μάρτιο του 2009.

Στόχος του νέου Κανονισμού είναι η διασφάλιση της προστασίας του καταναλωτή όσον αφορά τις παρεχόμενες ταχυδρομικές υπηρεσίες, η απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης ταχυδρομικών επιχειρήσεων, η ενίσχυση του ανταγωνισμού και η περαιτέρω ανάπτυξη της ταχυδρομικής αγοράς.

Τα βασικότερα σημεία διαφοροποίησης του νέου Κανονισμού από το υφιστάμενο κανονιστικό πλαίσιο είναι τα ακόλουθα:

Διαδικασία εγγραφής στο Μητρώο Ταχυδρομικών Επιχειρήσεων της ΕΕΤΤ

Απλοποιείται η διαδικασία χορήγησης αδειών και υποβολής πιστοποιητικών, ενώ προβλέπεται νέα διαδικασία για την τροποποίηση των χορηγηθεισών αδειών.

Απλοποίηση τρόπου λειτουργίας των ταχυδρομικών δικτύων

1. Οι αδειοδοτημένες επιχειρήσεις με Γενική ή Ειδική Άδεια μπορούν πλέον να αποτελούν μέλη δικτύων άλλων αδειοδοτημένων επιχειρήσεων.

2. Την υποχρέωση καταβολής τελών στην ΕΕΤΤ έχει πλέον η επιχείρηση που στην οποία ανήκει το ταχυδρομικό δίκτυο. Οι αδειοδοτημένες επιχειρήσεις που συμμετέχουν στη διακίνηση του αντικειμένου αποκλειστικά ως μέλη δικτύου, δεν καταβάλλουν τέλη στην ΕΕΤΤ.

Εξάλειψη υποκειμενικών κριτηρίων αξιολόγησης.

Εξαλείφονται τα υποκειμενικά κριτήρια αξιολόγησης για την χορήγηση των αδειών, όπως π.χ. η αξιολόγηση της αξιοπιστίας της επιχείρησης και της αρτιότητας του επιχειρησιακού σχεδίου, με στόχο την ενίσχυση του ανταγωνισμού και την ανάπτυξη της ταχυδρομικής αγοράς.

Πρόβλεψη για παροχή πληροφοριών στην ΕΕΤΤ

Θεσπίζονται τακτές προθεσμίες υποβολής των πληροφοριών που ζητά η ΕΕΤΤ από τους παρόχους και αντίστοιχα τα μέτρα που δύναται να λάβει η ΕΕΤΤ σε περίπτωση μη ανταπόκρισης των επιχειρήσεων, με στόχο την εποπτεία και την εύρυθμη λειτουργία του ταχυδρομικού τομέα.

Προώθηση φιλικών προς το περιβάλλον τεχνολογιών

Προβλέπεται η μείωση των ανταποδοτικών τελών που καταβάλλουν οι ταχυδρομικές επιχειρήσεις στην ΕΕΤΤ, σε περίπτωση επενδύσεών τους σε αντιρρυπαντικές τεχνολογίες.

Θέσπιση κοινών «Όρων και Προϋποθέσεων» για την προστασία των χρηστών.

Με το νέο Κανονισμό καθορίζονται οι όροι και προϋποθέσεις παροχής ταχυδρομικών υπηρεσιών, οι οποίοι αφορούν στην προστασία των χρηστών. Ειδικότερα, ο Χάρτης Υποχρεώσεων προς τον Καταναλωτή (ΧΥΚ) κάθε ταχυδρομικής επιχείρησης οφείλει να περιλαμβάνει συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις που, μεταξύ άλλων αφορούν στα εξής:

- Ποιότητα παρεχόμενων υπηρεσιών/χρόνος επίδοσης.

-Υποχρεώσεις και ενέργειες της ταχυδρομικής επιχείρησης αναφορικά με τη διαχείριση των ανεπίδοτων ταχυδρομικών αντικειμένων

- Υποχρεώσεις για Διαφάνεια και Δημοσιότητα Πληροφοριών ιδίως όσον στους τιμοκαταλόγους.

- Διαδικασίες επίλυσης παραπόνων των καταναλωτών- συγκρότηση επιτροπής επίλυσης διαφορών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v