Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Έρχεται η "λυπητερή" της έκτακτης εισφοράς

Τα εκκαθαριστικά σημειώματα για την καταβολή της έκτακτης εισφοράς για εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ θα λάβουν αυτές τις μέρες περίπου 130.000 φορολογούμενοι. Τι προβλέπει ο νόμος. Αναλυτικός πίνακας.

Έρχεται η λυπητερή της έκτακτης εισφοράς
Τα εκκαθαριστικά σημειώματα για την καταβολή της έκτακτης εισφοράς για εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ θα λάβουν αυτές τις ημέρες περίπου 130.000 φορολογούμενοι φυσικά πρόσωπα, καθώς εξαιρούνται από το μέτρο όλες οι επιχειρήσεις.

Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών ολοκλήρωσε την έκδοση και την αποστολή των εκκαθαριστικών σημειωμάτων της έκτακτης εισφοράς και αρχίζει πλέον η καταβολή της εφάπαξ ή σε τρείς διμηνιαίες δόσεις.

Το συνολικό ποσό ή η πρώτη δόση μπορεί να εξοφληθεί εμπρόθεσμα έως τις 31 Ιουλίου 2009. Η δεύτερη δόση έως τις 30 Σεπτεμβρίου και η τρίτη μέχρι το τέλος Νοεμβρίου.
Η πληρωμή μπορεί να γίνει στις συνεργαζόμενες τράπεζες που αναφέρονται στο εκκαθαριστικό σημείωμα και σε οποιαδήποτε εφορία.

Το βέβαιο είναι πάντως ότι θα υπάρξουν προβλήματα με χιλιάδες φορολογουμένους που θα λάβουν εκκαθαριστικό, καθώς η ΓΓΠΣ τους καλεί να σπεύσουν στις εφορίες προκειμένου να δηλώσουν ακόμη και εισοδήματα τα οποία δεν ήταν υποχρεωμένοι να τα αναφέρουν στη δήλωσή τους (π.χ. τόκοι καταθέσεων), έτσι ώστε να επαναπροσδιοριστεί το τελικό ποσό της εισφοράς.

Χαρακτηριστικά, η ΓΓΠΣ αναφέρει για το θέμα στη σχετική ανακοίνωσή της: "Σε περίπτωση που στα αυτοτελώς φορολογούμενα εισοδήματα της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος οικ. έτους 2008 περιλαμβάνονται αποζημιώσεις, εφάπαξ παροχές ταμείων κ.λπ. της παρ.1 αρθ. 14 και παρ.1 αρθ. 45 του ΚΦΕ, οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται στη ΔΟΥ που αναγράφεται στο εκκαθαριστικό σημείωμα με τα σχετικά παραστατικά, προκειμένου να επαναπροσδιοριστεί εάν υπόκεινται στην καταβολή έκτακτης εισφοράς και το ύψος αυτής'.

Σε πρόσφατη εγκύκλιό του το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζει ποια εισοδήματα λαμβάνονται υπόψη ώστε να υπολογιστεί η εισφορά, καθώς και σε πόσες δόσεις μπορεί να καταβληθεί το ποσό που φτάνει έως και τις 25.000 ευρώ για εισοδήματα άνω των 900.000 ευρώ.

Βασικά έκτακτη εισφορά θα πληρώσουν μισθωτοί, συνταξιούχοι, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες οι οποίοι δήλωσαν στην εφορία το σύνολο των ατομικών τους εισοδημάτων, ακόμη κι αυτά που απαλλάσσονται από τη φορολογία ή φορολογούνται ειδικά, με αποτέλεσμα να υπερβούν το όριο των 60.000 ευρώ.

Αντίθετα, από την "τσιμπίδα" της έκτακτης εισφοράς ξεφεύγουν οι μέτοχοι ανωνύμων εταιριών και ΕΠΕ που εισέπραξαν το 2007 υψηλά ποσά μερισμάτων, μέλη διοικητικών συμβουλίων Α.Ε. που εισέπραξαν το 2007 υψηλές αμοιβές για την ιδιότητά τους αυτή, όσοι κέρδισαν μεγάλα ποσά από το χρηματιστήριο, τόκους καταθέσεων, ομολόγων και εντόκων γραμματίων του Δημοσίου, εφόσον δεν ήταν υποχρεωμένοι να δηλώσουν τα συγκεκριμένα εισοδήματα στην εφορία.

Το υπουργείο Οικονομικών, στην προσπάθειά του να πιάσει αυτές τις περιπτώσεις τους καλεί να υποβάλουν συμπληρωματικές δηλώσεις, προκειμένου να εμφανίσουν στην εφορία τα εισοδήματα του 2007 που δεν όφειλαν να αναγράψουν το 2008.

Ωστόσο, είναι σχεδόν βέβαιο ότι η προτροπή του υπουργείου δεν θα φέρει κανένα αποτέλεσμα, αφού ουδείς θα… πάει γυρεύοντας για να πληρώσει έκτακτη εισφορά.

Όσον αφορά στους ελεύθερους επαγγελματίες που έκαναν αυτοπεραίωση, αυτοί θα φορολογηθούν για το επιπλέον δηλωθέν εισόδημα και όχι για το εισόδημα που πραγματικά είχαν με βάση τα βιβλία τους.

Όπως διευκρινίζεται στην εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, από την επιβολή της εισφοράς εξαιρούνται μόνο εισοδήματα όπως αποζημίωση απολυομένου, εφάπαξ παροχή ταμείων πρόνοιας και ασφαλιστικών οργανισμών και εφάπαξ βοήθημα δημοσίων υπαλλήλων.

Δεν εξαιρούνται όμως όλα τα άλλα εισοδήματα που απαλλάσσονται από τον φόρο ή φορολογούνται αυτοτελώς, όπως κέρδη από πώληση μετοχών εισηγμένων ή μη στο Χ.Α. ή σε ξένο χρηματιστήριο, τα μερίσματα από ημεδαπές ή ξένες εταιρίες, τα κέρδη που προκύπτουν από την εξαγορά μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων, εισόδημα από πράξεις repos κ.λπ.

Επίσης, οι τόκοι καταθέσεων τραπεζών, τόκοι εντόκων γραμματίων του Δημοσίου, τόκοι ομολόγων του Δημοσίου, τόκοι από ομολογίες που εκδίδονται από εταιρίες ή επιχειρήσεις που εδρεύουν στην Ελλάδα, αμοιβές και μισθοί μελών Δ.Σ., ωφέλεια από πώληση εταιρικών μεριδίων κ.ά.

Τα ποσά εισοδήματος από μισθωτές υπηρεσίες που έχουν φορολογηθεί αυτοτελώς (π.χ. ποσά ΔΕΤΕ, ΔΕΧΕ, ΔΙΒΕΕΤ, ειδικά επιδόματα επικίνδυνης εργασίας κ.λπ.). Τα καθαρά κέρδη ατομικής επιχείρησης αποκλειστικά πλανόδιων λιανοπωλητών και αποκλειστικά λιανοπωλητών σε κινητές λαϊκές αγορές, αυτών που εκμεταλλεύονται ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια και κάμπινγκ, καθώς και των εκμεταλλευτών φορτηγών Δ.Χ. αυτοκινήτων.

Οι καθαρές αμοιβές από τις πάνω από δύο τον μήνα υπηρεσίες ενεργού, μικτής και ετοιμότητας εφημερίας για γιατρούς ενταγμένους στο ΕΣΥ κ.λπ. Τα χρηματικά ποσά που καταβλήθηκαν από ποδοσφαιρικές ανώνυμες εταιρίες ή από αναγνωρισμένα αθλητικά σωματεία κατά την υπογραφή του συμβολαίου μετεγγραφής ή την ανανέωση του συμβολαίου συνεργασίας, εφόσον πρόκειται για ποδοσφαιριστή, καλαθοσφαιριστή, προπονητή ή για άλλον αμειβόμενο αθλητή, καθώς και τα επιδόματα ανέργων των παρ. 2 και 3 του άρθρου 33 του Ν. 1892/1990 που φορολογήθηκαν αυτοτελώς.

Όλα τα πιο πάνω, κατά ειδικό τρόπο φορολογούμενα, απαλλασσόμενα της φορολογίας ή ελεύθερα φόρου εισοδήματα, μπορούσαν να είχαν δηλωθεί στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του οικον. έτους 2008, εάν και εφόσον όμως το επιθυμούσε ο φορολογούμενος.

Για να μην υπάρξουν αδικίες μεταξύ εκείνων που δήλωσαν και εκείνων που -νόμιμα- δεν δήλωσαν τα εισοδήματα αυτά, με την εγκύκλιο γίνεται δεκτό ότι ο υπόχρεος μπορεί να υποβάλει εντός 2 μηνών από την έκδοση του εκκαθαριστικού σημειώματος αίτηση με τα ακριβή ποσά των προαναφερθέντων εισοδημάτων.

Στην περίπτωση αυτή δεν θα επιβάλλεται καμία κύρωση, καθόσον δεν υπήρχε υποχρέωση για δήλωση των εν λόγω εισοδημάτων, με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος.

Αξίζει να σημειωθεί ακόμη ότι αν το οικογενειακό εισόδημα (φορολογουμένου και συζύγου) υπερβαίνει τα 60.000 ευρώ, αλλά κανένας από τους δύο συζύγους δεν κάλυπτε το όριο αυτό, δεν επιβάλλεται εισφορά. Αν μόνο ο ένας από τους δύο συζύγους είχε εισόδημα πάνω από 60.000 ευρώ, τότε μόνο σε αυτόν επιβάλλεται η εισφορά. Τέλος, αν και οι δύο είχαν εισόδημα πάνω από 60.000 ευρώ, τότε η εισφορά επιβάλλεται και στους δύο συζύγους.

Για την επιβολή της εισφοράς λαμβάνεται το καθαρό εισόδημα από όλες τις κατηγορίες (ακίνητα, μισθωτές υπηρεσίες, εμπορικές επιχειρήσεις, κινητές αξίες, ελευθέρια επαγγέλματα, γεωργικές επιχειρήσεις).

Το ποσό που θα κληθούν να πληρώσουν οι υπόχρεοι κλιμακώνεται ως εξής:


Εισόδημα φορολογουμένου και

ανήλικων τέκνων

Ποσό εισφοράς

Μέχρι 60.000 ευρώ

0

Από 60.001 έως 80.000 ευρώ

1.000 ευρώ

Από 80.001 έως 100.000 ευρώ

2.000 ευρώ

Από 100.001 έως 150.000 ευρώ

3.000 ευρώ

Από 150.001 έως 300.000 ευρώ

5.000 ευρώ

Από 300.001 έως 500.000 ευρώ

10.000 ευρώ

Από 500.001 έως 700.000 ευρώ

15.000 ευρώ

Από 700.001 έως 900.000 ευρώ

20.000 ευρώ

Από 900.001 ευρώ και άνω

25.000 ευρώ


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v