Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μείωση επιτοκίων καταθέσεων και δανείων τον Μάιο

Μείωση παρουσίασαν τον Μάιο τα επιτόκια των σημαντικότερων κατηγοριών νέων και υφιστάμενων καταθέσεων και δανείων, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος.

Μείωση επιτοκίων καταθέσεων και δανείων τον Μάιο
Μείωση παρουσίασαν τον Μάιο τα επιτόκια των σημαντικότερων κατηγοριών νέων και υφιστάμενων καταθέσεων και δανείων, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος. Συγκεκριμένα:

1. ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΝΕΩΝ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΔΑΝΕΙΩΝ ΣΕ ΕΥΡΩ

Μείωση παρουσίασαν γενικά τα επιτόκια των σημαντικότερων κατηγοριών νέων καταθέσεων και δανείων τον Μάιο του 2009. Εξαίρεση αποτελούν το επιτόκιο των νέων repos και το επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων μέχρι 1 εκατ. ευρώ, με επιτόκιο κυμαινόμενο ή σταθερό έως 1 έτος, τα οποία σημείωσαν άνοδο.

Αναλυτικότερα, τα μέσα επιτόκια των καταθέσεων μιας ημέρας από νοικοκυριά και μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις σημείωσαν μικρή πτώση (κατά 11 και 3 μονάδες βάσης) τον Μάιο του 2009 και διαμορφώθηκαν στο 0,58% και στο 0,48% αντίστοιχα. Μείωση του μέσου επιτοκίου παρατηρήθηκε και στην κατηγορία των νέων καταθέσεων από νοικοκυριά με συμφωνημένη διάρκεια έως 1 έτος, στην οποία το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 2,58%, σημειώνοντας πτώση κατά 26 μονάδες βάσης. Αντίθετα, το μέσο επιτόκιο των νέων συμφωνιών επαναγοράς (repos) σημείωσε άνοδο (7 μονάδες βάσης) και διαμορφώθηκε στο 0,97%.

Όσον αφορά στα επιτόκια των χορηγήσεων, το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια (κατηγορία που περιλαμβάνει τα δάνεια μέσω πιστωτικών καρτών, τα ανοιχτά δάνεια και τις υπεραναλήψεις) μειώθηκε κατά 13 μονάδες βάσης στο 14,31%. Το επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια παρέμεινε ουσιαστικά αμετάβλητο τον Μάιο του 2009 στο 6,10%. Αύξηση παρατηρήθηκε στην κατηγορία των νέων επιχειρηματικών δανείων συγκεκριμένης διάρκειας με επιτόκιο κυμαινόμενο ή σταθερό για μέχρι και 1 έτος, και για μικρά σχετικά ποσά (δάνεια μέχρι και 1 εκατ. ευρώ), όπου το μέσο επιτόκιο σημείωσε άνοδο κατά 20 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 4,56%. Αντίθετα, στην κατηγορία των νέων επιχειρηματικών δανείων με επιτόκιο κυμαινόμενο ή σταθερό για μέχρι και 1 έτος και για μεγάλα σχετικά ποσά (δάνεια άνω του 1 εκατ. ευρώ), το μέσο επιτόκιο σημείωσε τον Μάιο του 2009 πτώση στο 3,59% από 3,79% τον προηγούμενο μήνα. Μείωση παρουσίασαν και τα επιτόκια των νέων στεγαστικών δανείων. Πιο συγκεκριμένα, το μέσο επιτόκιο στην κατηγορία των νέων στεγαστικών δανείων με επιτόκιο κυμαινόμενο ή σταθερό έως 1 έτος περιορίστηκε κατά 12 μονάδες βάσης στο 3,52%, και το επιτόκιο στην κατηγορία των νέων στεγαστικών δανείων με επιτόκιο σταθερό για πάνω από 1 και μέχρι και 5 έτη παρουσίασε πτώση κατά 5 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 5,08%.

2. ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΣΤΑ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΔΑΝΕΙΩΝ ΣΕ ΕΥΡΩ

Μείωση σημείωσαν τον Μάιο του 2009 τα επιτόκια που εφαρμόζονται στα υφιστάμενα υπόλοιπα των σημαντικότερων κατηγοριών καταθέσεων και δανείων.

Ειδικότερα, το μέσο επιτόκιο καταθέσεων από τα νοικοκυριά με διάρκεια έως 2 έτη παρουσίασε πτώση κατά 28 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε τον Μάιο του 2009 στο 3,58% και το αντίστοιχο επιτόκιο για τις επιχειρήσεις μειώθηκε κατά 32 μονάδες βάσης στο 2,70%. Το μέσο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων με διάρκεια άνω των 5 ετών μειώθηκε τον μήνα αυτόν κατά 6 μονάδες βάσης στο 4,30%, ενώ το επιτόκιο των μακροπρόθεσμων δανείων προς μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις μειώθηκε κατά 7 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 4,98%.


* Οι πίνακες με τα επιτόκια νέων καταθέσεων και δανείων σε ευρώ και τα μέσα επιτόκια στα υφιστάμενα υπόλοιπα των καταθέσεων και δανείων σε ευρώ επισυνάπτονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v