Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΙΟΒΕ: Βελτίωση οικονομικού κλίματος τον Ιούνιο

Ανοδικά για τρίτο διαδοχικό μήνα κινήθηκε ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα τον Ιούνιο, καθώς διαμορφώθηκε στις 59 μονάδες, από 49,2 μονάδες τον Μάιο, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2008.

ΙΟΒΕ: Βελτίωση οικονομικού κλίματος τον Ιούνιο
Ανοδικά για τρίτο διαδοχικό μήνα κινήθηκε ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα τον Ιούνιο, καθώς διαμορφώθηκε στις 59 μονάδες, από 49,2 μονάδες τον Μάιο, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2008.

Σύμφωνα με την Οικονομική Συγκυρία του ΙΟΒΕ, η άνοδος είναι διαστρωματική και καταγράφεται σε όλους τους τομείς, με εντονότερη εκείνη στις κατασκευές και στο λιανικό εμπόριο και μικρότερη στη βιομηχανία και στις υπηρεσίες.

Εκτός όμως από την πλευρά της προσφοράς, και στη ζήτηση σημειώνεται σημαντική βελτίωση. Έτσι η καταναλωτική εμπιστοσύνη βελτιώνεται σημαντικά και κινείται στα υψηλότερα επίπεδα του τελευταίου χρόνου, καθώς ο δείκτης διαμορφώνεται στις -45 μονάδες, όσο ακριβώς ήταν και τον Ιούνιο του 2008. Αναλυτικότερα: 

- Στη βιομηχανία καταγράφεται αισθητή ανάκαμψη στις προβλέψεις της παραγωγής και ηπιότερη στις εκτιμήσεις για το τρέχον επίπεδο της ζήτησης και των παραγγελιών, ενώ και τα αποθέματα φαίνεται να αποκλιμακώνονται. 

- Στις υπηρεσίες βελτιώνονται οι προβλέψεις των επιχειρήσεων για την εξέλιξη της ζήτησης και οι εκτιμήσεις για την πορεία των εργασιών αυτής της περιόδου, με εντονότερη ωστόσο τη βελτίωση στις εκτιμήσεις για την τρέχουσα πορεία της ζήτησης. 

- Στο λιανικό εμπόριο καταγράφουν σημαντική βελτίωση οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις, ενώ σημαντικό μέρος των αποθεμάτων φαίνεται να έχει ρευστοποιηθεί. Από την άλλη πλευρά, οι προβλέψεις για την εξέλιξη της ζήτησης στο επόμενο τρίμηνο επιδεινώνονται οριακά. 

- Στις κατασκευές η αισθητή ανάκαμψη στις προβλέψεις για την απασχόληση του κλάδου ωθεί τον δείκτη σε υψηλότερα επίπεδα, όπως και οι εκτιμήσεις για το επίπεδο του προγράμματος εργασιών αν και ακόμα αντανακλούν υποτονική δραστηριότητα. 

- Στην καταναλωτική εμπιστοσύνη οι προβλέψεις των καταναλωτών για την οικονομική τους κατάσταση και την οικονομική κατάσταση της χώρας βελτιώνονται σημαντικά, ενώ ήπια είναι η ανάκαμψη στην πρόθεση για αποταμίευση και τις προβλέψεις για την εξέλιξη της ανεργίας, οι οποίες εξακολουθούν να βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα.

Όπως αναφέρει το ΙΟΒΕ, ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος τον Ιούνιο συνεχίζει να βελτιώνεται για τρίτο συνεχή μήνα, τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και στην ευρωζώνη. Παρ' όλα αυτά, και στις δύο ζώνες οι σχετικοί δείκτες βρίσκονται ακόμα σε πολύ χαμηλά επίπεδα, χαμηλότερα της σημαντικής κάμψης που είχε σημειωθεί στα τέλη του 1992. Ο δείκτης αυξάνεται κατά 3,2 μονάδες στην Ε.Ε. και 3,1 μονάδες στην ευρωζώνη και διαμορφώνεται στις 71,1 και στις 73,3 μονάδες αντίστοιχα.

Η ανάκαμψη του δείκτη προέρχεται από τη βελτίωση των προσδοκιών στις υπηρεσίες και στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, όπου σημειώθηκε άνοδος κατά δύο μονάδες και στις δύο ζώνες, αλλά και στη βιομηχανία, με άνοδο κατά μία μονάδα. Ο δείκτης στις κατασκευές παρέμεινε αμετάβλητος στην ευρωζώνη, ενώ βελτιώθηκε οριακά στην Ε.Ε., ενώ στο λιανικό εμπόριο ο δείκτης δεν μεταβλήθηκε στην Ε.Ε., όμως υποχώρησε κατά δύο μονάδες στην ευρωζώνη. Αναλυτικότερα: 

- Στη βιομηχανία ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών αυξάνεται οριακά, στις -33 και στις -32 μονάδες αντίστοιχα στην Ε.Ε. και στην ευρωζώνη. Οι προβλέψεις για την εξέλιξη της παραγωγής καταγράφουν βελτίωση, ιδιαίτερα στην ευρωζώνη, ενώ και τα αποθέματα αποκλιμακώνονται, οριακά στην Ε.Ε. και περισσότερο στην ευρωζώνη. Αντίθετα, οι εκτιμήσεις για τα επίπεδα των παραγγελιών υποχωρούν περισσότερο και στις δύο ζώνες. 

- Στις υπηρεσίες οι σχετικοί δείκτες κινούνται επίσης ανοδικά, στις -23 και στις -20 μονάδες στην Ε.Ε. και στην ευρωζώνη και οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα δραστηριότητα των επιχειρήσεων βελτιώνονται και οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της ζήτησης ανακάμπτουν επίσης και στις δύο ζώνες. Έντονη είναι και η άνοδος στις εκτιμήσεις για την τρέχουσα πορεία της ζήτησης ιδιαίτερα στην Ε.Ε. 

- Στο λιανικό εμπόριο οι προσδοκίες παραμένουν αμετάβλητες στην Ε.Ε. και καταγράφουν υποχώρηση στην ευρωζώνη, φτάνοντας τις -17 και τις -16 μονάδες αντίστοιχα. Οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα επιχειρηματική δραστηριότητα επιδεινώνονται περισσότερο στην ευρωζώνη, ενώ για τα αποθέματα αποκλιμακώνονται οριακά στην Ε.Ε. και παραμένουν στα ίδια επίπεδα για την ευρωζώνη. Τέλος, οι προσδοκίες των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων για την εξέλιξη των πωλήσεων τους επόμενους μήνες βελτιώνονται ελαφρά στην Ε.Ε., ενώ δεν μεταβάλλονται στην ευρωζώνη. 

- Στις κατασκευές, ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών παραμένει σταθερός στην ευρωζώνη, σε επίπεδα υψηλότερα από τις ιστορικά χαμηλές επιδόσεις του, και καταγράφει οριακή άνοδο στην Ε.Ε. Οι προβλέψεις των επιχειρήσεων για το επίπεδο των εργασιών τους καταγράφουν μικρή ανάκαμψη, ενώ οι προσδοκίες για την απασχόληση στον κλάδο βελτιώνονται στην Ε.Ε., αλλά επιδεινώνονται οριακά στην ευρωζώνη.


* Η Οικονομική Συγκυρία του ΙΟΒΕ δημοσιεύεται στην δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v