Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πληροφορική: Τι βλέπουν 9 εισηγμένες

Ενδεχόμενη καθυστέρηση στις αναθέσεις των έργων του Δ΄ ΚΠΣ λόγω πρόωρων εκλογών φοβούνται οι εταιρίες της πληροφορικής. Οι κρίσιμοι καταλύτες για τον κλάδο. Τι εκτιμούν τα στελέχη εννέα εισηγμένων.

  • του Στέφανου Κοτζαμάνη
Πληροφορική: Τι βλέπουν 9 εισηγμένες
Tο εκλογικό τοπίο αρχίζει πλέον να αποτελεί αξιοσημείωτο παράγοντα εξελίξεων στον κλάδο της πληροφορικής, καθώς η επίσπευση των εκλογών μέσα στο προσεχές φθινόπωρο αναμένεται να οδηγήσει "πιο πέρα" την υπόθεση της ανάθεσης των πρώτων έργων του Δ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης (ΕΣΠΑ).

«Αν δεν γίνουν πρόωρες εκλογές ή έστω αν πραγματοποιηθούν το 2010 με αφορμή την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, τότε οι πρώτες συμβάσεις των έργων πληροφορικής του Δ΄ ΚΠΣ αναμένεται να έρθουν μέσα στους πρώτους μήνες του επόμενου έτους. Σε διαφορετική περίπτωση, θα υπάρξουν νέες καθυστερήσεις, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον κλάδο».

Αυτή είναι η θέση βασικού μετόχου εισηγμένης εταιρείας στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ο οποίος θεωρεί πολύ σημαντική εξέλιξη για την πορεία του χώρου την έναρξη των σχετικών προκηρύξεων. Ο ίδιος συνεχίζει: «Το τελευταίο δωδεκάμηνο οι νέες δουλειές πληροφορικής είναι πολύ λίγες, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Το γεγονός αυτό έχει περιορίσει πολύ το υπόλοιπο των ανεκτέλεστων συμβάσεων των εταιρειών, πολλές εκ των οποίων συντηρήθηκαν στο πρώτο φετινό εξάμηνο λόγω της εκτέλεσης παλαιότερων συμβάσεων και δευτερευόντως λόγω υπηρεσιών υποστήριξης.

Όσο όμως δεν βγαίνουν νέα έργα στην πιάτσα, το "λίπος" των επιχειρήσεων του κλάδου αρχίσει να περιορίζεται δραστικά».

Το ευχάριστο βέβαια είναι ότι τους τελευταίους μήνες κάτι αρχίζει να κινείται στον ιδιωτικό τομέα και ειδικότερα στις τράπεζες, οι οποίες είχαν κατεβάσει ρολά στις παραγγελίες τους από το φθινόπωρο του προηγούμενου έτους.

* Ενδεικτική είναι η άποψη του κ. Χαράλαμπου Στασινόπουλου, προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της εισηγμένης εταιρείας Profile: «Οι ιδιωτικές εταιρείες έπειτα από δωδεκάμηνη απραξία είναι υποχρεωμένες εκ των πραγμάτων να προχωρήσουν σε ορισμένες τουλάχιστον επενδύσεις στην πληροφορική».

Πρόθεση για εξαγορές εταιρειών υπάρχει, αλλά στο εξωτερικό. Και εξειδικεύοντας όσα λέει για την εταιρεία του ο κ. Στασινόπουλος σημειώνει: «Μετά και τις τελευταίες συμβάσεις που αναλάβαμε τελευταία, το ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων μας δεν διαφέρει σημαντικά σε σχέση με πέρυσι. Για φέτος στόχος μας είναι να επαναλάβουμε τις περυσινές μας επιδόσεις, ενώ το μακροπρόθεσμο μέλλον μας είναι ανοδικό, λόγω των μεγάλων επενδύσεων που έχουμε υλοποιήσει τα τελευταία χρόνια σε όλους τους τομείς».

* Διατήρηση του όγκου των εργασιών στον ιδιωτικό τομέα διαπιστώνει φέτος ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Byte κ. Σπ. Βυζάντιος, ο οποίος αποδίδει τη μέχρι τώρα υποχώρηση των εσόδων στην έλλειψη έργων από την πλευρά του Δημοσίου. «Κρατάμε καλά, δεν θα απολύσουμε κανέναν και είμαστε έτοιμοι να διεκδικήσουμε με αξιώσεις τα νέα έργα του Δημοσίου, όποτε αυτά και αν προκηρυχτούν» συμπλήρωσε ο βασικός μέτοχος της εισηγμένης, υπενθυμίζοντας και την υψηλή ρευστότητα της εταιρείας του.

* H SingularLogic είχε ένα πολύ ισχυρό πρώτο φετινό εξάμηνο με αύξηση όγκου εργασιών μεγαλύτερο από το 5% του πρώτου τριμήνου και με πολύ ισχυρή κερδοφορία, καθώς το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης που ξεκίνησε εδώ και κάποια χρόνια αποδίδει καρπούς. Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων του ομίλου παραμένει μεγάλο και σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο κ. Ιωάννη Καρακαδά, παρά το γεγονός ότι η εισηγμένη διαθέτει πολύ ισχυρό ταμείο, θα προχωρούσε σε εξαγορά μόνο αν έβρισκε κάτι που να αξίζει πραγματικά τον κόπο...

* Ο όμιλος της Info-Quest φέτος έχει ως στόχο, σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλό του κ. Θεόδωρο Φέσσα, να ξεκαθαρίσει πλήρως τις όποιες εκκρεμότητες του παρελθόντος και παράλληλα την επίτευξη κάποιου κέρδους βασισμένου στη μείωση του κόστους και στην ισχυρή κερδοφορία της θυγατρικής εταιρείας ταχυμεταφορών ACS. Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων της θυγατρικής εταιρείας Unisystems είναι μεν υψηλό, όμως χαμηλότερο σε σύγκριση με το παρελθόν, ενώ παράλληλα σημαντική πτώση στο πρώτο εξάμηνο του έτους έχουν σημειώσει και οι πωλήσεις ειδών πληροφορικής.

* «Φετινός μας στόχος είναι να διατηρήσουμε τις περυσινές μας επιδόσεις σε επίπεδο κύκλου εργασιών και κερδοφορίας», δήλωσε ο γενικός διευθυντής της εταιρείας Space Hellas κ. Γιώργος Λαγογιάννης, ο οποίος παραδέχτηκε ότι ναι μεν τα έσοδα από τις επιχειρήσεις θα εμφανίσουν περιορισμένη υστέρηση, ωστόσο θα βοηθήσουν το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των μεγάλων έργων, το οποίο σήμερα υπολογίζεται γύρω στα 30 εκατ. ευρώ (η εταιρεία έχει υποβάλει προσφορές και για άλλα έργα ύψους 40 εκατ. ευρώ, με σημαντικές πιθανότητες επιτυχίας, σύμφωνα με τη διοίκηση).

Ο κ. Λαγογιάννης τόνισε επίσης την απουσία επισφαλειών για τη Space Hellas (γύρω στο 20% του κύκλου εργασιών προέρχεται από τον τραπεζικό κλάδο, πέρα από τη συμμετοχή των έργων του Δημοσίου) για την ικανοποιητική ρευστότητα και για τις νέες συμβάσεις του Δ΄ ΚΠΣ (ΕΣΠΑ) που θα προκηρυχτούν.

* Κομβικό σημείο για τις μελλοντικές εξελίξεις στον κλάδο της πληροφορικής ενδεχομένως να είναι και οι εξελίξεις στην Altec. Με τον εισηγμένο όμιλο να περνάει πλέον στον έλεγχο των τραπεζών, οι τελευταίες επεξεργάζονται διάφορα σχέδια διάσωσης της εταιρείας και πρωταρχικά των δανείων που έχουν χορηγήσει σε αυτή. Υπό αυτές τις συνθήκες, έχουν πέσει διάφορες προτάσεις στο τραπέζι, μεταξύ των οποίων και η διάσπαση σε περισσότερες επιχειρήσεις, προκειμένου να πουληθούν κομμάτια του ομίλου σε ενδιαφερομένους.

* Πτώση στο πρώτο εξάμηνο, έλλειψη σαφούς ορατότητας για το καλοκαίρι και ελπίδα για τέταρτο τρίμηνο ανώτερο από το αντίστοιχο περυσινό αναμένει για φέτος η διοίκηση της εταιρείας Inform Λύκος, η οποία αποδίδει τη μέχρι τώρα υποχώρηση των εσόδων όχι στην απώλεια πελατών αλλά στο γεγονός ότι αυτοί είναι συγκρατημένοι, όπως ανέφερε κατά την τακτική γενική συνέλευση της εταιρείας ο αντιπρόεδρος του ομίλου κ. Παύλος Τρυποσκιάδης.

* Η Epsilon Net υπολογίζει πως φέτος θα συνεχιστεί ο αξιοσημείωτος ρυθμός ανόδου των προηγούμενων ετών, σύμφωνα με δήλωση του προέδρου της κ. Γιάννη Μίχου.

* Πάνω από 20% ο κύκλος εργασιών της Entersoft στο πρώτο φετινό εξάμηνο, όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης κ. Αντώνης Κοτζαμανίδης κατά την παρουσίαση της εταιρείας του στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών.

** Αναδημοσίευση από το 589ο φύλλο της εβδομαδιαίας εφημερίδας "ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ", 3 - 7 Ιουλίου 2009.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v