Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Για τα μέτρα ενημερώνει τις Βρυξέλλες ο ΥΠΟΙΟ

Την τακτική του… καλού μαθητή θα ακολουθήσει ο υπουργός Οικονομίας κ. Γιάννης Παπαθανασίου αυτό το διήμερο στις Βρυξέλλες όπου συνεδριάζουν οι υπουργοί Οικονομίας της ευρωζώνης και της Ε.Ε.

Για τα μέτρα ενημερώνει τις Βρυξέλλες ο ΥΠΟΙΟ
Την τακτική του… καλού μαθητή θα ακολουθήσει ο υπουργός Οικονομίας κ. Γιάννης Παπαθανασίου αυτό το διήμερο στις Βρυξέλλες όπου συνεδριάζουν οι υπουργοί Οικονομίας της ευρωζώνης και της Ε.Ε.

Ο κ. Παπαθανασίου θα προσπαθήσει ουσιαστικά να προετοιμάσει το έδαφος προκειμένου, εντός του φθινοπώρου, να υποβληθεί και επισήμως το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για παράταση ενός έτους (έως το τέλος του 2011) του χρονοδιαγράμματος, ώστε η χώρα μας να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα κάτω από την... κόκκινη γραμμή του 3%.

Βασικό επιχείρημα του Έλληνα υπουργού η βούληση και η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προσαρμοστεί στις επιταγές του Συμφώνου Σταθερότητας. Δείγματα γραφής τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση από τις αρχές του έτους έως το τέλος Ιουνίου για να ενισχυθούν τα έσοδα και να περιοριστούν οι δημόσιες δαπάνες.

Ωστόσο, από την πλευρά της Κομισιόν υπάρχουν ενστάσεις, και μάλιστα σοβαρές, λόγω του προσωρινού και αποσπασματικού χαρακτήρα των μέτρων. Οι Βρυξέλλες ζητούν μόνιμα μέτρα, διαρθρωτικού χαρακτήρα, με αιχμή το Ασφαλιστικό και την αγορά εργασίας, έτσι ώστε να διασφαλίζουν πως η Ελλάδα θα ξεφύγει από τον κύκλο των υπερβολικών ελλειμμάτων.

Και σε αυτό το σκέλος ο υπουργός Οικονομίας θα απαντήσει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα ανακοινώσει τον Οκτώβριο πρόσθετα μέτρα τα οποία θα κινούνται στην κατεύθυνση για πάταξη της φοροδιαφυγής, για περιστολή των δαπανών και για αλλαγή στη δομή της οικονομίας.

Όσον αφορά στις δαπάνες, ο υπουργός θα αναφέρει ότι προχωρούν:

-Ο διαχωρισμός των υπηρεσιών συντάξεων και υγείας, έτσι ώστε και ο έλεγχος των δαπανών να είναι αποτελεσματικότερος αλλά και να εξυπηρετούνται καλύτερα οι πολίτες.

-Η επανεξέταση των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.

- Η αυστηρότερη εφαρμογή των κριτηρίων για τη χορήγηση αναπηρικών συντάξεων.

-Η προώθηση κινήτρων για την παραμονή των εργαζομένων στην εργασία.

- Η προώθηση μέτρων για την αντιμετώπιση του φαινομένου της εισφοροδιαφυγής, που θα συνδυαστούν με τη διεκδίκηση φορολογικών και άλλων χρεών προς το Δημόσιο.

Για τις διαρθρωτικές αλλαγές θα αναφέρει:

-Την παροχή κινήτρων για την είσοδο των νέων στην αγορά εργασίας, όπως την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών από το κράτος.

-Την απελευθέρωση μιας σειράς κλειστών μέχρι σήμερα επαγγελμάτων και υπηρεσιών στο πλαίσιο της σχετικής κοινοτικής οδηγίας, καθώς και νέα μέτρα για την ενίσχυση του ανταγωνισμού και την αντιμετώπιση των αγκυλώσεων που δεσμεύουν τις αγορές.

- Τη συγχώνευση και κατάργηση φορέων του Δημοσίου με στόχο τη μείωση του αριθμού τους. Έχει ήδη ξεκινήσει το πρώτο κύμα και η διαδικασία θα συνεχιστεί σταδιακά.

-Την εγκατάσταση εντός του 2009 διπλογραφικού συστήματος σε όλους τους ΟΤΑ, σε Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης και σε νοσοκομεία.

- Τη δημιουργία Κεντρικής Αρχής και ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος σε όλα τα υπουργεία που εποπτεύουν τους παραπάνω φορείς, ώστε να υπάρχει διαρκής και αξιόπιστος έλεγχος τόσο των δαπανών που πραγματοποιούνται όσο και των επιχειρησιακών προγραμμάτων που είναι υποχρεωμένα πλέον να καταθέτουν.

- Την κατάρτιση ενός νέου μισθολογίου για τους νεοπροσλαμβανόμενους δημοσίους υπαλλήλους, ώστε σε βάθος χρόνου να υπάρξει εξορθολογισμός των αντίστοιχων δαπανών και οι υπάλληλοι με τα ίδια προσόντα και τα ίδια χρόνια υπηρεσίας, ανεξαρτήτως υπουργείου που υπηρετούν, να έχουν τις ίδιες απολαβές

-Τον έλεγχο των επιμέρους δαπανών των νοσοκομείων σε φάρμακα, αναλώσιμα υλικά και γενικά στις προμήθειες, μέσα από την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών και σύγχρονων μεθόδων.

Τα δύο συμβούλια δεν θα ασχοληθούν διεξοδικά με την Ελλάδα σε αυτή τη χρονική στιγμή.

Τα... σπουδαία θα λάβουν χώρα τον Οκτώβριο οπότε και η ελληνική οικονομία θα δώσει τις πρώτες εξετάσεις για την αποτελεσματικότητα των μέτρων που έλαβε. Την ίδια περίοδο θα "παιχτεί" και το θέμα της παράτασης.



--- Η ατζέντα του υπουργού σε Eurogroup και Ecofin

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας, η ημερήσια διάταξη των συμβουλίων Eurogroup και Ecofin, που συνεδριάζουν σήμερα και αύριο, έχει ως εξής:

Α. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ EUROGROUP

1. Οικονομική κατάσταση
Με βάση έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα συζητηθούν οι μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες προοπτικές όσον αφορά στον δυνητικό ρυθμό ανάπτυξης και οι συνέπειες μιας ενδεχόμενης μείωσής του για την πολιτική δημοσιονομικής προσαρμογής και την πολιτική διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Επίσης, θα συζητηθούν οι προοπτικές για την πορεία των τιμών σε βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

2. Εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης
Θα συζητηθούν τα σχέδια γνώμης του Συμβουλίου για τα Προγράμματα Σταθερότητας της Αυστρίας, του Βελγίου, της Σλοβακίας και της Σλοβενίας, που αναμένεται να υιοθετηθούν από το Συμβούλιο Ecofin στις 7/7/2009.

3. Εκπροσώπηση της ευρωζώνης στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο
Το θέμα της εκπροσώπησης των χωρών της ευρωζώνης στο ΔΝΤ τίθεται εν όψει των συζητήσεων για τη διακυβέρνηση του ΔΝΤ, οι οποίες θα γίνουν στην ομάδα των 20 (G20) και στη χρηματοπιστωτική επιτροπή του ΔΝΤ (IMFC).

Β. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ECOFIN

1. Παρουσίαση του Προγράμματος Εργασιών της Προεδρίας
Πρωταρχικοί στόχοι της σουηδικής προεδρίας είναι η συνέχιση της αντιμετώπισης της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης και η διασφάλιση της απασχόλησης και της μακροπρόθεσμης ανάπτυξης. Αυτό συνίσταται αφενός στην άμβλυνση των επιπτώσεων της τρέχουσας ύφεσης και αφετέρου στην προώθηση μέτρων που θα διευκολύνουν μια ταχεία και βιώσιμη ανάκαμψη της οικονομίας. Παράλληλα, δίνεται μεγάλη σημασία στις προσπάθειες για τη βελτίωση της λειτουργίας των χρηματοπιστωτικών αγορών. Η νέα προεδρία είναι προετοιμασμένη για τη λήψη πρόσθετων πρωτοβουλιών, αν αυτό κριθεί αναγκαίο, προκειμένου να αντιμετωπιστεί επιτυχώς η οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση.
Οι προτεραιότητες της σουηδικής προεδρίας, στο πλαίσιο του συμβουλίου ECOFIN, εστιάζουν στους εξής τομείς:
• Στη βελτίωση του εποπτικού και ρυθμιστικού πλαισίου των χρηματοπιστωτικών αγορών.
• Στην εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών.
• Στην αντιμετώπιση των προκλήσεων στην αγορά εργασίας.
• Στην ανανέωση της Στρατηγικής της Λισαβόνας μετά το 2010.
• Στην προώθηση των διαπραγματεύσεων για την κλιματική αλλαγή.

2. Συνέχεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 18 - 19 Ιουνίου
Θα γίνει ενημέρωση για τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στις 18 - 19 Ιουνίου, με έμφαση στα θέματα αρμοδιότητας του συμβουλίου ECOFIN, όπως είναι το νέο χρηματοοικονομικό περιβάλλον, το θέμα της απασχόλησης και το ζήτημα της χρηματοδότησης των δράσεων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

3. Προετοιμασία των συναντήσεων του G20
Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της Συνόδου Κορυφής της ομάδας των 20 (G20) που θα πραγματοποιηθεί στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο αλλά και των λοιπών συνόδων της ομάδας, το συμβούλιο ECOFIN θα ενημερωθεί για τις τελευταίες εξελίξεις επί των μέχρι τώρα συζητήσεων.

4. Αντιμετώπιση της επίτασης των κυκλικών οικονομικών διακυμάνσεων στον χρηματοπιστωτικό τομέα
Θα συζητηθεί έκθεση της Ομάδας Έργου που έχει συσταθεί στο πλαίσιο της Επιτροπής Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων (EFC), με αντικείμενο την αντιμετώπιση της επίτασης των κυκλικών οικονομικών διακυμάνσεων (pro-cyclicality) στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

5. Εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης
α. Διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος
Με βάση τα δημοσιονομικά αποτελέσματα του 2008, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμπεραίνει ότι η Λιθουανία, η Μάλτα, η Πολωνία, η Λετονία και η Ρουμανία έχουν υπερβολικά ελλείμματα, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 104.7 της Συνθήκης για την Ε.Ε. και προτείνει προθεσμίες για τη διόρθωσή τους.

β. Υιοθέτηση γνωμών του συμβουλίου επί των επικαιροποιημένων Προγραμμάτων Σταθερότητας και Σύγκλισης
Θα παρουσιαστούν στο συμβούλιο τα επικαιροποιημένα προγράμματα Σταθερότητας και Σύγκλισης της τελευταίας ομάδας χωρών για το 2009, ήτοι Αυστρία, Βέλγιο, Ρουμανία, Σλοβενία και Σλοβακία.

6. Μεσοπρόθεσμοι δημοσιονομικοί στόχοι
Θα συζητηθεί το θέμα των μεσοπρόθεσμων δημοσιονομικών στόχων σε σχέση με την προοπτική αύξησης των δαπανών στο μέλλον, λόγω της γήρανσης του πληθυσμού.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v