Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΕΑΑ: Ζητά παράταση για τέλη ταξινόμησης

Την παράταση ισχύος του μέτρου για τη μείωση των τελών ταξινόμησης στα αυτοκίνητα προτείνει ο ΣΕΑΑ, καθώς δηλώνει ότι είναι ξεκάθαρο πως η συγκεκριμένη απόφαση της κυβέρνησης δεν επιβάρυνε τα δημόσια έσοδα.

ΣΕΑΑ: Ζητά παράταση για τέλη ταξινόμησης
Την παράταση ισχύος του μέτρου για τη μείωση των τελών ταξινόμησης στα αυτοκίνητα προτείνει ο ΣΕΑΑ (Σύνδεσμος Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτου), καθώς δηλώνει ότι είναι ξεκάθαρο πως η συγκεκριμένη απόφαση της κυβέρνησης δεν επιβάρυνε τα δημόσια έσοδα, ενώ αντίθετα συνέβαλε αποφασιστικά στην ανακούφιση του κλάδου και στη διατήρηση των θέσεων εργασίας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΑΑ κ. Γ. Βασιλάκη, θα πρέπει μετά το πρώτο σοβαρό βήμα που έκανε η Πολιτεία με τη μείωση των τελών ταξινόμησης να ακολουθήσουν και άλλα μέτρα, που θα οδηγήσουν στον ταχύτερο εκσυγχρονισμό του στόλου των αυτοκινήτων που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους.

Μετά την εφαρμογή του μέτρου της μείωσης των τελών ταξινόμησης, η πτώση στην αγορά αυτοκινήτου έδειξε σαφή τάση αναστροφής.

Ειδικότερα, για το δίμηνο Μαΐου - Ιουνίου, η μείωση στις ταξινομήσεις νέων Ι.Χ. στην Ελλάδα ήταν 4% (στην Ε.Ε. 5%).

Ο κ. Βασιλάκης στην τοποθέτησή του υποστήριξε ότι είναι υπερβολή η φορολόγηση της αγοράς αυτοκινήτου, ενώ αντίθετα σημείωσε φορολογείται πολύ λίγο η χρήση του.

Επιπλέον, τόνισε ότι θα πρέπει να αλλάξει η λογική της φορολόγησης, η οποία θα πρέπει να γίνεται με περισσότερο περιβαλλοντικά κριτήρια.

Στο πλαίσιο αυτό πρότεινε μεγαλύτερη φορολογία για τα οχήματα που εκπέμπουν πολλούς ρύπους.

Χαρακτήρισε έγκλημα το γεγονός ότι η χώρα μας δεν προχωρά στην υιοθέτηση του μέτρου της απόσυρσης, το οποίο έχουν τοποθετήσει το τελευταίο διάστημα πολλές ευρωπαϊκές χώρες, σημειώνοντας μάλιστα ότι μόνο στην Ελλάδα συμβαίνει το πρωτοφανές να έχουν εμπορική αξία οχήματα 20ετίας και πλέον.

Επίσης, τόνισε την ανάγκη για μέτρα μόνιμου χαρακτήρα, προκειμένου να ανανεωθεί ο στόλος των οχημάτων, ο οποίος σήμερα σε ποσοστό 36% είναι άνω των 16 ετών.

Ο πρόεδρος του ΣΕΑΑ προέβλεψε πως σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν προχωρήσει στην επέκταση της μείωσης του τέλους ταξινόμησης πέρα της 7ης/8, τότε στην αγορά θα υπάρξουν νέες πτωχεύσεις όπως είχε γίνει το διάστημα πριν από την υιοθέτηση των συγκεκριμένων μέτρων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v