Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ernst&Young: Οι κίνδυνοι για τους ασφαλιστές

Οι επιπτώσεις της χρηματοοικονομικής κρίσης είναι ο σημαντικότερος κίνδυνος που αντιμετωπίζουν οι εταιρίες του ασφαλιστικού κλάδου, σύμφωνα με νέα έκθεση της Ernst&Young.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
Ernst&Young: Οι κίνδυνοι για τους ασφαλιστές
Οι επιπτώσεις της χρηματοοικονομικής κρίσης είναι ο σημαντικότερος κίνδυνος που αντιμετωπίζουν οι εταιρίες του ασφαλιστικού κλάδου, σύμφωνα με νέα έκθεση της Ernst&Young.

Στη δεύτερη ετήσια έκθεση επιχειρηματικού κινδύνου - ασφάλειες 2009 (Second annual business risk report - insurance 2009) τη δεύτερη και την τρίτη θέση μεταξύ των δέκα σημαντικότερων κινδύνων καταλαμβάνουν το μοντέλο κινδύνου και η κανονιστική παρέμβαση αντίστοιχα.

Σύμφωνα με τον κ. Peter R. Porrino, global director of insurance του Παγκόσμιου Κέντρου Ασφαλειών της Ernst&Young, "καθώς οι ασφαλιστικές εξακολουθούν να αναζητούν τον τρόπο ώστε να βγουν από την ύφεση, θα πρέπει να εστιάσουν την προσοχή τους στην αλλαγή της προσέγγισής τους αναφορικά με τη διαχείριση κινδύνου, την κανονιστική ανάλυση και την κοινοποίηση πληροφοριών σχετικά με τον κίνδυνο".

Παρότι το μεγαλύτερο μέρος του κινδύνου πτωτικής τάσης των τιμών έχει ήδη πλήξει τις αγορές, η τρέχουσα αναταραχή εξακολουθεί να αποτελεί άμεση απειλή. Ο κ. Peter R. Porrino υποστηρίζει: "Σε αυτό το πλαίσιο είναι πολύ βασικό οι ασφαλιστικές εταιρίες να ασχοληθούν με θέματα όπως τα καινοτόμα προϊόντα, η αλλαγή των κανονισμών, οι επενδυτικές στρατηγικές και οι κεφαλαιακές απαιτήσεις, προκειμένου να διατηρήσουν τη δυνατότητα κερδοφορίας τους και την πιστοληπτική τους ικανότητα.

Αυτό θα χρησιμεύσει ως σημείο εκκίνησης των συζητήσεων σε επίπεδο διοίκησης, ώστε να συμπεριληφθούν τα εν λόγω θέματα στις βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιχειρηματικές τους στρατηγικές".

"Παρότι η αστάθεια εξακολουθεί να κυριαρχεί, οι ευκαιρίες αφθονούν για τις εταιρίες που έχουν τη δυνατότητα να οικοδομήσουν και να ενισχύσουν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες".

Σύμφωνα με την κ. Δέσποινα Ξενάκη, partner της Ernst&Young, "οι χρηματοοικονομικές εξελίξεις της τελευταίας χρονιάς μας δίνουν τη δυνατότητα να αναγνωρίσουμε ότι οι περισσότεροι εκ των προαναφερόμενων κινδύνων αγγίζουν και τον ελληνικό ασφαλιστικό χώρο και θέτουν σε νέα βάση το ερώτημα για τα μέτρα διαχείρισης κινδύνων που έχουν υιοθετήσει οι ελληνικές ασφαλιστικές εταιρίες".
 
Η έκθεση προσδιορίζει τους 10 σημαντικότερους επιχειρηματικούς κινδύνους που αντιμετωπίζει ο κλάδος, όπως ιεραρχήθηκαν από περισσότερους από 100 κορυφαίους αναλυτές του κλάδου. Οι δέκα σημαντικότεροι κίνδυνοι για τη φετινή χρονιά είναι οι εξής:

Η κρίση των χρηματοπιστωτικών αγορών: Η κρίση έχει πλήξει σημαντικά τον κλάδο χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Ακόμη και εάν υποχωρήσει ο συστημικός κίνδυνος, οι επιπτώσεις είναι τόσο βαθιές ώστε είναι πιθανόν να διαμορφώσουν τις συνθήκες που θα επικρατούν στον κλάδο για την επόμενη δεκαετία.
 
Κίνδυνος μοντέλου: η αδυναμία αναγνώρισης των ελλείψεων των μοντέλων και ο ανεπαρκής καθορισμός της φύσης του κινδύνου άφησαν ορισμένες εταιρίες απροετοίμαστες ως προς το μέγεθος των πρόσφατων χρηματοπιστωτικών γεγονότων.

Κανονιστική παρέμβαση: οι εταιρίες πρέπει να είναι προετοιμασμένες για σαρωτικές αλλαγές σε ό,τι αφορά το Solvency ΙΙ, τη σύγκλιση με τις λογιστικές αρχές IFRS (International Financial Reporting Standards - διεθνή πρότυπα χρηματοοικονομικής πληροφόρησης) και τη συνεχιζόμενη διαμάχη μεταξύ των ομοσπονδιακών και των πολιτειακών κανονισμών στις ΗΠΑ.

Διαχείριση του κύκλου για την ανάληψη γενικών ασφαλειών (non life underwriting cycle): η εσφαλμένη διαχείριση του κύκλου είναι η υπ’ αριθμόν ένα αιτία της αφερεγγυότητας στον κλάδο γενικών ασφαλειών και ο κύριος ζημιογόνος παράγοντας σε ό,τι αφορά την αξία για τα ενδιαφερόμενα μέρη.

Γεωπολιτικές κρίσεις: ο γενικότερος κίνδυνος των γεωπολιτικών κρίσεων εντείνεται από την οικονομική ύφεση, καθώς η μείωση των εσόδων προκαλεί πολιτικές πιέσεις και η κατάρρευση των φορολογικών εσόδων απειλεί την ικανότητα των κυβερνήσεων να αντιδράσουν.

Δημογραφικές μετατοπίσεις στις βασικές αγορές: η εστίαση των καταναλωτών στα καταθετικά προϊόντα αυξάνει την ανάγκη του κλάδου ασφαλειών να διαχειριστεί με στρατηγικό τρόπο τον κεφαλαιακό κίνδυνο, συμπεριλαμβανομένης της έκθεσης στις αγορές μετοχών.

Αναδυόμενες αγορές: οι αναδυόμενες αγορές, παρότι αποδεικνύεται ότι αποτελούν τομέα επέκτασης για τις μεγάλες διαφοροποιημένες ασφαλιστικές εταιρίες, είναι περισσότερο ευάλωτες στην ταχεία και απρόσμενη επιδείνωση των συνθηκών.

Δίκτυο διανομής: ακόμη και υπό τις παρούσες συνθήκες, το πλαίσιο των υφιστάμενων συνθηκών της αγοράς και της αυξανόμενης εστίασης στη μείωση των δαπανών, εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες και κίνδυνοι σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις σε στρατηγικές πολλαπλών διανομών (multi-distribution strategies).

Νομικοί κίνδυνοι: οι απρόσμενες αλλαγές τόσο στις μορφές όσο και στις πηγές αστικής ευθύνης εξακολουθούν να είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι εταιρίες γενικών ασφαλειών.

Κλιματική αλλαγή και καταστροφικά γεγονότα: τα ακραία γεγονότα θέτουν σημαντικότατους κινδύνους στρατηγικής για τον κλάδο και έχουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις για τους ασφαλιστές που πληρώνουν το τίμημα των κλιμακούμενων εξόδων λόγω των αυξανόμενων καταστροφικών ζημιών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v