Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σταθερός στο 0,5% ο πληθωρισμός τον Ιούνιο

Αμετάβλητος στο 0,5% παρέμεινε ο πληθωρισμός τον Ιούνιο, έναντι 4,9% τον αντίστοιχο μήνα του 2008. Το πρώτο εξάμηνο του 2009, σε μέσο επίπεδο, διαμορφώθηκε στο 1,12% έναντι 4,48% την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

Σταθερός στο 0,5% ο πληθωρισμός τον Ιούνιο
Αμετάβλητος στο 0,5% παρέμεινε ο πληθωρισμός τον Ιούνιο, έναντι 4,9% τον αντίστοιχο μήνα του 2008.

Το πρώτο εξάμηνο του 2009, σε μέσο επίπεδο, διαμορφώθηκε στο 1,12% έναντι 4,48% την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

Παρά τη σημαντική αποκλιμάκωση που παρουσίασε τους τελευταίους μήνες, ο πληθωρισμός στη χώρα μας παραμένει τουλάχιστον μισή μονάδα πάνω από τον μέσο πληθωρισμό της ευρωζώνης, ο οποίος τον Ιούνιο υποχώρησε κάτω από το μηδέν.

Χαρακτηριστικό είναι επίσης το ότι ενώ ο τιμάριθμος πέφτει οι τιμές πολλών προϊόντων και υπηρεσιών ευρείας κατανάλωσης αυξάνονται (και κυρίως αυτές των τροφίμων), με αποτέλεσμα ο πληθωρισμός σε συγκεκριμένες ομάδες αγαθών και υπηρεσιών να είναι πολλαπλάσιος του μέσου εθνικού δείκτη, όπως για παράδειγμα στη διατροφή και στα μη αλκοολούχα ποτά 3%, στα αλκοολούχα ποτά και στον καπνό 6,4%, στην κατηγορία ένδυση - υπόδηση 2,9%, στην υγεία 2,8%, στην εκπαίδευση 4,7%, στην κατηγορία ξενοδοχεία - καφέ - εστιατόρια 2,2% και στα άλλα αγαθά και υπηρεσίες 2,4%.

Η διατήρηση του πληθωρισμού σε υψηλά επίπεδα στους τομείς που προαναφέρθηκαν, πλήττει τα φτωχά λαϊκά στρώματα, τα οποία δίνουν προτεραιότητα στη διατροφή, στη στέγαση, στην υγεία και στην εκπαίδευση και όχι στα διαρκή καταναλωτικά αγαθά (είδη νοικοκυριού, αυτοκίνητα κ.λπ.), όπου πράγματι ο πληθωρισμός αποκλιμακώνεται (μεταφορές -6,9%, στέγαση -3,9% και επικοινωνίες -0,7%).

Το πρόβλημα με τις τιμές των τροφίμων στην Ελλάδα επισήμανε πριν από λίγες ημέρες και ο ΟΟΣΑ, ο οποίος υπογραμμίζει την ψαλίδα που υπάρχει μεταξύ της χώρας μας, της ευρωζώνης και των χωρών του οργανισμού.

Ο εναρμονισμένος δείκτης που παρακολουθεί η Eurostat διαμορφώθηκε τον Ιούνιο στο 0,7%, και στο εξάμηνο στο 1,30%.

Οριακή πτώση 0,1% σημείωσε τον περασμένο μήνα ο δομικός πληθωρισμός (δεν περιλαμβάνει τις τιμές των καυσίμων και των οπωροκηπευτικών), ο οποίος διαμορφώθηκε στο 1,4% από 1,5% τον Μάιο του 2009. Η συγκράτηση ή και μείωση των τιμών σε είδη διατροφής ήταν ο λόγος που συνετέλεσε στη μείωση του δομικού πληθωρισμού κατά 0,1%.

Το πρώτο εξάμηνο του 2009 ο δομικός δείκτης σε μέσο επίπεδο είναι 2,30% έναντι 3,60% την αντίστοιχη περίοδο του 2008.

Στην ΕΣΥΕ εκτιμούν ότι με τα σημερινά δεδομένα ο πληθωρισμός τον Ιούλιο αναμένεται ελαφρά αυξητικός, γύρω στο 0,6%, εξαιτίας της αύξησης του φόρου στη βενζίνη.

Σε ετήσια βάση (Ιούνιος 2007 - Ιούνιος 2008) η μεγαλύτερη πτώση 36,4% καταγράφηκε στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης και ακολούθησε η βενζίνη με 16,8%. Ακόμη μειώθηκαν κατά 12,3% οι τιμές στο γάλα, στα αυτοκίνητα 10,3% και στο ελαιόλαδο 4,8%.

Από την άλλη πλευρά, όμως, σημειώθηκαν σημαντικές αυξήσεις, 26% στις νωπές πατάτες, 14,5% στα νωπά λαχανικά, 11,8% στα νωπά φρούτα, 9,5% στο ρύζι, 7,3% στα νωπά ψάρια, 6,7% στα τσιγάρα, 7,5% στην ύδρευση - αποχέτευση, 6,5% στο ηλεκτρικό ρεύμα και 5% στη νοσοκομειακή περίθαλψη.

Τόσο στο υπουργείο Οικονομίας όσο και στην Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμούν ότι καθ’ όλη τη διάρκεια του 2009 ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή θα διατηρηθεί κοντά στο 1,5%. Επισήμως, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης μέσω του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης προβλέπει μέσο πληθωρισμό φέτος 2,6% στο βασικό σενάριο και 2,2% στο εναλλακτικό.

* Τα στοιχεία της ΕΣΥΕ δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v