Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΕΤΕ: "Βουτιά" 10% στον τουρισμό

Μείωση 10% καταγράφεται στις αφίξεις αλλοδαπών τουριστών επισημαίνει ο ΣΕΤΕ, τονίζοντας ότι η απώλεια περισσότερων από 560.000 τουριστών μεταφράζεται σε απώλεια 19.000 θέσεων εργασίας στον κλάδο.  

ΣΕΤΕ: Βουτιά 10% στον τουρισμό
Σταθερά κοντά στο -10% παραμένει η μείωση των αφίξεων αλλοδαπών τουριστών στη χώρα μας για το διάστημα Ιανουάριος - Ιούνιος 2009 σε σχέση με το αντίστοιχο του 2008, επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.

Όπως αναφέρει ο ΣΕΤΕ, η μείωση αυτή σε απόλυτους αριθμούς σημαίνει απώλεια περισσοτέρων από 560.000 τουριστών, το οποίο με τη σειρά του μεταφράζεται σε απώλεια περισσότερων των 19.000 θέσεων απασχόλησης. Σε επίπεδο εσόδων, είναι σίγουρο ότι η ποσοστιαία μεταβολή είναι μεγαλύτερη, δεδομένων των προσφορών που όχι μόνο συνεχίστηκαν αλλά και διευρύνθηκαν τον Ιούνιο και θα συνεχιστούν και για τους υπόλοιπους μήνες του καλοκαιριού.

Σύμφωνα με τον δύνδεσμο, η αδυναμία μας να ελαχιστοποιήσουμε περισσότερο τις απώλειες οφείλεται αφενός μεν στη διαχρονική έλλειψη συγκροτημένης τουριστικής πολιτικής αφετέρου δε στην αναίτια καθυστέρηση έναρξης της διαφημιστικής καμπάνιας, η οποία εκ των πραγμάτων αποδεικνύεται και αναποτελεσματική.

Πέρα από την όποια -μέχρι σήμερα- μείωση, ιδιαίτερη ανησυχία για το άμεσο μέλλον, υπόλοιπο της περιόδου 2009 και το 2010, προκαλεί το γεγονός της έλλειψης σχεδιασμού, της απουσίας στόχων και της γενικότερης επιφανειακής ενασχόλησης με τον τουρισμό από την πλευρά της Πολιτείας.

Η χώρα μας, ως ώριμη τουριστική οικονομία και με φιλοδοξίες να πρωταγωνιστεί στον παγκόσμιο τουρισμό, δεν θα πρέπει να αρκείται σε πανηγυρισμούς για την αποφυγή καταστροφικών εξελίξεων, αλλά χρειάζεται να ασχοληθεί συνολικά και σε συνεργασία πάντα με τον ιδιωτικό τομέα για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο τουρισμός μας και τα οποία εμφανίζονται εντονότερα σε περιόδους διεθνών οικονομικών κρίσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v