Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

HoL και Forthnet πιέζουν τιμές και ανταγωνιστές

HoL και Forthnet πρωταγωνιστούν σε νέο γύρο ανταγωνισμού στην αγορά των εναλλακτικών παρόχων. Η προσέλκυση πελατών και η πίεση στους μικρούς παίκτες. Κλειδί η ρευστότητα οδηγεί σε νέο γύρο συγκέντρωσης.

HoL και Forthnet πιέζουν τιμές και ανταγωνιστές
Νέος γύρος ανταγωνισμού έχει ξεκινήσει στην αγορά παροχής υπηρεσιών σταθερής τηλεφωνίας και Ιnternet, αυτή τη φορά με πρωταγωνιστή τη Hellas On Line.

Η HoL έχει εξαπολύσει τους τελευταίους μήνες επίθεση προσέλκυσης νέων πελατών, ακολουθώντας επιθετική εμπορική πολιτική. Η προσπάθειά της φέρνει ήδη αποτελέσματα, καθώς, όπως ομολογούν ακόμη και ανταγωνιστές της, έχει πάρει κεφάλι στην προσέλκυση νέων συνδρομητών.

Στόχος της εταιρίας, όπως δηλώθηκε κατά τη διάρκεια της πρόσφατης τακτικής γενικής συνέλευσης, είναι να επιτύχει φέτος αύξηση πωλήσεων κατά 50% με σημαντική βελτίωση της λειτουργικής της κερδοφορίας (EBITDA). Οι αναλυτές εκτιμούν πάντως ότι η πολιτική αύξησης πελατών θα πλήξει πρώτα την ίδια την HoL σε επίπεδο καθαρών αποτελεσμάτων διευρύνοντας τις ζημίες χρήσης.

Η HoL διαθέτει σήμερα 210.000 συνδέσεις LLU (αδεσμοποίητες με τοπικούς βρόχους) επί συνολικών συνδέσεων 820.000. Το μερίδιό της στους απευθείας πελάτες έχει αυξηθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες.

Η επιθετική αύξηση νέων πελατών από την HoL και η ανταπάντηση από τη Forthnet οδηγούν σε νέο γύρο ανταγωνισμού, που σύμφωνα με τραπεζίτες θα διευρύνει ξανά τις ζημίες της αγοράς. Η πίεση θα είναι ακόμη πιο αισθητή στους "μικρούς" της αγοράς, που δεν διαθέτουν εύκολη πρόσβαση στη χορήγηση δανείων για κεφάλαιο κίνησης από τις τράπεζες.

Όσες εταιρίες έχουν πρόσβαση αυτή τη στιγμή σε "φρέσκα" κεφάλαια διαθέτουν
και σοβαρό πλεονέκτημα απέναντι στον ανταγωνισμό, σημειώνουν τα ίδια τραπεζικά στελέχη, που παρακολουθούν στενά τον κλάδο λόγω των μεγάλων δανείων που έχουν χορηγήσει τα πιστωτικά ιδρύματα.

Η κάνουλα των δανείων από τις τράπεζες έκλεισε ερμητικά πέρυσι λίγο πριν από την όξυνση της κρίσης λόγω της ανόδου των χρεώσεων χονδρικής από τον ΟΤΕ και της παράλληλης μείωσης στις τιμές λιανικής από τον Οργανισμό. Τα μοντέλα των τραπεζιτών χτύπησαν "κόκκινο" και η παροχή δανεισμού σταμάτησε για το σύνολο σχεδόν των εναλλακτικών παρόχων, πλην της Forthnet που μόλις είχε ολοκληρώσει το καλοκαίρι του 2008 αύξηση κεφαλαίου.

Lannet, Altec Telecoms και Teledome ήταν τα πρώτα θύματα της κρίσης ενώ οι υπόλοιπες εταιρείες οδηγήθηκαν σε αυξήσεις κεφαλαίου (On Telecoms, HoL) με αναδιάρθρωση δανεισμού (HoL) και ανάληψη δέσμευσης από τους βασικούς μετόχους και για νέα κεφαλαιακή ενίσχυση.

Οι τράπεζες πέρασαν την εξής ενιαία γραμμή «το άνοιγμα νέων γραμμών πίστωσης θα εξαρτάται πλέον για τον κλάδο από την πρόοδο των κινήσεων κεφαλαιακής και μετοχικής ενίσχυσης». Ήτοι αν βάζουν οι μέτοχοι, παλαιοί και νέοι το χέρι στην τσέπη και ρίχνουν λεφτά στους εναλλακτικούς παρόχους θα «ξεκλειδώνουν» και οι τράπεζες τις κάνουλες δίνοντας κατά αναλογία νέες γραμμές πίστωσης.

Η HoL, λόγω και της συμφωνίας εισόδου της Vodafone στο μετοχικό της κεφάλαιο ως στρατηγικού επενδυτή και της δέσμευσης ότι θα προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου, έχει πετύχει να διαθέτει ανοικτή ακόμη την ροή βραχυπρόθεσμου δανεισμού από τις τράπεζες. Αντίστοιχη ικανότητα διαθέτει και η Forthnet, χάρη στις υψηλές ταμειακές ροές από την Nova και την καλή συγκριτικά σχέση ιδίων προς ξένα κεφάλαια.

Και οι δύο δείχνουν αποφασισμένες να αξιοποιήσουν το ισχυρό πλεονέκτημα τους στην συγκυρία, συγκεντρώνοντας πελάτες από τους ανταγωνιστές τους. Τακτική, που όσο αποδίδει αυξάνει τον κίνδυνο για νέα «κανόνια» και την πίεση για νέο γύρο συγκέντρωσης της αγοράς.

Οι υπόλοιποι παίκτες αναζητούν ισορροπίες για δημιουργία ισχυρότερων μετοχικά και κεφαλαιακά σχημάτων.

Πυρήνα των ζυμώσεων αποτελεί η On Telecoms. Η On και οι εταιρείες Algonet και Net One ανακοίνωσαν προ διμήνου, περίπου, την υπογραφή μη δεσμευτικού MoU για συγχώνευσή τους με απορρόφηση των δύο τελευταίων από την πρώτη.

H On θα προχωρήσει σε συνδυασμένη αύξηση εις είδος και με μετρητά. Στην αύξηση η κοινή εταιρεία συμμετοχών των Olayan, Sciens και BNP θα εισφέρει το 100% των μετοχών των Algonet και Net One και θα βάλει και 10 εκατ. ευρώ μετρητά. Η αύξηση με μετρητά αποτελεί βασική προυπόθεση να προχωρήσει η συμφωνία καθώς θα οδηγήσει και σε ενίσχυση των γραμμών πίστωσης από τις τράπεζες.

Η μη ολοκλήρωση της συμφωνίας δείχνει ότι υπάρχουν διαδικαστικές ή ουσιαστικές δυσκολίες ενώ την ίδια στιγμή ανοικτή γραμμή συνεχίζει να έχει η On Telecoms με την οικογένεια Εφραίμογλου που ελέγχει και διοικεί την Vivodi.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v