Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ξεφεύγει από κάθε έλεγχο ο δανεισμός

Εκτός ελέγχου κινείται πλέον ο δανεισμός του Δημοσίου, εξέλιξη που επιδεινώνει τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας και δυσκολεύει πολύ την προσπάθεια για περιορισμό ελλειμμάτων και δημοσίου χρέους.

Ξεφεύγει από κάθε έλεγχο ο δανεισμός
Εκτός ελέγχου κινείται πλέον ο δανεισμός του Δημοσίου, εξέλιξη που επιδεινώνει τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας και δυσκολεύει πολύ την προσπάθεια για περιορισμό των ελλειμμάτων και του δημοσίου χρέους.

Την ερχόμενη εβδομάδα το ελληνικό δημόσιο θα δανειστεί μέσω εντόκων γραμματίων εξάμηνης και ετήσιας διάρκειας άλλο 1,4 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας τον φετινό δανεισμό στα 55 δισ. ευρώ μέσα στο επτάμηνο του έτους.

Από το ποσό του 1,4 δισ. ευρώ μεγάλο μέρος αναμένεται να διατεθεί για την αναχρηματοδότηση παλαιότερων γραμματίων που λήγουν, ενώ ένα κομμάτι θα διοχετευτεί για την κάλυψη των δημοσιονομικών αναγκών.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, θα δημοπρατηθούν έντοκα γραμμάτια διάρκειας έξι μηνών και αξίας 700 εκατ. ευρώ και ισόποσης αξίας έντοκα διάρκειας ενός έτους. Μέρος θα καλύψει τις λήξεις των εξάμηνων εντόκων που είχαν δημοπρατηθεί στις αρχές του έτους, αξίας 780 εκατ. ευρώ, και είχαν εκδοθεί στις αρχές του έτους.

Ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός που καταγράφεται φέτος, εξαιτίας της καταβαράθρωσης των δημοσίων εσόδων και των υπερβάσεων που παρατηρούνται στις δαπάνες, έχει οδηγήσει σε δανεισμό της τάξης των 55 δισ. ευρώ και αρκετοί αναλυτές φοβούνται ακόμη μεγαλύτερη διόγκωσή του έως το τέλος του έτους.

Ακόμη και στελέχη του υπουργείου Οικονομίας παραδέχονται πως η κατάσταση είναι δύσκολη και παραπέμπουν στους τελευταίους μήνες του 2009, στους οποίους θα ξεκαθαρίσει το ακριβές ύψος των δανειακών αναγκών της χώρας φέτος, που θα εξαρτηθεί σε σημαντικό βαθμό από την αποτελεσματικότητα των άμεσα φοροεισπρακτικών μέτρων τα οποία ελήφθησαν προ ημερών και πιθανές νέες παρεμβάσεις μέσα στο φθινόπωρο.

Στο πλαίσιο αυτό, το ενδεχόμενο ο δημόσιος δανεισμός να αυξηθεί περισσότερο φέτος όχι απλώς δεν μπορεί να αποκλειστεί, αλλά είναι εξαιρετικά πιθανό, εξέλιξη που επιβαρύνει με πρόσθετες δαπάνες τους προϋπολογισμούς των επόμενων ετών, αφού ο υψηλός αυτός δανεισμός υλοποιείται με την πληρωμή ιστορικά υψηλών επιτοκίων.

Υπενθυμίζεται ότι η διαφορά στην απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου αναφοράς με το αντίστοιχο γερμανικό Bund, δηλαδή το spread, βασικός δείκτης καθορισμού του κόστους με το οποίο δανείζεται το Δημόσιο, εκτινάχτηκε τον Μάρτιο στις 314 μονάδες βάσης, από περίπου 30 μονάδες που ήταν στις αρχές του 2008.

Σήμερα έχει υποχωρήσει περίπου στις 170 μονάδες και οι περισσότεροι οικονομολόγοι θεωρούν απίθανη την επαναφορά του στα επίπεδα όπου ήταν προ της κρίσης, ακόμη και όταν αυτή θα έχει ολοκληρωθεί. Καθοριστικός παράγοντας για τον μεγαλύτερο περιορισμό του κόστους με το οποίο δανείζεται το Δημόσιο είναι η ταχεία μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και κυρίως του δημοσίου χρέους, που υπερβαίνει πλέον τον ετήσιο τζίρο που παράγει στο σύνολό της η χώρα, σε συνδυασμό με την προώθηση τολμηρών μεταρρυθμίσεων σε κρίσιμους τομείς όπως το Ασφαλιστικό.

Τη μεθεπόμενη Τρίτη, 21 Ιουλίου, ο ΟΔΔΗΧ έχει προγραμματίσει και την έκδοση εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v