Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σκόπιμη η κινδυνολογία από τον ΣΕΤΕ για τουρισμό

Άκαιρες και σκόπιμες χαρακτηρίζει τις εκτιμήσεις του ΣΕΤΕ για "βουτιά" 10% στον τουρισμό η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων.

Σκόπιμη η κινδυνολογία από τον ΣΕΤΕ για τουρισμό
Άκαιρες και σκόπιμες χαρακτηρίζει τις εκτιμήσεις του ΣΕΤΕ για "βουτιά" 10% στον τουρισμό η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων.

Οπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, οι άκαιρες εκτιμήσεις τους αρχές του 2009 είχαν τη σκοπιμότητα δημιουργίας κινδυνολογίας και εργασιακής ανασφάλειας, σκοπεύοντας σε δύο στόχους:

Ο πρώτος στόχος, η απόδοση από την Κυβέρνηση οικονομικών μέτρων στήριξης και ο δεύτερος η καταστρατήγηση των εργασιακών σχέσεων που προβλέπονται από συλλογικές συμβάσεις και εργασιακή νομοθεσία (που επίσης επετεύχθη με την ανοχή της Κυβέρνησης αφού δεν λειτουργούν οι μηχανισμοί ελέγχου της χώρας.

Σημειώνεται στην ανακοίνωση: "Επικαλούμενοι ως άλλοθι την οικονομική κρίση – παρόλο τα οικονομικά μέτρα στήριξης – μετατρέπουν τις εργασιακές σχέσεις στο κλάδο μας σε συνθήκες που θυμίζουν τριτοκοσμικές χώρες. Καθυστέρησαν οι επαναπροσλήψεις των εποχιακά απασχολούμενων σε ποσοστό περίπου 15%, (παραβιάζοντας την συμβατική καταληκτική ημερομηνία) με άμεσο κίνδυνο να μην συμπληρώσουν τις 100 και 120 ημέρες εργασίας για να αποκτήσουν την δυνατότητα επιδότησης ανεργίας και την πλήρη κάλυψη της ιατρικής περίθαλψης αντίστοιχα.

Απέλυσαν περίπου το 6% των εποχιακά απασχολούμενων. Απασχολούν το 60% περίπου με μαύρη και αδήλωτη εργασία (από τις 550 χιλιάδες θέσεις εργασίας στον επισιτισμό και στα ξενοδοχεία ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ είναι περίπου 195 χιλιάδες).

Χρησιμοποιούν οικονομικούς μετανάστες, έλληνες ανεπάγγελτους με χαμηλές αποδοχές και μαθητές - σπουδαστές αλλοδαπούς και ημεδαπούς σε θέσεις εργασίας αντί για πρακτική άσκηση όπως δηλώνουν, (ο Υπουργός Τουρισμού έχει δηλώσει δημόσια ότι θα έδινε λύση στο θέμα σπουδαστών από το Πάσχα του 2009 και ακόμα περιμένουμε) υποβαθμίζοντας και την ποιότητα του Τουριστικού προϊόντος.

Οι αμοιβές των εργαζομένων σε πολλές περιπτώσεις δεν ανταποκρίνονται σε συμβατικές αποδοχές. Η μετατροπή της πλήρης απασχόλησης σε εκ’ περιτροπής και μερική εργασία, καθώς και η διαθεσιμότητα έλαβαν και λαμβάνουν χώρα σε μεγάλο ποσοστό.

Καλούμε τους Ξενοδόχους και τους Εστιάτορες να σταματήσουν αυτές τις αντεργατικές πρακτικές και την Κυβέρνηση να προασπίσει όπως οφείλει τον κόσμο της εργασίας στον κλάδο μας, διότι εάν συνεχιστεί αυτό το φαινόμενο οι εργαζόμενοι θα απαντήσουν άμεσα με αγωνιστικές κινητοποιήσεις και η ευθύνη θα ανήκει ολοκληρωτικά σε αυτούς".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v