Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέες υπηρεσίες και προϊόντα από τα ΕΛΤΑ

Στην παροχή νέων προϊόντων και υπηρεσιών βρίσκεται το κλειδί για τη συνέχιση και φέτος της επιτυχημένης πορείας που έχουν τα τελευταία χρόνια τα Ελληνικά Ταχυδρομεία.

  • της Μάρως Τσαντήλα
Νέες υπηρεσίες και προϊόντα από τα ΕΛΤΑ
Στην παροχή νέων προϊόντων και υπηρεσιών βρίσκεται το κλειδί για τη συνέχιση και φέτος της επιτυχημένης πορείας που έχουν τα τελευταία χρόνια τα Ελληνικά Ταχυδρομεία.

Η είσοδος των ΕΛΤΑ, με τη συνεργασία βεβαίως του Ταχυδρομικού Ταμιευτήριου, στην αγορά των τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων είναι ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της διαφοροποίησης των προσφερόμενων προϊόντων με στόχο η επιχείρηση να συνεχίσει την κερδοφόρο πορεία της, ώστε στο άμεσο μέλλον να είναι σε θέση να προσελκύσει το ενδιαφέρον ισχυρού στρατηγικού επενδυτή.

Ο στόχος κάθε άλλο παρά εύκολος εμφανίζεται καθώς από τη μία, ως συνέπεια και της οικονομικής κρίσης, η ζήτηση των παραδοσιακών ταχυδρομικών υπηρεσιών φθίνει, ενώ από την άλλη τα ΕΛΤΑ, παρά το γεγονός ότι το 2008 παρέμειναν σε κερδοφόρα τροχιά και αύξησαν τον τζίρο τους, εντούτοις κατέγραψαν μείωση των κερδών τους.

Πηγές από τις οποίες θα μπορούσε να προέλθει αύξηση των εσόδων των Ελληνικών Ταχυδρομείων, μεταξύ άλλων, θεωρούνται το διαφημιστικό ταχυδρομείο, το υβριδικό ταχυδρομείο, η ενίσχυση των υπηρεσιών διασυνοριακού ταχυδρομείου αλλά και η δραστηριοποίηση της εταιρίας στη διάθεση προϊόντων λιανικής τραπεζικής και ασφαλιστικών προϊόντων.

Με την ίδρυση, από κοινού με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, της Post Insurance, τα ΕΛΤΑ έχουν στόχο να εισέλθουν στην αγορά των τραπεζοασφαλιτικών προϊόντων εκμεταλλευόμενα το ιδιαίτερα εκτεταμένο δίκτυο καταστημάτων που διαθέτουν σε όλη τη χώρα.

Η κίνηση αυτή εκτιμάται ότι μπορεί να αποδώσει σημαντικά στα οικονομικά των ΕΛΤΑ καθώς ήδη από την προηγούμενη χρήση τα έσοδα από χρηματοοικονομικές και τραπεζικές υπηρεσίες αποτέλεσαν το 16% του κύκλου εργασιών της επιχείρησης, φτάνοντας τα 90 εκατομμύρια ευρώ και καταγράφοντας ποσοστιαία αύξηση της τάξης του 6,5%.

Σχέδια για εισαγωγή στο Χ.Α. ή αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή

Τα κυβερνητικά σχέδια για τα ΕΛΤΑ τοποθετούν τις εξελίξεις εντός του 2010 και κάνουν λόγο είτε για πώληση ποσοστού της εταιρίας μέσω του χρηματιστηρίου είτε για αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή. Στην τελευταία περίπτωση η λύση θα αφορά και στην εταιρία ΕΛΤΑ Ταχυμεταφορές.

Η πρόσφατη αποτυχημένη προσπάθεια για την εκχώρηση πλειοψηφικού πακέτου της Ταχυμεταφορές ΕΛΤΑ θεωρείται ότι είχε ως αποτέλεσμα να στενέψουν τα χρονικά περιθώρια, προκειμένου να διεξαχθούν δύο ξεχωριστοί διαγωνισμοί για τις δύο εταιρίες, όπως ήταν η αρχική σκέψη.

Σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο, ο διαγωνισμός αποκρατικοποίησης της εταιρίας Ταχυμεταφορές ΕΛΤΑ επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί ως μοντέλο για την αντίστοιχη διαδικασία στη μητρική, όμως το χαμηλό τίμημα που προσφέρθηκε από τον μοναδικό υποψήφιο που παρέμεινε ως το τέλος του διαγωνισμού δεν επέτρεψε την ολοκλήρωση συμφωνίας. Μάλιστα, στο σημείο αυτό να σημειώσουμε ότι η αποτυχία του συγκεκριμένου διαγωνισμού θεωρείται αιτία για την απομάκρυνση της προηγούμενης διοίκησης των ΕΛΤΑ αφού, όπως αναφέρουν πληροφορίες, κυβερνητικά στελέχη φέρονται να εκτιμούσαν ότι ο διαγωνισμός θα μπορούσε να έχει ολοκληρωθεί.

Βέβαια, πρέπει να τονίσουμε ότι ένας διαγωνισμός-πακέτο για τα ΕΛΤΑ και τη θυγατρική εταιρία των ταχυμεταφορών θα έχει πολύ διαφορετικές διαστάσεις σε σχέση με εκείνον που κηρύχθηκε άγονος. Ωστόσο, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι τα ΕΛΤΑ είναι μία από τις δημόσιες επιχειρήσεις που μπορούν να προσελκύσουν το ενδιαφέρον μεγάλων ταχυδρομικών ομίλων του εξωτερικού, πολλοί εκ των οποίων είχαν κάνει μια πρώτη κρούση κατά τον διαγωνισμό για τις Ταχυμεταφορές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v