Σκληρές δηλώσεις Βγενόπουλου για Κ. Τρ. Κύπρου

Σε "υπερεξουσίες" που έχει ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, κ. Αθανάσιος Ορφανίδης, αναφέρθηκε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Marfin, κ. Ανδρέας Βγενόπουλος.

Σκληρές δηλώσεις Βγενόπουλου για Κ. Τρ. Κύπρου
Σε "υπερεξουσίες" που έχει ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, κ. Αθανάσιος Ορφανίδης, αναφέρθηκε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Marfin, κ. Ανδρέας Βγενόπουλος, θέτοντας θέμα δημοκρατικότητας των θεσμών και αναφέροντας ότι δεν υπάρχει περιθώριο να παραμείνει η έδρα της Marfin στην Κύπρο λόγω της διάστασης απόψεων με τον διοικητή της εποπτικής αρχής, μεταδίδει το stockwatch.

Μιλώντας ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών και αντικρούοντας τη μετωπική επίθεση του διοικητή της Κ.Τ., κ. Αθανάσιου Ορφανίδη, ο κ. Βγενόπουλος σημείωσε ότι τα θέματα που έθεσε είναι πολύ σοβαρά και αφορούν στο κατά πόσον η Κύπρος θέλει να παραμείνει χρηματοπιστωτικό κέντρο. Διερωτήθηκε πώς μπορεί να αποφασίζει ένα άτομο χωρίς να χρειάζεται να δώσει λογαριασμό σε κανέναν και χωρίς να υπάρχει επιτροπή προσφυγής για εποπτευομένους.

Aναφορικά με τις εξουσίες στην Κ.Τ. , σημείωσε ότι καθορίζουν την πορεία του τόπου για τα επόμενα χρόνια. "Δεν θα ήθελα να εκμεταλλευτεί κανείς το επιχείρημα της ανάπτυξης του συστήματος των τραπεζών, γιατί εμείς συμβάλαμε σε αυτό, φέραμε κεφάλαια, δημιουργήσαμε ανταγωνισμό κ.λπ.", απάντησε.

Επίσης τόνισε: "Οι καταθέσεις δεν θα αυξάνονται όσο συνεχίζει η κρίση – αν μείνουμε στην νοοτροπία του καθαρά κυπριακού συστήματος, θα πάψει να υπάρχει αυτό το δυνατό χρηματοπιστωτικό σύστημα. Αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες πρέπει να ξεφύγουν από τα στενά πλαίσια της Κύπρου".

"Το μέλλον για την Κύπρο αν δεν αλλάξουν τα πράγματα θα είναι καταστροφικό", συμπλήρωσε.

"Έχοντας τα βιώματα από το 1967-74 στην Ελλάδα, δεν μπορώ να δεχτώ ότι είναι δυνατόν ένας άνθρωπος να έχει τόσες εξουσίες για την πορεία μιας χώρας", είπε, αφήνοντας αιχμές για δικτατορικές εξουσίες. 

Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Marfin ρώτησε τους πολιτειακούς άρχοντες: "Τη ρευστότητα του χρήματος την καθορίζει η Κ.Τ. χωρίς να κρίνεται από κανέναν, ούτε καν από ένα Δ.Σ.;".

Επιπλέον πρόσθεσε: "Διαφωνώ με τη θέση ότι όλα πάνε καλά. Αύριο θα σας καταθέσουμε επώνυμα κάποια πράγματα και για το τι συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη. Η Ευρώπη δίνει διακριτικές ευχέρειες πολύ γενικές και πρέπει να εφαρμόζονται με τους ίδιους τρόπους και διαφανείς τρόπους". 

Ο κ. Βγενόπουλος κατέληξε σε έντονο ύφος στο ότι οι Κύπριοι επόπτες "θέλουν να επιβάλουν τις απόψεις τους και αυτό θυμίζει άλλες εποχές". "Εδώ υπάρχει αποφασίζουμε και διατάζουμε", ενώ σε άλλες χώρες υπάρχει διαβούλευση με τους εποπτευομένους.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής δεσμεύτηκε να εντατικοποιηθεί η συζήτηση τους επόμενους μήνες με τη συμμετοχή των θεσμικών αρχών και όλων των εμπλεκόμενων μερών για εξέταση των θεσμικών θεμάτων.

Στο σημείο αυτό έκανε παρέμβαση ο κ. Βγενόπουλος που εξήγησε ότι υπάρχουν δυόμισι μήνες περιθώριο για τη διεξαγωγή του διαλόγου, μετά τους οποίους η απόφαση για μεταφορά της έδρας θα είναι μη αναστρέψιμη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v