Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κύπρος: Ρήξη Βγενόπουλου με Ορφανίδη

Βαθαίνει η ρήξη μεταξύ του Ανδρέα Βγενόπουλου και του Αθανάσιου Ορφανίδη, με φόντο την απόφαση της MPB να μεταφέρει την έδρα της στην Αθήνα αλλά και τα θέματα της τραπεζικής εποπτείας στην Κύπρο.

Κύπρος: Ρήξη Βγενόπουλου με Ορφανίδη
Βαθαίνει η ρήξη μεταξύ του εκτελεστικού αντιπρόεδρου της Marfin Popular Bank, Ανδρέα Βγενόπουλου και του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Αθανάσιου Ορφανίδη, με φόντο την απόφαση της MPB να μεταφέρει την έδρα της στην Αθήνα αλλά και τα θέματα της τραπεζικής εποπτείας στην Κύπρο.

Ο κ. Ορφανίδης, στον απόηχο της έντονης κριτικής και των 17 σημείων «τριβής» που του έθεσε χθες ο κ. Βγενόπουλος, επιχείρησε να απαντήσει με πολυσέλιδο γραπτό σημείωμα που κατατέθηκε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Κυπριακής Βουλής.

Μέσω του σημειώματος το κεντρικό τραπεζικό ίδρυμα αναζήτησε «κάλυψη» από τις μομφές του κ. Βγενόπουλου πίσω από την κυπριακή και ευρωπαική νομοθεσία.

Ωστόσο οι αιτιάσεις του τελευταίου φαίνεται να αφύπνησαν τους αρμόδιους οι οποίοι συμφώνησαν καταρχήν να ξεκινήσουν διάλογο για το θέμα του χρηματοπιστωτικού συστήματος στην Κύπρο.

Αν και η χθεσινή συνεδρίαση είχε οριστεί για να συζητηθεί το θεσμικό πλαίσιο, εξελίχθηκε σε μετωπική σύγκρουση των δύο προσωπικοτήτων.

Ο κ. Ορφανίδης άφησε αιχμές για ασυνεπείς δηλώσεις και ανυπόστατους ισχυρισμούς του κ. Βγενόπουλου, προκαλώντας την άμεση αντίδραση του κ. Βγενόπουλου που κατηγόρησε το διοικητή για δικτατορική προσέγγιση σε θέματα εποπτείας κάνοντας αναφορά σε «ενός ανδρός αρχή», όπως αναφέρει το stockwatch.

Τίποτε όμως δεν φαίνεται να προδίκαζε την εξέλιξη της συζήτησης αφού μέχρι την τελευταία στιγμή ήταν άγνωστη η παρουσία ή όχι του κ. Ορφανίδη στη βουλή.

Η αρνητική τροπή που έλαβε η συζήτηση μία περίπου ώρα μετά που ξεκίνησε ανάγκασε τόσο τον πρόεδρο της Επιτροπής όσο και άλλους βουλευτές να προχωρήσουν επανειλημμένα σε πυροσβεστικές παρεμβάσεις, αναζητώντας συναινετικές λύσεις στα θέματα που ανέδειξε ο κ. Βγενόπουλος.

Τελικά, και παρά τις αντιδράσεις του κ. Ορφανίδη, συμφωνήθηκε όπως ξεκινήσει διάλογος για το θεσμικό πλαίσιο του χρηματοπιστωτικού συστήματος με την παρουσία όλων των ενδιαφερόμενων, συμπεριλαμβανομένων και άλλων τραπεζών.

Ακόμα και ο Δημοκρατικός Συναγερμός, που μέχρι πρόσφατα απέρριπτε ασυζητητί ό,τι αφορούσε την ανεξαρτησία της ΚΤ, συνέπλευσε με τα υπόλοιπα κόμματα και την κυβέρνηση στο θέμα της έναρξης θεσμικού διαλόγου που ενδεχομένως να θέτει υπό αμφισβήτηση τις εξουσίες της Κεντρικής, αναφέρει το stockwatch.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v