Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σοβαρό πρόβλημα με κεραίες για εταιρείες κινητής

Οι σοβαρές καθυστερήσεις και τα εμπόδια στην αδειοδότηση των σταθμών βάσης αποτελούν το μεγαλύτερο πρόβλημα στην υλοποίηση των επενδυτικών προγραμμάτων των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας. Το θέμα στον πρωθυπουργό.

  • της Μάρως Τσαντήλα
Σοβαρό πρόβλημα με κεραίες για εταιρείες κινητής
Οι σοβαρές καθυστερήσεις και τα εμπόδια στην αδειοδότηση των σταθμών βάσης αποτελούν το μεγαλύτερο πρόβλημα στην υλοποίηση των επενδυτικών προγραμμάτων των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας οι οποίες υποχρεώνονται να καθυστερούν επενδύσεις εκατοντάδων ευρώ εξαιτίας της πολυδαίδαλης νομοθεσίας.

Χαρακτηριστικό του προβληματικού πλαισίου που ισχύει γύρω από την αδειοδότηση των σταθμών βάσης είναι το γεγονός ότι στην χώρα μας για την ολοκλήρωση της διαδικασίας αδειοδότησης και εγκατάστασης ενός σταθμού βάσης απαιτούνται περίπου 2,5 χρόνια ενώ το αντίστοιχο διάστημα για τις χώρες της Ευρώπης είναι 7 μήνες.

Η διαδικασία που απαιτείται για την αδειοδότηση μιας κεραίας στην Ελλάδα είναι στην κυριολεκτικά ωδή στην γραφειοκρατία αφού στην Ελλάδα εμπλέκονται 9 διαφορετικές υπηρεσίες ενώ στις χώρος της ΕΕ ο αντίστοιχος μέσος όρος είναι 1-2 υπηρεσίες.

Το ζήτημα είναι ιδιαίτερα σοβαρό καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των κεραιών κινητής τηλεφωνίας στη χώρα μας λειτουργούν ουσιαστικά παράνομα καθώς το ποσοστό των αδειοδοτημένων σταθμών βάσης στο σύνολο του δικτύου είναι μόλις 8% την ώρα που το αντίστοιχο ποσοστό στην ΕΕ ανέρχεται σε 73% στην ΕΕ.

Η υφιστάμενη κατάσταση έχει αποτέλεσμα οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας να βρίσκονται υπό την «ομηρία» των αντιδράσεων που κατά καιρούς εκδηλώνονται σε διάφορες περιοχές της χώρας με αιτήματα την απομάκρυνση των σταθμών βάσης.

Παράνομες 15 κεραίες στον νομό Ρεθύμνου

Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση της πόλης του Ρεθύμνου όπου μετά από απόφαση της τοπικής διεύθυνσης πολεοδομίας με την οποία κρίθηκε ότι οι 15 κεραίες κινητής τηλεφωνίας που λειτουργούν στα όρια του νομού είναι αυθαίρετες, αυτές πρόκειται να κατεδαφιστούν. Μάλιστα εκτιμάται ότι το κόστος της κατεδάφισης ανέρχεται σε 50.000 € και το κόστος αυτό θα κληθούν να καλύψουν οι τρεις εταιρείες.

Η τοπική πολεοδομία έκρινε ότι οι κεραίες είναι παράνομες καθώς δεν έχουν λάβει τις εγκρίσεις μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ). Από την πλευρά τους οι εταιρείες υποστηρίζουν ότι έχουν υποβληθεί εδώ και ενάμιση χρόνο οι μελέτες για έγκριση στην περιφέρεια Κρήτης χωρίς ωστόσο να έχει ακόμη ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία.

Την απομάκρυνση των 120 κεραιών από το δίκτυο του ΗΣΑΠ ζητούν οι εργαζόμενοι

Εξάλλου την απομάκρυνση των κεραιών κινητής τηλεφωνίας από το δίκτυο και τις εγκαταστάσεις του ΗΣΑΠ ζητούν με επιστολή τους και οι εργαζόμενοι στον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο.

Όπως αναφέρουν οι εργαζόμενοι του ΗΣΑΠ η διοίκηση της εταιρείας την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων υπέγραψε συμβάσεις με τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας για την εγκατάσταση κεραιών σε όλο το δίκτυο και τις εγκαταστάσεις των ΗΣΑΠ. Σήμερα στο δίκτυο του Οργανισμού λειτουργούν συνολικά 120 σταθμοί βάσης που όπως επισημαίνουν οι εργαζόμενοι προκαλούν πρόσθετη επιβάρυνση σε αυτή που επιφέρει η λειτουργία 16 υποσταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Στην επιστολή των εργαζόμενων σημειώνεται ότι υπάρχει ήδη γνωμοδότηση της Πολεοδομίας Πειραιά η οποία έκρινε ότι παράνομη την εγκατάσταση των κεραιών ωστόσο αυτές συνέχισαν να λειτουργούν ενώ η σχετική σύμβαση που είχε υπογραφεί έληξε τον προηγούμενο μήνα. Τώρα, λοιπόν, οι εργαζόμενοι του ΗΣΑΠ ζητούν την απομάκρυνση των κεραιών από το δίκτυο του ηλεκτρικού, απόφαση με την οποία όπως αναφέρουν συμφώνησε και η διοίκηση.

Το θέμα στον πρωθυπουργό

Να σημειώσουμε ότι την ανάγκη επίλυσης του προβλήματος είχαν θέσει οι τρεις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας και στην πρόσφατη επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό κ. Καραμανλή.

Στην κοινή επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό οι τρεις εταιρείες πρότειναν:

– Επιτάχυνση της διαδικασίας εγκρίσεων από τις περιφέρειες της χώρας (ειδικά εκείνες της Αττικής, Ν. Αιγαίου και της Κρήτης).

– Τροποποιήσεις των ρυθμίσεων του ν. 3431/2006 (άρθρο 31) που αφορά την αδειοδότηση των κεραιών κινητής τηλεφωνίας και

-Ορισμό της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών – Ταχυδρομείων ως κεντρικό σώμα συντονισμού της διαδικασίας αδειοδότησης των κεραιών.


Αλλαγές στο νομοσχέδιο για την ταυτοποίηση καρτοκινητών

Επιμέρους αλλαγές στο σχέδιο νόμου που αφορά την ταυτοποίηση των καρτοκινητών τηλεφώνων έκανε το υπουργείο Μεταφορών – Επικοινωνιών ικανοποιώντας αιτήματα που είχαν καταθέσει οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας.

Συγκεκριμένα κείμενο του σχεδίου νόμου απαλείφονται οι όροι που αφορούν αφενός στην υποχρέωση του αρχικού παρόχου στην αποθήκευση στοιχείων στην περίπτωση αλλαγής αριθμού λόγω φορητότητας αφετέρου στην υποχρέωση του παρόχου να διατηρεί στη βάση δεδομένων του για διάστημα ενός έτους τα στοιχεία συνδρομητή που διέκοψε την σύμβαση. Να σημειώσουμε ότι οι εταιρείες ανέφεραν ότι οι συγκεκριμένοι όροι συνεπάγονταν υπερβολική γραφειοκρατία ενώ όπως τόνιζαν οι ίδιες δεν είναι υπηρεσίες του δημοσίου για να μπορούν να διατηρούν αρχεία με δημόσια έγγραφα.

Επιπλέον από το σχέδιο νόμου απαλείφονται οι όροι που υποχρέωναν τον συνδρομητή να γνωστοποιεί εγγράφως αμελλητί προς τον πάροχο, κατά τη διαδικασία σύμβασης με πάροχο ή σύμβασης αλλαγής παρόχου, τα στοιχεία ταυτότητας του νέου συνδρομητή ή νέου χρήστη, αλλιώς τεκμαίρεται ότι παραμένει ο ίδιος συνδρομητής με όλες τις εντεύθεν έννομες συνέπειες.

Να σημειώσουμε τέλος ότι στο σχέδιο νόμου έχει αντικατασταθεί ο όρος «προστασία απορρήτου» από τον όρο «προστασία προσωπικών δεδομένων» καθώς και όροι «ποινικά αδικήματα» και «αξιόποινες πράξεις από τον όρο «σοβαρά εγκλήματα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v