Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Invest in Greece: Νέα εποχή για επενδύσεις

Στην απεμπλοκή των επενδυτών από τη διαδικασία αδειοδότησης όταν πρόκειται για σημαντικές για την εθνική οικονομία επενδύσεις, θα οδηγήσει το νέο Νομοσχέδιο που ψηφίστηκε χθες στη Βουλή.

Invest in Greece: Νέα εποχή για επενδύσεις
Στην απεμπλοκή των επενδυτών από τη διαδικασία αδειοδότησης όταν πρόκειται για σημαντικές για την εθνική οικονομία επενδύσεις, θα οδηγήσει το νέο Νομοσχέδιο που ψηφίστηκε χθες στη Βουλή.

Σύμφωνα με αυτό, η εταιρία Invest in Greece αναλαμβάνει για λογαριασμό του επενδυτή τη διεκπεραίωση όλων των διαδικασιών και αδειοδοτήσεων που είναι απαραίτητες για την έναρξη υλοποίησης επενδύσεων σε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων.

Συγκεκριμένα, επενδύσεις στη Βιομηχανία, την Ενέργεια, τον Τουρισμό, την υψηλή τεχνολογία, οι οποίες ξεπερνούν τα 200 εκατ. ευρώ, ή τα 75 εκατ. ευρώ, αλλά δημιουργούν ταυτόχρονα 200 νέες θέσεις εργασίας, ή επενδύουν ποσό τουλάχιστον 1 εκατ. ευρώ το χρόνο σε έργα υψηλής τεχνολογίας και καινοτομίας, μπορούν να επωφεληθούν από το πρωτοποριακό για τα ελληνικά δεδομένα Νομοσχέδιο που προβλέπει τη Διαδικασίας Ταχείας Αδειοδότησης (Fast Track).

Τους δύο ρόλους κλειδιά στη Διαδικασίας Ταχείας Αδειοδότησης έχουν η Διυπουργική Επιτροπή Επενδύσεων (ΔΕΕ), η οποία εντάσσει τις επενδύσεις στη διαδικασία “Fast Track”, αλλά και την εποπτεύει μέχρι την τελική έκδοση όλων των αδειών με Πρόεδρο τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, και η Invest in Greece, η οποία υποδέχεται τις αιτήσεις των επιχειρήσεων για ένταξή τους στη διαδικασία “Fast Track”, τις αξιολογεί, εισηγείται την ένταξή τους ή όχι στην ΔΕΕ και, πιο σημαντικό από όλα, δρώντας επ΄ ονόματι, κατ΄ εντολή και για λογαριασμό του επενδυτή διεκπεραιώνει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες και αδειοδοτήσεις για την έναρξη υλοποίησης της επένδυσης σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Η αποτελεσματικότητα του Fast Track αναμένεται να διασφαλισθεί από:

1) Την προτεραιότητα στην διαδικασία αδειοδότησης που παίρνουν οι επενδύσεις που εντάσσονται στο Fast Track.
2) Τις σαφείς και αυστηρές προθεσμίες που δίνει ο νόμος στις αρμόδιες υπηρεσίες προκειμένου να ζητήσουν από το Invest in Greece και τον επενδυτή συμπληρωματικά στοιχεία.
3) Το ότι στην περίπτωση που δεν τηρούνται οι προβλεπόμενες προθεσμίες από τις αρμόδιες υπηρεσίες, θα θεωρείται ότι οι άδειες έχουν εκδοθεί (κατ’ αντιστοιχία ρύθμισης περιόδου των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας).
4) Την επιβολή πειθαρχικών κυρώσεων στους υπαλλήλους των αρμοδίων υπηρεσιών και φορέων σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τους προβλεπόμενους χρόνους απόκρισης.

Χαρακτηριστική για τα οφέλη του νέου Νομοσχεδίου είναι η δήλωση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Invest in Greece, κ. Δ. Ασημομύτη: «Είναι ένα μεγάλο βήμα εκσυγχρονισμού της Ελληνικής Οικονομίας. Η Χώρα μας, τώρα, μπορεί να προσελκύσει τις μεγάλες επενδύσεις, οι οποίες έκτος της δημιουργίας θέσεων εργασίας, δημιουργούν τεχνογνωσία, απαραίτητη για τον εκσυγχρονισμό της Οικονομίας. Η εφαρμογή της Διαδικασίας Ταχείας Αδειοδότησης (Fast Track) θα παρασύρει, όλο τον κρατικό μηχανισμό, να γίνει πραγματικά αποτελεσματικός, αλλά και φιλικός στις επενδύσεις. Ελπίζω ότι, οι συνθήκες, σήμερα, είναι ώριμες, για μία τέτοια αλλαγή. Υποχρέωση και καθήκον μας είναι, να συμβάλλουμε όλοι στην προσπάθεια αυτή. Οι μεγάλες αλλαγές, συναντούν, πάντοτε, αντιδράσεις. Οι αντιδράσεις είναι μεγαλύτερες, όταν δεν παρέχεται η σωστή ενημέρωση. Η Invest in Greece ξεκινάει, άμεσα, τη συστηματική ενημέρωση όλων των εμπλεκομένων, ώστε να γίνει κατανοητό το πλαίσιο και να έχουμε τη βοήθεια που απαιτείται, για την επιτυχία της προσπάθειας.».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v