Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φυσικό αέριο: Περιφερειακό σύστημα εμπορίας

Από το ερχόμενο έτος αναμένεται να ξεκινήσει η δημιουργία ενός ευέλικτου περιφερειακού συστήματος εμπορίας φυσικού αερίου, που θα επιτρέψει τη χρήση του συστήματος μεταφοράς και σε τρίτους επενδυτές πλην της ΔΕΠΑ.

  • της Αθηνάς Καλαιντζόγλου
Φυσικό αέριο: Περιφερειακό σύστημα εμπορίας
Από το ερχόμενο έτος αναμένεται να ξεκινήσει η δημιουργία ενός ευέλικτου και σύγχρονου περιφερειακού συστήματος εμπορίας φυσικού αερίου, που θα επιτρέψει τη χρήση του συστήματος μεταφοράς και σε τρίτους επενδυτές πλην της ΔΕΠΑ.

Ήδη προς ολοκλήρωση βαίνουν οι προτάσεις της ΡΑΕ προς τον υπουργό Ανάπτυξης για τρία πολύ σημαντικά τμήματα της δευτερογενούς νομοθεσίας του φυσικού αερίου. Οι σχετικές προτάσεις θα κατατεθούν με τη σειρά με την οποία βγήκαν σε δημόσια διαβούλευση.

Έτσι, το φθινόπωρο πιστεύεται ότι θα κατατεθεί πρώτα η γνωμοδότηση για τον κανονισμό αδειών, που περιγράφει τις υποχρεώσεις των συμμετεχόντων στην αγορά φυσικού αερίου και ιδιαίτερα των προμηθευτών και των διαχειριστών του εθνικού συστήματος φυσικού αερίου καθώς και των ανεξάρτητων συστημάτων φυσικού αερίου.

Θα ακολουθήσουν η γνωμοδότηση για τον κώδικα διαχείρισης του ΕΣΦΑ, που περιγράφει τους όρους πρόσβασης των χρηστών στο σύστημα μεταφοράς και την εγκατάσταση υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα και τη διαδικασία επέκτασης του ΕΣΦΑ, ώστε να υπάρχουν εγγυήσεις μεταξύ ΔΕΣΦΑ και χρηστών που ζητούν αντίστοιχες επεκτάσεις, και η γνωμοδότηση για τον κώδικα προμήθειας σε πελάτες, που περιέχει τις υποχρεώσεις των προμηθευτών για την τροφοδοσία των καταναλωτών.

Το ενδιαφέρον επενδυτών για τα τεκταινόμενα στην ελληνική αγορά φυσικού αερίου χαρακτηρίζεται από τη ΡΑΕ πρωτόγνωρο και ήδη μεγάλοι ενεργειακοί όμιλοι έχουν εκφράσει πρόθεση για τη διαμετακόμιση φυσικού αερίου μέσω της χώρας μας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v