Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κατασκευές: "Λουκέτο" στο 20% των εταιριών

Αύξηση ζημιών και υποχρεώσεων αλλά και απώλεια 27.000 θέσεων εργασίας διαπιστώνει έρευνα του ΣΑΤΕ.

  • του Φάνη Γαβρινιώτη
Κατασκευές: Λουκέτο στο 20% των εταιριών
Η μία στις πέντε κατασκευαστικές εταιρίες που το 2004 κατείχαν εργοληπτικό πτυχίο είτε της 7ης είτε της 6ης τάξης, δηλαδή το 20% των μεγαλύτερων επιχειρήσεων του κλάδου, έχει καταρρεύσει οικονομικά και πλέον έχει αναστείλει τη λειτουργία της.

Συνολικά, την τελευταία τετραετία έχουν διαγραφεί από το ΜΕΕΠ περίπου 60 τεχνικές εταιρίες με πτυχίο από την 3η μέχρι και την 7η τάξη, αριθμός που αντιστοιχεί στο 8,5% του συνόλου των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνταν στον χώρο των κατασκευών στα τέλη του 2004.

Σύμφωνα με την εξαμηνιαία έκθεση του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τεχνικών Εταιριών (ΣΑΤΕ) όπου περιγράφεται με μελανά χρώματα η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στον κλάδο, οι υποχρεώσεις των τεχνικών εταιριών αυξήθηκαν κατακόρυφα τον τελευταίο χρόνο, με αποτέλεσμα κάθε εταιρία του ΜΕΕΠ να χρωστά το 2008 κατά μέσο όρο σε τράπεζες και σε προμηθευτές σχεδόν 17,4 εκατ. ευρώ έναντι 10,5 εκατ. ευρώ που όφειλε το 2007.

Την ίδια στιγμή το μέσο ύψος των απωλειών των ζημιογόνων επιχειρήσεων, κυρίως μικρομεσαίων, εκτοξεύτηκε στα 4,5 εκατ. ευρώ από 1,2 εκατ. ευρώ το 2007.

Τη συρρίκνωση του κλάδου επιτείνει ο μικρός αριθμός δημοπρασιών δημοσίων έργων που αν και αυξημένος το φετινό πρώτο εξάμηνο (156 δημοπρασίες για έργα άνω των 2 εκατ. ευρώ και με συνολικό ύψος 2,2 δισ. ευρώ) σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό (142 δημοπρασίες, συνολικού προϋπολογισμού 0,95 δισ. ευρώ), είναι σημαντικά μειωμένος έναντι των ετών 2005, 2006 και 2007.

Ενδεικτικά αναφέρεται πως το 2005, αμέσως μετά δηλαδή τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, δημοπρατήθηκαν εντός έξι μηνών 236 έργα με συνολικό προϋπολογισμό 3,94 δισ. ευρώ.

Μείωση της απασχόλησης κατά 7%

Η επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης των επιχειρήσεων, που είχε ως αποτέλεσμα ένας μεγάλος αριθμός από αυτές να βάλει λουκέτο, σε συνδυασμό με τη συρρίκνωση του κατασκευαστικού αντικειμένου που δεν δίνει ελπίδες για ανάκαμψη σε εύλογο χρονικό διάστημα, επηρέασε άμεσα -όπως εξάλλου ήταν φυσικό- την απασχόληση στον κλάδο.

Με βάση τα στοιχεία της έκθεσης του ΣΑΤΕ, για πρώτη φορά από το 1998 παρατηρείται μείωση στην απασχόληση στον χώρο των κατασκευών και μάλιστα μεγάλη, καθώς η υποχώρηση άγγιξε το 7%. Αυτό σημαίνει πως το πρώτο τρίμηνο του 2009 χάθηκαν συνολικά περίπου 27.000 θέσεις εργασίας έναντι του αντίστοιχου περυσινού διαστήματος. Μάλιστα, οι προβλέψεις κάνουν λόγο για μεγαλύτερη επιδείνωση της κατάστασης και για αύξηση των απολύσεων.

Αξίζει να σημειωθεί πως την τελευταία δεκαετία οι περισσότερες από τις νέες θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν στη χώρα μας (περίπου το 19% αυτών) σχετίζονταν με τον κατασκευαστικό κλάδο.

Στην έκθεση του ΣΑΤΕ γίνεται επίσης εκτενής αναφορά στη μείωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) αλλά και στις οφειλές του Δημοσίου προς τις τεχνικές εταιρίες.

Σε ό,τι αφορά το πρώτο, επισημαίνεται πως το φετινό ΠΔΕ είναι μειωμένο κατά 8,8% σε σχέση με το 2008 και παράλληλα είναι αμφίβολο αν θα υλοποιηθεί στο σύνολό του ή αν θα υπάρξει μεγαλύτερη περικοπή του στο πλαίσιο της κοινοτικής απαίτησης για περιστολή των δημοσίων δαπανών.

Επιπλέον, διατυπώνεται η άποψη πως ένα σημαντικό μέρος των πόρων του ΠΔΕ που διατέθηκαν το πρώτο τρίμηνο του 2009 δεν αφορούσε στη χρηματοδότηση νέων έργων υποδομής αλλά στην πληρωμή οφειλών του Δημοσίου για έργα που εκτελέστηκαν τα προηγούμενα χρόνια.

[email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v