Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πιέσεις για μείωση των επιτοκίων προς τραπεζίτες

Την άσκηση πίεσης προς τις τράπεζες, προκειμένου να μειώσουν με ταχύτερο ρυθμό τα επιτόκια χορηγήσεων, αποφάσισε το Συμβούλιο Εποπτείας για της ρευστότητα στην οικονομία που συνεδρίασε το πρωί στο υπουργείο Οικονομίας.

Πιέσεις για μείωση των επιτοκίων προς τραπεζίτες
Την άσκηση πίεσης προς τις τράπεζες, προκειμένου να μειώσουν με ταχύτερο ρυθμό τα επιτόκια χορηγήσεων, αποφάσισε το Συμβούλιο Εποπτείας για της ρευστότητα στην οικονομία που συνεδρίασε το πρωί στο υπουργείο Οικονομίας.

Κύκλοι του υπουργείου έλεγαν χαρακτηριστικά, ότι «το τελευταίο δίμηνο η ψαλίδα ανάμεσα στα ελληνικά επιτόκια και τον ευρωπαϊκό μέσο όρο έχει αρχίσει να ξανανοίγει και αυτό δεν δικαιολογείται από τις γενικότερες εξελίξεις».
 
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι πρώτες συστάσεις προς τις τράπεζες θα γίνουν από τους επιτρόπους που έχει τοποθετήσει το Δημόσιο στα πιστωτικά ιδρύματα, ενώ εάν χρειαστεί θα υπάρξει συνάντηση και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος με τους τραπεζίτες. Σχετικά με την πιστωτική επέκταση, εκφράστηκε μία σχετική ικανοποίηση για το γεγονός ότι βρισκόμαστε στο 8,8% (Μάιος) σε σχέση με το 3,1% στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Ωστόσο, για το σύνολο του έτους η πρόβλεψη είναι ότι θα κινηθούμε γύρω στο 6% που σημαίνει ότι τους επόμενους μήνες αναμένεται επιβράδυνση του δανεισμού. Εκφράστηκε πάντως η βεβαιότητα ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από τις ευρωπαϊκές, όπως φάνηκε και από τα stress test της ΤτΕ. Εν τω μεταξύ, σταθερή παραμένει η πρόβλεψη του υπουργείου Οικονομίας για μηδενική ανάπτυξη το τρέχον έτος, σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Οικονομίας.

Λ. Κατσέλη: "Η κρίση στην αγορά βαθαίνει"

Η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη, σχετικά με τη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Εποπτείας για το πρόγραμμα ρευστότητας των 28 δις, υπό την προεδρία του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

"Παρά τις μηνιαίες συνεδριάσεις του Συμβουλίου Εποπτείας, η κρίση στην αγορά μέρα με τη μέρα βαθαίνει, λόγω της πιστωτικής ασφυξίας που συνεχίζεται και της απουσίας σοβαρής πολιτικής στήριξης κλάδων, επιχειρήσεων και επαγγελματιών που πλήττονται.

Μήνα με το μήνα, οι ακάλυπτες επιταγές εκτινάσσονται στα ύψη. Σωρευτικά, το πρώτο εξάμηνο του έτους ξεπέρασαν το 1,6 δις ευρώ, σημειώνοντας τον Ιούνιο του 2009 αύξηση 292% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2008.

Η χρηματοδότηση προς το σύνολο των εγχώριων επιχειρήσεων και νοικοκυριών παρουσίασε περαιτέρω επιβράδυνση το Μάιο του 2009 και διαμορφώθηκε στο 8,8%, από 10,2% τον Απρίλιο του 2009 και 15,9% το Δεκέμβριο του 2008.

Το 90% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων έχουν επηρεαστεί από την οικονομική κρίση, ενώ περίπου το 45% από αυτές αδυνατούν να καλύψουν τις ταμειακές τους ανάγκες.

Είχαμε προειδοποιήσει από τον περασμένο Νοέμβριο ότι η ρευστότητα δεν θα διοχετευόταν σε κλάδους και επιχειρήσεις που έχουν πραγματικά ανάγκη, εάν δεν δημιουργούταν ειδικό ταμείο αναχρηματοδότησης, και σήμερα επαληθευόμαστε πλήρως: Οι Τράπεζες έχουν χρησιμοποιήσει περίπου 9 δισ. από τα 28, ενώ τα 15 δις των εγγυήσεων του Δημοσίου παραμένουν «παγωμένα».

Έχουμε ζητήσει επανειλημμένα από τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, να διασφαλίσει ότι η ρευστότητα θα διοχετευθεί στην πραγματική οικονομία. Έχουμε ζητήσει πλήρη διαφάνεια και δημοσιοποίηση όλων των στοιχείων, που υποτίθεται ότι έχουν μέχρι σήμερα δώσει οι Τράπεζες, σχετικά με τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας, μέσω του «πακέτου» των 28 δισ. ευρώ. Μέχρι σήμερα, έχει αρνηθεί.

Τον καλούμε πάλι να πράξει το αυτονόητο, σεβόμενος τον Έλληνα φορολογούμενο, που επιτέλους έχει δικαίωμα να γνωρίζει πού διοχετεύεται το πακέτο των 28 δις. ευρώ".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v