Ο Κ. Χατζηδάκης στο Οικονομικό Φόρουμ του Μιλάνο

Ο Κ. Χατζηδάκης παρέστη σήμερα στις εργασίες του Oικονομικού και Xρηματοπιστωτικού Φόρουμ στο Μιλάνο στο πλαίσιο της Ένωσης για τη Μεσόγειο, όπου μίλησε για τις ενεργειακές προτεραιότητες της Ελλάδας.

Ο Κ. Χατζηδάκης στο Οικονομικό Φόρουμ του Μιλάνο
Ο Υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης παρέστη σήμερα στις εργασίες του Oικονομικού και Xρηματοπιστωτικού Φόρουμ στο Μιλάνο στο πλαίσιο της Ένωσης για τη Μεσόγειο, όπου μίλησε για τις ενεργειακές προτεραιότητες της Ελλάδας.

Στο περιθώριο του Συνεδρίου, ο κ. Χατζηδάκης είχε σύντομη συνάντηση με τον Ιταλό Υπουργό Οικονομικής Ανάπτυξης Κλάουντιο Σκαγιόλα και στη συνέχεια, με τα διευθυντικά στελέχη της Edison, σε σχέση με τον ελληνικο-ιταλικό υποθαλάσσιο αγωγό ΠΟΣΕΙΔΩΝ. Στη συνάντηση αποφασίστηκε να εξεταστεί η τεχνική δυνατότητα διπλής ροής του αγωγού, όχι μόνο από την Ελλάδα προς την Ιταλία αλλά και από την Ιταλία στην Ελλάδα.

Επίσης, στο περιθώριο του Συνεδρίου ο κ. Χατζηδάκης είχε συνάντηση με τον Τούρκο Υπουργό Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ για ενεργειακά θέματα. Ο κ. Χατζηδάκης έθεσε στον Τούρκο Υπουργό το θέμα των υποθαλάσσιων ερευνών που φαίνεται διατεθειμένη να πραγματοποιήσει η Τουρκία σε περιοχή κοντά στο Καστελόριζο, επαναλαμβάνοντας τις θέσεις του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών ότι δηλαδή η Ελλάδα δεν είναι διατεθειμένη σε καμία περίπτωση να παραιτηθεί από τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε:
«Ένα βασικό στοιχείο για εμάς είναι ότι κατά τη συνάντηση με τις Ιταλικές Αρχές και με την Edison, αποφασίσαμε να εξετάσουμε την τεχνική δυνατότητα διπλής ροής του υποθαλάσσιου αγωγού ΠΟΣΕΙΔΩΝ. Το αέριο δηλαδή να μην κατευθύνεται μόνο από την Ελλάδα στην Ιταλία αλλά και από την Ιταλία προς στην Ελλάδα. Αυτό δίνει μεγαλύτερες δυνατότητες στον ίδιο τον αγωγό και βεβαίως συμβάλλει στην ενεργειακή ασφάλεια και ανεξαρτησία της Ελλάδας».

Σε ερώτηση εάν η μη ύπαρξη ομαλών πολιτικών σχέσεων δυσκολεύει την οικονομική ανάπτυξη, ο Υπουργός Ανάπτυξης απάντησε:
«Προφανώς η Ελλάδα πιστεύει στη συνεργασία με όλους τους γείτονές της και γι’ αυτό η μεσογειακή πολιτική είναι μια βασική συνιστώσα της εξωτερικής μας πολιτικής. Με την Τουρκία θέλουμε τη συνεργασία αλλά και η ίδια πρέπει να καταλάβει ότι για να προχωρήσει μπροστά η συνεργασία αυτή, χρειάζονται δύο. Το μήνυμά μας προς την Τουρκία είναι συνεργασία αλλά με ξεκάθαρες και ευρωπαϊκές προϋποθέσεις».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v