Νέες ισορροπίες στις ιχθυοκαλλιέργειες

Νέα δεδομένα στον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών φέρνει το deal της Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες με τον πολυεθνικό όμιλο ιχθυοτροφών BioMar.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
Νέες ισορροπίες στις ιχθυοκαλλιέργειες
Νέα δεδομένα στον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών φέρνει το deal της Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες με τον πολυεθνικό όμιλο ιχθυοτροφών BioMar.

Η συμφωνία που ανακοινώθηκε στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας και αφορά στη σύναψη συμβολαίου προμήθειας ιχθυοτροφών από τη BioMar για τις ανάγκες της Δίας -η αξία του συμβολαίου είναι ύψους περίπου 30 εκατ. ευρώ τον χρόνο- δημιουργεί νέες ισορροπίες στον κλάδο, και δη στο κομμάτι των ιχθυοτροφών.

Και αυτό γιατί η Δίας, εν αντιθέσει με τους ομίλους Νηρεύς και Σελόντα, επιλέγει να ακολουθήσει τον δρόμο του re-engineering της καθετοποίησης, καθώς όπως υποστηρίζει η συμφωνία με τη BioMar της επιτρέπει την εξασφάλιση προνομιακών όρων τιμολόγησης, πληρωμής και παράδοσης.

Την ίδια ώρα αρκετές εταιρίες, και ειδικά εισηγμένες, έχουν ανακοινώσει ότι στόχοι για τη φετινή χρονιά είναι η περικοπή του κόστους κατά 20%, η μείωση των αναλώσεων των ιχθυοτροφών και ο περιορισμός των δαπανών διαχείρισης.

Στο πλαίσιο αυτό πρωταρχικός στόχος του ομίλου Νηρεύς, ο οποίος διαθέτει δύο εργοστάσια ιχθυοτροφών, για την τρέχουσα χρήση είναι η βελτίωση του ισολογισμού και των ταμειακών ροών, με τη βελτίωση του κόστους από τη συγκέντρωση των μονάδων σε μεγάλα πλήρως καθετοποιημένα ιχθυοπαραγωγικά πάρκα, τη μείωση των αναλώσεων των ιχθυοτροφών και τον περιορισμό των δαπανών διαχείρισης.

Σημειώνεται πάντως ότι, ενώ πέρυσι οι πωλήσεις των ιχθυοτροφών μειώθηκαν κατά 15,9 εκατ. ευρώ λόγω της υιοθέτησης αυστηρότερων μέτρων είσπραξης, το πρώτο τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης αυξήθηκαν κατά 11% σε αξία και σε ποσοστό 18% σε όγκο, με αποτέλεσμα να ανέλθουν στα 5,5 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν σε 5,9 χιλ. τόνους.

Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα η συνολική κατανάλωση ιχθυοτροφών το 2006 ανήλθε σε 221.500 τόνους, για να αγγίξει τους 289.500 τόνους το 2007, σημειώνοντας αύξηση 31%, και να διαμορφωθεί πέρυσι στους 294.200 τόνους παρουσιάζοντας σε σχέση με το 2007 οριακή άνοδο 2%.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τους πρώτους πέντε μήνες του έτους καταγράφεται σημαντική υποχώρηση στην κατανάλωση ιχθυοτροφών όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στις υπόλοιπες χώρες της Λεκάνης της Μεσογείου, εξαιρουμένης της Ιταλίας όπου σημειώθηκε οριακή αύξηση 3%.

Ειδικότερα, το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα η κατανάλωση τροφών στη χώρα σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα έναν χρόνο πριν έχει υποχωρήσει κατά 7% -η μεγαλύτερη κάμψη σημειώθηκε τον Ιανουάριο και ήταν 16%-, στην Τουρκία σημειώθηκε πτώση της κατανάλωσης κατά 26% και στην Ισπανία 13%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v