Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Grant Thornton: Αυξήσεις στα όρια του πληθωρισμού

Αυξήσεις στα όρια του πληθωρισμού προτίθεται να κάνει στις αποδοχές του προσωπικού του το 65% των ελληνικών μη εισηγμένων επιχειρήσεων για την επόμενη χρονιά.

Grant Thornton: Αυξήσεις στα όρια του πληθωρισμού
Αυξήσεις στα όρια του πληθωρισμού προτίθεται να κάνει στις αποδοχές του προσωπικού του το 65% των ελληνικών μη εισηγμένων επιχειρήσεων για την επόμενη χρονιά.

Αυτό προκύπτει από έρευνα της Grant Thornton International, σύμφωνα με την οποία η κατάσταση για τους εργαζομένους του 25% περίπου των μη εισηγμένων επιχειρήσεων διεθνώς μπορεί να χειροτερεύσει την επόμενη χρονιά.

Η έρευνα της Grant Thornton International αποκαλύπτει ότι το 21% των μη εισηγμένων εταιριών σχεδιάζει να μη χορηγήσει αυξήσεις στο προσωπικό το 2009, ενώ το 3% περίπου πιστεύει ότι θα μειώσει τελικά τις αποδοχές τους.

Από την άλλη πλευρά, μόλις το 10% των επιχειρήσεων αναμένει ότι θα αυξήσει τις αποδοχές τους πάνω από το ποσοστό του πληθωρισμού. Στην Ελλάδα το 65% (με 60% μέσο όρο στην Ε.Ε.) των μη εισηγμένων επιχειρήσεων απάντησε πως για την επόμενη χρονιά θα αυξήσει τις αποδοχές του προσωπικού του βάσει του ποσοστού του πληθωρισμού.

Οι πιο απαισιόδοξες προβλέψεις για τις αποδοχές προέρχονται από τις χώρες της Ασίας (περιοχή του Ειρηνικού), όπου το 29% των μη εισηγμένων επιχειρήσεων δεν θα προσφέρει καμία αύξηση στις αποδοχές κατά το 2009.

Σε μια αγορά όπου υπάρχει μεγάλη προσφορά εργασίας και η ζήτηση για εξειδικευμένους εργάτες βρίσκεται σε πτώση, οι θέσεις εργασίας είναι πολύτιμες και η αντικατάσταση των εργαζομένων πιο εύκολη.

Στην πιο ακραία περίπτωση το 72% των ερωτηθέντων στην Ταϊβάν ανέφερε ότι δεν θα χορηγήσει καθόλου αυξήσεις στο προσωπικό το 2009. Από τη στιγμή που μόλις το 10% των επιχειρήσεων στην Ταϊβάν σχεδιάζει να χορηγήσει αυξήσεις στο προσωπικό βάσει πληθωρισμού ή περισσότερο, το μέλλον φαίνεται ιδιαίτερα δυσοίωνο.

Αντιθέτως, οι σκανδιναβικές χώρες φαίνονται προετοιμασμένες να παρέχουν αυξήσεις κατά το επόμενο έτος. Το 82% των ερωτηθέντων (συγκριτικά με τον παγκόσμιο μέσο όρο, 64%) αναφέρει ότι σκοπεύει να αυξήσει τις αποδοχές βάσει πληθωρισμού ή περισσότερο. Η Δανία βρίσκεται πρώτη στη λίστα με 91%, ενώ οι επιχειρήσεις στη Φινλανδία (89%) και στη Σουηδία (74%) παρουσιάζουν παρόμοιες υψηλές προσδοκίες.

Η πλειονότητα των εταιριών ανέφερε ότι προσδοκά μείωση και όχι αύξηση του προσωπικού για το επόμενο έτος (-4% για το 2009, σε σύγκριση με 33% το 2008).

Οι πιο αισιόδοξες χώρες ήταν το Βιετνάμ (+60%), η Μποτσουάνα (+49%) και η Αρμενία (+35%), όπου ένα αρκετά σημαντικό ποσοστό των επιχειρήσεων αναμένει αύξηση των ποσοστών απασχόλησης για το επόμενο έτος.

Ωστόσο, υπάρχει ένας εξίσου σημαντικός αριθμός επιχειρήσεων που αναμένει μείωση των ποσοστών απασχόλησης για το 2009, όπως στη Χιλή (-33%), στο Χονγκ Κονγκ (-35%) και στην Ισπανία (-42%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v