Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΤΟΕ: Τι απαντά σε Ένωση Τραπεζών για ΣΣΕ

Η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών συνεχίζει τις προσπάθειές της να καταργήσει τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις αγνοώντας το σύνταγμα και τους νόμους, τονίζει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή της η ΟΤΟΕ.

ΟΤΟΕ: Τι απαντά σε Ένωση Τραπεζών για ΣΣΕ
Η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών συνεχίζει τις προσπάθειές της να καταργήσει τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις αγνοώντας το σύνταγμα και τους νόμους, τονίζει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή της η ΟΤΟΕ, απαντώντας σε χθεσινό διευκρινιστικό δημοσίευμα με τις θέσεις της ΕΕΤ στο ζήτημα.   

Ειδικότερα, σε ανακοίνωσή της η ΟΤΟΕ αναφέρει τα εξής:

"ΟΦΕΙΛΟΜΕΝΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΚΑΙ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ) συνεχίζει με αμείωτη ένταση την προσπάθειά της να καταργήσει τις Κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Στην προσπάθειά της αυτή αγνοεί προκλητικά το Σύνταγμα και τους Νόμους της χώρας, που προστατεύουν και επιβάλουν διάλογο και συλλογικές διαπραγματεύσεις μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών, σε όλα τα επίπεδα διαπραγμάτευσης.

Η Ένωση Τραπεζών προσπαθεί να επιρρίψει ευθύνες στο συνδικαλιστικό κίνημα του κλάδου, επιδιώκοντας έτσι να νομιμοποιήσει την απαράδεκτη στάση της απέναντι στους εργαζόμενους, στην ΟΤΟΕ και στους θεσμούς.

Η ιστορία των Κλαδικών ΣΣΕ όχι μόνο δεν δικαιώνει τις απόψεις της ΕΕΤ, αντιθέτως δείχνει ότι παρερμήνευαν την καλόπιστη στάση της ΟΤΟΕ απέναντι στον κοινωνικό διάλογο και την εξέλαβαν ως πράσινο φως, για να επιχειρήσουν την κατάργηση των Κλαδικών ΣΣΕ, εκβιάζοντας ότι δεν θα δώσουν εξουσιοδοτήσεις το 2007.

Οι προσπάθειες της Ένωσης και των Τραπεζών που πρωτοστατούν στην κατάργηση της Κλαδικής Σ.Σ.Ε. δεν τελεσφόρησαν, λόγω της συνδικαλιστικής πίεσης της ΟΤΟΕ και της παρέμβασης του τότε Υπουργού Απασχόλησης και οι Τράπεζες αναγκάστηκαν να προσέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Το 2008, όμως, με την ανοχή της Κυβέρνησης, αρνήθηκαν να προσέλθουν στο διάλογο, ακόμη και μ’ αυτήν τη διαδικασία.

Έτσι απέδειξαν στην Ελληνική Κοινωνία τις πραγματικές τους προθέσεις «να καθαρίσουν» οριστικά με την ΟΤΟΕ και τις κλαδικές ΣΣΕ και να υλοποιήσουν ανενόχλητοι το σχέδιο, που μεθόδευαν από καιρό, για κατάργηση ΟΛΩΝ των συμβάσεων, με τελικό στόχο η κατάσταση να οδηγηθεί στις ατομικές συμβάσεις των παντοδύναμων εργοδοτών με τους αδύναμους εργαζόμενους.

Κατόπιν αυτού, η ΟΤΟΕ στράφηκε κατά των αρμοδίων εργοδοτικών οργανώσεων, εφαρμόζοντας πλήρως το νόμο, σύμφωνα με τον οποίο ο φορέας που εκφράζει τα επαγγελματικά και επιχειρηματικά συμφέροντα των Τραπεζών, αναπόσπαστα εκφράζει και τα εργοδοτικά τους συμφέροντα.

Επειδή οι συντονισμένες προσπάθειές τους να πλήξουν τη Κλαδική ΣΣΕ των τραπεζοϋπάλληλων δεν ευοδώθηκαν, προσέφυγαν στα δικαστήρια επανειλημμένα, ακόμη και πρόσφατα, προσπαθώντας να χρησιμοποιήσουν τη δικαιοσύνη για τους στόχους τους.

Έφτασαν στο σημείο να αφήνουν ανεπίτρεπτες αιχμές και να συκοφαντούν τον ανεξάρτητο θεσμό της Μεσολάβησης και της Διαιτησίας, να κοινοποιούν την πρόσφατη εξώδικη δήλωσή τους στον απερχόμενο Εισαγγελέα Αρείου Πάγου, κ. Σανιδά, στην απέλπιδα προσπάθεια τους να μειώσουν το κύρος του θεσμού και να εκφοβίσουν τους λειτουργούς του.

Είναι οι ίδιοι Τραπεζίτες που πριν λίγους μήνες κατέφυγαν στην κρατική βοήθεια (δηλαδή στα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων) για να ξεπεράσουν την οικονομική κρίση και τώρα λίγους μήνες μετά συνεχίζουν να παραμένουν προκλητικά αμετανόητοι και να επιχειρούν ανασύνταξη των δυνάμεών τους, με στόχο τα ίδια και περισσότερα κέρδη, μέσα από επιθέσεις στους εργαζόμενους και στη συνδικαλιστική τους εκπροσώπηση, αλλά και στους θεσμούς της δημοκρατίας της χώρας μας.

Είναι οι ίδιοι Τραπεζίτες που αρνούνται να συμμορφωθούν στις υποδείξεις του Διοικητή της Τραπέζης Ελλάδος για μείωση των υπερβολικών περιθωρίων κέρδους τους, μέσω των υψηλών επιτοκίων χορηγήσεων.

Η ΟΤΟΕ με σύσσωμο το συνδικαλιστικό κίνημα της χώρας, θα κάνει όπως πάντοτε το ιστορικό της χρέος και θα δώσει τη μάχη της υπεράσπισης των κλαδικών ΣΣΕ, με όλα τα νόμιμα συνδικαλιστικά μέσα που διαθέτει η ίδια, αξιοποιώντας όλες τις διαδικασίες και τους θεσμούς, που υπάρχουν και λειτουργούν.

Εάν υπάρχει κυβέρνηση που κυβερνά σ’ αυτόν τον τόπο, οφείλει, επιτέλους, ν’ ανακαλέσει στη τάξη τους Τραπεζίτες για την συμπεριφορά τους απέναντι στην κοινωνία, στους θεσμούς και στην ίδια τη δημοκρατία, ώστε να αποδειχθεί ότι κανείς δεν είναι υπεράνω των Νόμων και του Συντάγματος".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v