Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ερώτηση 22 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για οπτικές ίνες

Ερώτηση κατέθεσαν 22 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ προς τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών και τον υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών σχετικά με τις καθυστερήσεις στο έργο των οπτικών ινών.

Ερώτηση 22 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για οπτικές ίνες
Ερώτηση κατέθεσαν 22 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ προς τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών και τον υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών σχετικά με τις καθυστερήσεις στο έργο των οπτικών ινών.

Οπως επισημαίνουν, το έργο των οπτικών ινών (Fiber To The Home-FTTH) καθυστερεί, δέχεται πιέσεις υποχώρησης από τα ανοιχτά πρότυπα και δεν προβλέπει ανταποδοτικά οφέλη για τους Δήμους των οποίων τα δικαιώματα διέλευσης θα χρησιμοποιήσει.

Από τις ανακοινώσεις των αρμοδίων παραγόντων του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών διαπιστώνεται μια σημαντική καθυστέρηση στο έργο των οπτικών ινών (FTTH), τουλάχιστον 12 μηνών.

Η πραγματικότητα όμως δείχνει πως η καθυστέρηση θα είναι μεγαλύτερη.

Ο φάκελος για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν είναι ακόμα έτοιμος.

Σύμφωνα με τις εξαγγελίες της Κυβέρνησης θα ήταν έτοιμος στο τέλος του 2008. Οι προτάσεις για τα δικαιώματα διέλευσης αγνοούνται και η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν έχει ενημερωθεί. Ο φάκελος του έργου δεν έχει εγκριθεί από την Διυπουργική Επιτροπή για τα ΣΔΙΤ.

Ανησυχητικές είναι επίσης οι ενδείξεις για υποχώρηση από τα ανοιχτά πρότυπα που εξασφαλίζουν υποδομές ανοιχτές σε όλους τους παρόχους τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών και ενισχύουν τον ανταγωνισμό προς όφελος των καταναλωτών.
 
Μία αποχωρούσα κυβέρνηση δεν μπορεί να προσαρμόζει τις προδιαγραφές ενός έργου εθνικής σημασίας στα συμφέροντα λίγων εταιρειών και να δεσμεύει το μέλλον της χώρας στον χώρο της ψηφιακής οικονομίας για τις επόμενες δεκαετίες.

Τέλος σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αγνοηθεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Οι εταιρείες ειδικού σκοπού που θα ιδρυθούν πρέπει να στελεχωθούν με διαφάνεια, αξιοκρατία και με την συμμετοχή στελεχών της τοπικής αυτοδιοίκησης που έχουν σχεδιάσει και επιβλέψει τους οπτικούς δακτυλίους στις μεγάλες πόλεις της χώρας. Μόνο έτσι θα ενισχυθεί η περιφερειακή ανάπτυξη, η αποκέντρωση και θα διασφαλισθεί η συνέργεια με τις υποδομές που αναπτύσσονται σε όλους τους Δήμους.

Με βάση τα παραπάνω:

ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί: 

* Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου; 
* Ποιες είναι οι τεχνολογικές επιλογές που εξασφαλίζουν ανοιχτές υποδομές σύμφωνα και με τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης; 
* Ποιος είναι ο ρόλος των φορέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο σχεδιασμό και υλοποίηση του έργου;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές
ΣΗΦΟΥΝΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ
ΤΣΙΟΚΑΣ ΧΑΡΗΣ
ΣΚΟΥΛΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΤΟΝΙΑ
ΑΡΓΥΡΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
ΒΕΡΡΑΣ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ
ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ
ΖΩΪΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΚΑΤΡΙΝΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ
ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ ΒΑΣΙΛΗΣ
ΛΑΜΠΙΡΗΣ ΗΛΙΑΣ
ΜΑΝΙΑΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΝΑΣΙΩΚΑΣ ΕΚΤΟΡΑΣ
ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΛΙΖΑ
ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΠΕΡΛΕΠΕ – ΣΗΦΟΥΝΑΚΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ
ΡΟΒΛΙΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΣΚΟΥΛΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ
ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ
ΤΙΜΟΣΙΔΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ
ΧΑΪΔΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ ΕΥΗ


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v