Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενισχύσεις για αγορά εξοπλισμού επαγγελματιών

Τις λεπτομέρειες του προγράμματος επιδότησης ελεύθερων επαγγελματιών για την αγορά εξοπλισμού αναμένεται να συζητήσει το μεσημέρι ο υπουργός Οικονομίας με τους εκπροσώπους των επαγγελματικών ομάδων.

Ενισχύσεις για αγορά εξοπλισμού επαγγελματιών
Τις λεπτομέρειες του προγράμματος επιδότησης ελεύθερων επαγγελματιών για την αγορά εξοπλισμού αναμένεται να συζητήσει το μεσημέρι ο υπουργός Οικονομίας κ. Γιάννης Παπαθανασίου με τους εκπροσώπους των επαγγελματικών ομάδων (λογιστές, γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί) που θα είναι δικαιούχοι των ενισχύσεων.

Στο πρόγραμμα, ύψους 250 εκατ. ευρώ, αναμένεται να υπαχθούν τουλάχιστον 50.000 δικαιούχοι, υπό την προϋπόθεση ότι ασκείται αποκλειστικά ελευθέριο επάγγελμα. Η δράση θα χρηματοδοτεί την αγορά εξοπλισμού για την άσκηση του επαγγέλματός τους, όπως για παράδειγμα ηλεκτρονικό εξοπλισμό (ηλεκτρονικοί υπολογιστές, εκτυπωτές - plotter, ιατρικά μηχανήματα, εξειδικευμένα προγράμματα software κ.λ.π).

Το ύψος της επιδότησης πιθανότατα θα ποικίλλει ανάλογα με τον κλάδο, ενώ σε ποσοστό αναμένεται να κινηθεί γύρω στο 60%.

--- Εγγυήσεις 2 δισ. για δάνεια επιχειρήσεων

Εν τω μεταξύ, τις πρώτες αιτήσεις επιχειρήσεων σχετικά με την παροχή εγγυήσεων από το Δημόσιο για σύναψη δανείων περιμένουν στο υπουργείο Οικονομίας, καθώς υπογράφηκε η σχετική υπουργική απόφαση για την ενεργοποίηση του προγράμματος ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ, από το οποίο υπολογίζεται ότι θα ωφεληθούν περίπου 20.000 επιχειρήσεις.

Τα δάνεια θα αφορούν στην κάλυψη κατά 50% των ληξιπρόθεσμων οφειλών αλλά και σε κεφάλαια κίνησης και νέες επενδύσεις.

Το ύψος του δανείου δεν μπορεί να υπερβαίνει το ετήσιο μισθολογικό κόστος της επιχείρησης για το 2008 (μισθοί, ασφαλιστικές εισφορές ή τυχόν άλλες κοινωνικές παροχές που εξομοιώνονται με μισθό, μαζί με εποχικές συμβάσεις και εργαζομένους που η εταιρία έχει διαθέσει π.χ. σε θυγατρική).

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλες οι επιχειρήσεις, ανεξάρτητα από τον κλάδο και το μέγεθος, αν και οι τράπεζες έχουν πάρει εντολή να δίνουν προτεραιότητα στις μικρομεσαίες εταιρίες. Βασική προϋπόθεση είναι να μην έχουν καταστεί οι επιχειρήσεις προβληματικές έως την 1η Ιουλίου του 2008.

Η εγγύηση του Δημοσίου δεν θα υπερβαίνει το 70% του δανείου, ενώ το πρόγραμμα έχει διάρκεια τεσσάρων ετών και μπορεί να παραταθεί αυτόματα για ένα ακόμη έτος, αν το δάνειο εξυπηρετείται κανονικά.

Οι επιχειρήσεις που θα υπαχθούν στο πρόγραμμα δεν μπορούν να προχωρήσουν σε απολύσεις τα επόμενα δύο χρόνια. Τα δάνεια θα πρέπει να συναφθούν μέχρι το τέλος του 2010.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v