Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΒΕΑ: Κινδυνεύουν με "λουκέτο" 8.500 ΜΜΕ

Με λουκέτο κινδυνεύουν 8.500 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, ενώ 17.000 εκτιμάται ότι θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα την επόμενη χρονιά, σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας του ΒΕΑ για τις επιπτώσεις της κρίσης.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
ΒΕΑ: Κινδυνεύουν με λουκέτο 8.500 ΜΜΕ
Με λουκέτο κινδυνεύουν 8.500 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, ενώ 17.000 εκτιμάται ότι θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα την επόμενη χρονιά.

Την ίδια ώρα 8 στις 10 επιχειρήσεις έχουν επηρεαστεί από την οικονομική κρίση, με σημαντικότερα προβλήματα αυτά της μείωσης του τζίρου και της καθυστέρησης των πληρωμών από τους πελάτες τους.

Τα στοιχεία αυτά αποκαλύπτει έρευνα για τις επιπτώσεις από την οικονομική κρίση που πραγματοποίησε για λογαριασμό του ΒΕΑ από τη MARC Α.Ε., σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 480 επιχειρήσεων-μελών του ΒΕΑ στο διάστημα 14 - 15 Ιουλίου, σύμφωνα με την οποία το 36,6% των ερωτώμενων δήλωσε ότι με τις υπάρχουσες συνθήκες και τις προοπτικές της κρίσης όπως διαμορφώνονται, είναι πιθανό το ενδεχόμενο η επιχείρησή τους να έχει πρόβλημα λειτουργίας την επόμενη χρονιά.

Το 18,4% θεωρεί πολύ πιθανό να αναγκαστεί να κλείσει μέσα στο 2010, ενώ αρκετά πιθανό ενδεχόμενο εκτιμά το 18,2%. Με βάση τη νομική μορφή της επιχείρησης, σε πιο δύσκολη θέση φαίνεται να είναι οι ΕΠΕ και Α.Ε., ενώ έπονται οι ατομικές επιχειρήσεις και οι Ο.Ε. και Ε.Ε.

Άκρως απογοητευτική είναι η εικόνα για την πορεία του τζίρου σε σχέση με ένα εξάμηνο πριν. Είναι ενδεικτικό ότι το 84% των μελών του ΒΕΑ παρατηρεί μείωση του τζίρου της επιχείρησής του το τελευταίο διάστημα σε σχέση με πέρυσι, ενώ αύξηση δηλώνει μόνο το 4%.

Η μέση μείωση στον τζίρο των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων είναι της τάξης του 35,36%, ενώ ένα εξάμηνο πριν η πτώση ήταν της τάξης του 33,2%. Αναλυτικότερα, μείωση έως 20% αναφέρει το 24,1%% των επιχειρήσεων, από 20% έως 35% δηλώνει  το 25,1%, από 35% έως 50% αναφέρει το 20,5% , ενώ μείωση πάνω από 50% του τζίρου δηλώνει το 15,3% των επιχειρήσεων.

Καμία αξιοσημείωτη διαφορά σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο ανέφερε το 7,8%. Σημειώνεται ότι το ποσοστό των επιχειρήσεων που έχουν πτώση του τζίρου μεγαλύτερη του 50% παρουσιάζει τη μεγαλύτερη αύξηση (από 9,4% σε 15,3%). Όσον αφορά στις εκτιμήσεις των μελών του ΒΕΑ για τον συνολικό τζίρο του 2009 σε σχέση με εκείνον του 2008, το 82% (75% το προηγούμενο εξάμηνο) εκτιμά ότι θα υπάρχει μείωση, ενώ μόνο το 6,1% αναμένει αύξηση του τζίρου.

Ένα από τα σημαντικότερα πάντως προβλήματα που δήλωσαν ότι αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις μέλη του ΒΕΑ είναι η καθυστέρηση στην είσπραξη οφειλών από τους πελάτες τους. Πάνω από τους μισούς (52,4%) δήλωσαν ότι σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι ο χρόνος εξόφλησης έχει αυξηθεί. Πάνω από τρεις μήνες περιμένουν για να πληρωθούν σχεδόν 6 στις 10 επιχειρήσεις (56,4%), ενώ περισσότερους από 6 μήνες αναμονή έχει το 16,2%. Το πρόβλημα παρουσιάζεται εντονότερο στις μεγάλες επιχειρήσεις (ΕΠΕ και ΑΕ) όπου το 44% αναγκάζεται να περιμένει περισσότερο από ένα εξάμηνο για να εισπράξει τις οφειλές του.

40% των επιχειρήσεων θα κλείσουν το έτος με ζημίες

Ζημίες εκτιμά ότι θα εμφανίσει φέτος το 40% των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα. Από αυτές το 22% θεωρεί ότι οι ζημίες θα είναι μεγάλες, ενώ το 18% πιστεύει ότι θα είναι μικρότερες. Το 9,2% δηλώνει ότι δεν περιμένει ούτε κέρδη αλλά ούτε και ζημίες και το 45,1% εκτιμά ότι θα κλείσει με κέρδη. Βεβαίως αξίζει να σημειώσουμε πως μόνο το 2,3% των επιχειρήσεων θεωρεί ότι θα κλείσει τη χρονιά με αυξημένα κέρδη.

1 στις 5 επιχειρήσεις σκέφτεται να μειώσει το προσωπικό της

Το 26,4% των ερωτώμενων δήλωσε ότι έχει προχωρήσει σε μείωση του προσωπικού το τελευταίο εξάμηνο, ενώ το 21,8% δήλωσε ότι μπορεί στο μέλλον να αναγκαστεί να προχωρήσει σε κάτι τέτοιο. Το 7,8% θεωρεί ότι σίγουρα θα υποχρεωθεί να το πράξει, ενώ το 14% ανησυχεί λιγότερο.

Σημειώνεται ότι το ποσοστό όσων σκέφτονται να μειώσουν το προσωπικό τους εκτοξεύεται στο 33,1% από 21,8% όταν η ανάλυση περιλαμβάνει μόνο τις επιχειρήσεις που απασχολούν προσωπικό. Τον Νοέμβριο του 2008 τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 49,8% και αυτό δείχνει ότι μεγάλο μέρος όσων σκέφτονταν να προχωρήσουν σε απολύσεις το έπραξαν τελικά το πρώτο 6μηνο του 2009.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v