Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δικαστικά εμπόδια στην έκτακτη κεφαλική εισφορά

Δικαστική εμπλοκή στο θέμα της έκτακτης εισφοράς για εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ. Το Διοικητικό Πρωτοδικείο Πειραιά εξέδωσε προσωρινή διαταγή για αναστολή πληρωμής έκτακτης εισφοράς 5.000 ευρώ από φορολογούμενο.

Δικαστικά εμπόδια στην έκτακτη κεφαλική εισφορά
Η πρώτη δικαστική εμπλοκή στο θέμα της έκτακτης εισφοράς για εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ ήρθε στο φως, καθώς το Διοικητικό Πρωτοδικείο Πειραιά εξέδωσε προσωρινή διαταγή με την οποία αναστέλλει την πληρωμή έκτακτης εισφοράς ύψους 5.000 ευρώ που είχε επιβληθεί σε φορολογούμενο για εισοδήματα που απέκτησε το 2007 και δήλωσε το 2008.

Με την απόφαση αυτή "παγώνει" για περιορισμένο χρονικό διάστημα η καταβολή της εισφοράς μέχρι την εκδίκαση της αίτησης για αναστολή πληρωμής, κατά τη διάρκεια της οποίας θα εξεταστεί και εάν είναι συνταγματικό το μέτρο της έκτακτης εισφοράς.

Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, διά στόματος υψηλόβαθμου στελέχους της δήλωσε πως πρόκειται για "προσωρινή διαταγή αναστολής η οποία δεν κρίνει τη συνταγματικότητα της ρύθμισης", ενώ επισήμανε πως στη συγκεκριμένη περίπτωση και ως ότου εκδικαστεί η απόφαση δεν θα "τρέχουν" οι προσαυξήσεις.

Η αίτηση αναστολής για τη συγκεκριμένη περίπτωση θα εκδικαστεί τις επόμενες εβδομάδες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το τελευταίο διάστημα εκατοντάδες φορολογούμενοι έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη, αμφισβητώντας τη νομιμότητα και τη συνταγματικότητα του μέτρου.

**** Πως σχολιάζει το ΥΠΟΙΟ

Με αφορμή δημοσιεύματα σχετικά με την προσωρινή αναστολή εκτέλεσης εκκαθαριστικού σημειώματος έκτακτης εισφοράς, το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών επισημαίνει τα εξής:

«Η προσωρινή διαταγή αναστολής εκτέλεσης του συγκεκριμένου εκκαθαριστικού σημειώματος δεν εισέρχεται στην ουσία της προσφυγής του φορολογούμενου και δεν αποτελεί πρόκριμα, ούτε της σχετικής αίτησης αναστολής που θα εκδικασθεί το Σεπτέμβριο ούτε της προσφυγής, για την οποία δεν έχει ορισθεί ακόμη δικάσιμος. Επιπλέον, το ελληνικό Δημόσιο προτίθεται να ζητήσει άμεσα την ανάκληση της παραπάνω προσωρινής διαταγής.

Εφάπαξ έκτακτες εισφορές είχαν επιβληθεί με αντίστοιχο τρόπο και στο παρελθόν, με τους ν.257/1976, ν.816/1978, ν.1579/1985, ν.1796/1988, ν.1870/1989 και ν.1884/1990, σε περιόδους μάλιστα όπου δεν υπήρχε διεθνής οικονομική κρίση. Οι εισφορές αυτές έχουν κριθεί ως συνταγματικές από το Συμβούλιο της Επικρατείας, με πάγια νομολογία του. Ενδεικτικά, μεταξύ άλλων, αναφέρονται οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας υπ’ αριθμ. 116, 2050, 3515/1983, 624/1985, 1512/1991, 436, 437, 2269/1995 και 329/2002.

Η έκτακτη εισφορά που επιβλήθηκε με τη διάταξη του άρθρου 18 του ν. 3758/2009 αποτελεί ένα εφάπαξ μέτρο στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των συνεπειών της διεθνούς κρίσης. Είναι ένα μέτρο σύμφωνο με τις φορολογικές αρχές του Συντάγματος, αλλά και με τις αρχές της κοινωνικής δικαιοσύνης. Η ελληνική οικονομία διανύει μια κρίσιμη περίοδο, στην οποία οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα δεν έλαβαν αύξηση και οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα αντιμετωπίζουν το φάσμα της εργασιακής ανασφάλειας. Στο πλαίσιο αυτό δεν νοείται η άρνηση των οικονομικά
ευπορότερων πολιτών, να συμμετέχουν και αυτοί, με το μερίδιο που τους αναλογεί, στην αντιμετώπιση μιας έκτακτης και δύσκολης συγκυρίας για τη χώρα μας».



ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v