Μειώσεις στις αποδοχές προτείνει το ΔΝΤ

Την κατάργηση των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα καθώς και του επιδόματος αδείας για τους συνταξιούχους προτείνει μεταξύ άλλων το ΔΝΤ, προκειμένου να μειωθεί το δημόσιο χρέος της Ελλάδας. Τι ζητά για μισθούς και φορολογία.

Μειώσεις στις αποδοχές προτείνει το ΔΝΤ
Την κατάργηση των δώρων των Χριστουγέννων και του Πάσχα καθώς και του επιδόματος αδείας για τους συνταξιούχους προτείνει, μεταξύ άλλων, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προκειμένου να μειωθεί το δημόσιο χρέος της Ελλάδας.

Όπως αναφέρει η "Καθημερινή", στην έκθεσή του για την ελληνική οικονομία ο διεθνής οργανισμός τονίζει την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων για τη συγκράτηση των δαπανών και την ενίσχυση των εσόδων της τάξης του 1,5% του ΑΕΠ, ή των 3,5 δισ. ευρώ ετησίως για την επόμενη 4ετία.

Μεταξύ άλλων το ΔΝΤ συνιστά: τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, τη μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, τις περιορισμένες αυξήσεις των μισθών αλλά και τη μείωση των αμυντικών δαπανών στα επίπεδα του μέσου όρου του ΟΟΣΑ.

Όπως αναφέρει η "Καθημερινή", σε ό,τι αφορά την αύξηση των εσόδων ζητά, μεταξύ άλλων, την περικοπή φοροαπαλλαγών και την κατάργηση αντικειμενικών αξιών για φορολόγηση επί εμπορικών αξιών.

Στην έκθεσή του το ΔΝΤ κρούει επίσης τον κώδωνα του κινδύνου για τις αναπτυξιακές προοπτικές της Ελλάδας, διαπιστώνοντας τη ραγδαία επιδείνωση της ανταγωνιστικότητας και τη διόγκωση των δημοσιονομικών προβλημάτων.

Επίσης, σύμφωνα με την εφημερίδα, από τα στοιχεία που παρατίθενται στην έκθεση αξιολόγησης προκύπτει ότι η οικονομία της Ελλάδας εμποδίζει την επιχειρηματικότητα, αδυνατεί να δημιουργήσει ποιοτικές θέσεις εργασίας και χάνει έδαφος στις ξένες αγορές. 

Όσον αφορά στα στοιχεία που παραθέτει το ΔΝΤ, η Ελλάδα υποχωρεί στην παγκόσμια κατάταξη με βάση την ανταγωνιστικότητα και βρίσκεται πλέον πολύ χαμηλότερα, όχι μόνο από τα άλλα κράτη-μέλη της ευρωζώνης αλλά και από χώρες όπως η Τουρκία.

Επίσης, η χώρα μας θέτει τα υψηλότερα εμπόδια στην ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας στις ανεπτυγμένες χώρες και μάλιστα με μεγάλη διαφορά από τις υπόλοιπες. Ακόμη πολύ υψηλό παραμένει το κόστος για την ίδρυση επιχείρησης, το οποίο φτάνει το 10% του κατά κεφαλήν ΑΕΠ, ενώ σε όλες τις άλλες χώρες της Ε.Ε. δεν ξεπερνάει το 5%, με εξαίρεση την Ισπανία και την Ιταλία.

Όπως σημειώνει επίσης η "Καθημερινή", σοβαρά προβλήματα εντοπίζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και στην αγορά εργασίας. Στην Ελλάδα είναι πολύ πιο δύσκολο για τις επιχειρήσεις τόσο να προσλάβουν όσο και να απολύσουν σε σχέση με τον μέσο όρο των κρατών-μελών του ΟΟΣΑ, εξαιτίας του θεσμικού πλαισίου και του κόστους. Οι κατώτατοι μισθοί είναι σχετικά υψηλοί και σε αντίθεση με τις περισσότερες χώρες της ευρωζώνης, δεν υπάρχει διαφοροποίηση μεταξύ των κατώτατων αμοιβών παλαιών και νεοεισερχομένων στην αγορά εργασίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v