Αναμένεται αύξηση των κατασχέσεων κατοικιών

Περισσότερα θα είναι τα ακίνητα που θα κατάσχονται από τις τράπεζες καθώς σταδιακά -ιδίως όσο η κρίση παρατείνεται- θα αυξάνεται ο αριθμός των νοικοκυριών που θα αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

  • του Φάνη Γαβρινιώτη
Αναμένεται αύξηση των κατασχέσεων κατοικιών
Ολοένα και περισσότερα θα είναι τα ακίνητα που θα κατάσχονται από τις τράπεζες, καθώς σταδιακά -ιδίως όσο η κρίση θα παρατείνεται- θα αυξάνεται ο αριθμός των νοικοκυριών που θα αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και να καταβάλουν έγκαιρα τη δόση του δανείου που έλαβαν τα προηγούμενα χρόνια για να αποκτήσουν ιδιόκτητη κατοικία.

Αυτό υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς ακινήτων, οι οποίοι διαπιστώνουν πως ήδη υπάρχει αυξημένος αριθμός κατασχέσεων ακινήτων σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν.

Μάλιστα, την εκτίμηση αυτή επιβεβαιώνει πρόσφατη έρευνα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, σύμφωνα με την οποία σχεδόν οι 6 στους 10 ειδικούς της κτηματαγοράς (το 58,9% συγκεκριμένα) υποστηρίζουν πως οι κατασχέσεις κατοικιών είναι σήμερα κάπως ή πολύ περισσότερες σε σύγκριση με πριν από έξι μήνες.

Η απειλή της κατάσχεσης, όπως αναφέρουν μεσίτες και κατασκευαστές, αγγίζει αυτή τη στιγμή αρκετά νοικοκυριά -πολύ περισσότερα απ’ όσα τα προηγούμενα χρόνια- και παράλληλα λειτουργεί σε έναν βαθμό αποτρεπτικά για την αγορά ακινήτου από αυτές τις οικογένειες που σχεδίαζαν κάτι τέτοιο.

Αυτός, εξάλλου, είναι και ένας από τους λόγους για τους οποίους η κτηματαγορά στη χώρα μας δεν αναμένεται να εμφανίσει σοβαρές διαφοροποιήσεις μέχρι τα τέλη του έτους.

Τόσο η ζήτηση και οι πωλήσεις όσο και οι τιμές των ακινήτων δεν θα μεταβληθούν σημαντικά σε σχέση με τη σημερινή κατάσταση, αφού, σύμφωνα με τους ειδικούς, οι μεν κατασκευαστές δεν μειώνουν ουσιαστικά τις οικονομικές τους απαιτήσεις, οι τράπεζες δεν δείχνουν πρόθυμες να ανοίξουν τις... κάνουλες του δανεισμού και οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές δεν θέλουν στην παρούσα χρονική στιγμή να προχωρήσουν σε αγορά που ίσως δεν μπορέσουν να καλύψουν οικονομικά το επόμενο διάστημα, με αποτέλεσμα να ζήσουν κάποια στιγμή τη δυσάρεστη εμπειρία της κατάσχεσης.

--Ακινησίας συνέχεια

Ενδεικτικά της ιδιότυπης ακινησίας που αντιμετωπίζει σήμερα -και που αναμένεται να συνεχιστεί και κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους- η ελληνική αγορά ακινήτων είναι τα αποτελέσματα της τελευταίας έρευνας που διεξήγαγε το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Σύμφωνα με αυτή, η οποία σημειωτέον καταγράφει τις απόψεις στελεχών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον χώρο του real estate (μεσιτικά γραφεία, τεχνικές εταιρίες κ.ά.), η πλειονότητα (το 47,4%) όσων συμμετείχαν θεωρεί πως η ζήτηση για κατοικίες θα είναι πάνω-κάτω στα ίδια χαμηλά επίπεδα με τα σημερινά και μόλις το 33,3% εκτιμά πως ίσως εμφανιστεί λίγο μεγαλύτερη.

Υπάρχει όμως και ένα σημαντικό ποσοστό (19,3%) που δεν αποκλείει η ζήτηση να βρεθεί σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα. Όσον αφορά στις πωλήσεις κατοικιών, παρόμοιο με τον σημερινό αριθμό συναλλαγών αναμένει για το επόμενο εξάμηνο το 45,6% των ειδικών της κτηματαγοράς.

Ωστόσο, ισχυρή εμφανίζεται και η άποψη εκείνων (εκπροσωπούν το 40,4%) που θεωρούν ότι ίσως μέχρι τα τέλη του έτους γίνουν περισσότερες πωλήσεις σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2009.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τις τιμές των ακινήτων οι οποίες σε σημαντικό βαθμό επηρεάζουν τις εξελίξεις και είναι ουσιαστικά το στοιχείο εκείνο που ενθαρρύνει ή αποθαρρύνει τους ενδιαφερομένους αγοραστές από μια συμφωνία, οι παράγοντες του χώρου έχουν την άποψη πως το κόστος αγοράς μιας κατοικίας θα παραμείνει σε γενικές γραμμές σταθερό.
 
Ειδικότερα, τη θέση αυτή εκφράζει το 46,4% των ερωτηθέντων, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως υπάρχει και ένα σημαντικό ποσοστό (35,7%) που δεν αποκλείει το ενδεχόμενο οι κατασκευαστές να προχωρήσουν τελικά σε σχετική μείωση των τιμών για τα ακίνητα που διαθέτουν στην αγορά.

[email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v