Αλουμίνιο: Γιατί τα μέτρα δεν "πέρασαν" στο ΧΑ

Μηδαμινή επίδραση στις τιμές των μετοχών των εισηγμένων Alco Hellas, Αλουμύλ, Βιοκαρπέτ και ΕΤΕΜ είχαν τα μέτρα στήριξης της οικοδομής - Πού αποδίδουν το παράδοξο αυτό στελέχη του κλάδου και της χρηματιστηριακής αγοράς.

Αλουμίνιο: Γιατί τα μέτρα δεν πέρασαν στο ΧΑ
Μηδαμινή επίδραση στις τιμές των μετοχών των εισηγμένων Alco Hellas, Αλουμύλ, Βιοκαρπέτ και ΕΤΕΜ είχαν τα μέτρα στήριξης της οικοδομής - Πού αποδίδουν το παράδοξο αυτό στελέχη του κλάδου και της χρηματιστηριακής αγοράς.

Μπορεί το θέμα των κυβερνητικών κινήτρων για την ανακαίνιση των οικοδομών να έχει προκαλέσει αισιοδοξία στον δοκιμαζόμενο από την οικονομική κρίση κλάδο της διέλασης αλουμινίου, ωστόσο η αισιοδοξία αυτή δεν έχει περάσει στις τιμές των μετοχών των τεσσάρων εταιριών που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πανηγυρίζουν για τα κυβερνητικά μέτρα, υποστηρίζοντας ότι η δρομολόγησή τους θα επιδράσει σημαντικά στην ανάκαμψη του χώρου προφίλ αλουμινίου και θα δώσει μεγάλες ανάσες στις δοκιμαζόμενες επιχειρήσεις του.

Η μεγάλη αυτή αισιοδοξία όμως δεν φαίνεται να έχει περάσει και στις μετοχές του κλάδου που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο της Αθήνας και τα στοιχεία του παρατιθέμενου πίνακα είναι ενδεικτικά. Κατά τον τελευταίο μήνα μόνο μία από τις τέσσερις μετοχές σημείωσε άνοδο, όπως επίσης και κατά τη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου. Προκύπτει δηλαδή ότι σε ανοδική για τη Σοφοκλέους περίοδο, όπου τα μέτρα στήριξης της οικοδομής "ψήνονταν", οι τέσσερις εισηγμένες διέλασης αλουμινίου (Αλουμύλ, Alco HELLAS, Βιοκαρπέτ, ETEM) κάθε άλλο παρά συμμετείχαν στο… πάρτι!

Ενδεικτικό της χρηματιστηριακής απαξίωσης των μετοχών αυτών είναι και το πόσο χαμηλότερα από τη λογιστική τους αξία είναι διαπραγματεύσιμες. Όπως προκύπτει λοιπόν και από τα στοιχεία του παρατιθέμενου πίνακα, η υψηλότερη τιμή του δείκτη P/BV (χρηματιστηριακή αξία προς ίδια κεφάλαια) δεν υπερβαίνει το 0,37!

"Αδιάφορη" η Σοφοκλέους

"Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους η χρηματιστηριακή αγορά δεν έχει σπεύσει να προεξοφλήσει ακόμη τη θετική αυτή είδηση", ανέφερε στο Euro2day τραπεζικό στέλεχος που γνωρίζει καλά τον κλάδο και συνεχίζει: "Πρώτα απ’ όλα, έχουμε μια ανώριμη χρηματιστηριακή αγορά στις μετοχές της χαμηλής κεφαλαιοποίησης, όπου η συμμετοχή των ξένων θεσμικών είναι από μηδενική έως αμελητέα. Δύσκολα, για παράδειγμα, όποιος αγόρασε αρχικά τις μετοχές αυτές σε υπερδιπλάσια τιμή από την τρέχουσα και τις έχει κλειδώσει στο συρτάρι θα τρέξει να αγοράσει και άλλες λόγω των κυβερνητικών μέτρων στήριξης".

Πέραν αυτού, όμως, όσο θετικά και αν φαίνονται τα μέτρα, θα πρέπει να τονίσουμε πως θα ενισχύσουν ένα μόνο μέρος της αγοράς στην οποία απευθύνονται οι εισηγμένες εταιρίες, καθώς το 50% περίπου της παραγωγής κατευθύνεται στο εξωτερικό, ενώ εκτός από τις πωλήσεις στην οικοδομή υπάρχουν και οι πωλήσεις των εισηγμένων προς τις βιομηχανίες.

Χ.Α.: ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ ΜΕΤΟΧΩΝ ΚΑΙ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΠΡΟΦΙΛ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ

ΕΤΑΙΡΙΑ

ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ 28/7/2009

ΙΔΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ (31/3/2009)

ΔΕΙΚΤΗΣ P/BV

ΠΟΡΕΙΑ 30 ΗΜΕΡΩΝ

ΠΟΡΕΙΑ 90 ΗΜΕΡΩΝ

ΚΕΡΔΗ Α' ΤΡΙΜΗΝΟΥ

ALCO HELLAS

23,2

63

0,37

-1,82%

-10,00%

-3,74

ΑΛΟΥΜΥΛ

29,9

118,4

0,25

3,94%

-2,94%

-9,99

ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ

23,3

88,8

0,26

-1,02%

-20,50%

-2,72

ΕΤΕΜ

26,4

75,3

0,35

-5,43%

2,35%

-3,05

ΤΑ ΠΟΣΑ ΣΕ ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v