Δυσοίωνες προβλέψεις από ΟΟΣΑ για την Ελλάδα

Δυσοίωνες προβλέψεις και επώδυνες λύσεις περιλαμβάνει η έκθεση του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα που αναμένεται να δοθεί σήμερα στη δημοσιότητα. Ποια μέτρα προτείνονται στην έκθεση.

Δυσοίωνες προβλέψεις από ΟΟΣΑ για την Ελλάδα
Δυσοίωνες προβλέψεις και επώδυνες λύσεις περιλαμβάνει η έκθεση του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα που αναμένεται να δοθεί σήμερα στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο διεθνής οργανισμός προβλέπει ότι η χώρα μας θα περάσει φέτος σε ύφεση με ρυθμό περίπου -1,3%, ενώ για του χρόνου εκτιμά θα επανέλθει οριακά σε θετικό πρόσημο κοντά στο +0,3%.

Βασικές αιτίες για την απότομη βουτιά της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με τους αναλυτές του οργανισμού, είναι η πτώση στην ιδιωτική κατανάλωση και η κάμψη στην τουριστική κίνηση και το ναυτιλιακό συνάλλαγμα.

Εξίσου απαισιόδοξες αναμένονται οι εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ και για το έλλειμμα, καθώς στην έκθεση, με βάση τις ίδιες πηγές, θα γίνεται λόγος για περίπου 6% του ΑΕΠ φέτος και γύρω στο 7% του ΑΕΠ το 2010, ενώ για το χρέος η πρόβλεψη είναι ότι θα αγγίξει το 110% του ΑΕΠ.

Οι συστάσεις του οργανισμού για να αντιμετωπιστούν οι αδυναμίες και τα δομικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας εντοπίζονται κυρίως στη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, στον περιορισμό του δημόσιου τομέα, στη συγκράτηση των μισθολογικών αυξήσεων, στον εκσυγχρονισμό του φορολογικού συστήματος, στην εξυγίανση του τομέα της υγείας και στη μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος.

--- Ποια μέτρα προτείνονται

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Τα Νέα", μεταξύ των μέτρων που προτείνονται στην έκθεση του οργανισμού, όσον αφορά στο Ασφαλιστικό, είναι η μεγαλύτερη ενοποίηση ασφαλιστικών ταμείων, "ποινές" σε όσους άρχισαν να εργάζονται σε μικρή ηλικία και θα κάνουν χρήση της συνταξιοδότησης με 37 έτη απασχόλησης, "ποινές" σε γυναίκες που συνταξιοδοτούνται πρόωρα λόγω παιδιών, η κατάργηση λίστας βαρεών και ανθυγιεινών και αντικατάστασής της με "συμβατικές κοινωνικές πολιτικές", η αύξηση των ετών απασχόλησης και η σταδιακή άνοδος των ορίων ηλικίας και ο διαχωρισμός των κλάδων σύνταξης και περίθαλψης στα ασφαλιστικά ταμεία.

Για τον προϋπολογισμό και τη φορολογία προτείνει, μεταξύ άλλων, ενσωμάτωση στο Σύνταγμα της δέσμευσης των κυβερνήσεων για τήρηση των ορίων δαπανών που προβλέπει ο προϋπολογισμός, μηδενικό έλλειμμα έως το 2014, όχι άλλες περαιώσεις φορολογικών χρήσεων, μετάταξη σε υψηλότερο συντελεστή ΦΠΑ δεκάδων προϊόντων, κατάργηση φοροαπαλλαγών, κατάργηση αφορολόγητου ορίου εισοδήματος για ελεύθερους επαγγελματίες, αύξηση συντελεστών φόρων ακινήτων, αξιοποίηση κτηματολογίου για επιβολή φόρου στα ακίνητα, κατάργηση τραπεζικού απορρήτου φορολογουμένων για τις ελεγκτικές φορολογικές αρχές, κατάργηση φόρων υπέρ τρίτων και ίδιες αμοιβές για τους νεοπροσλαμβανομένους στο Δημόσιο ανεξαρτήτως της υπηρεσίας στην οποία προσλαμβάνονται.

Στον τομέα της παιδείας, ο ΟΟΣΑ προτείνει μεταξύ άλλων επιβολή διδάκτρων και στο προπτυχιακό επίπεδο, είσοδο ιδιωτικών πανεπιστημίων, υποχρεωτικό έτος κατάρτισης πριν από τον διορισμό των εκπαιδευτικών, ενώ στον τομέα της υγείας προτείνεται η παροχή ίδιου τύπου πρωτοβάθμιας περίθαλψης σε όλους τους ασφαλισμένους, αύξηση φόρων στα τσιγάρα και αύξηση των ποσοστών συμμετοχής των ασφαλισμένων στα φάρμακα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v