Πλήγμα σε εξαγωγικές από "ακριβό" ευρώ

Πλήγμα στις εξαγωγές των ελληνικών επιχειρήσεων προς τις δολαριακές αγορές της Αμερικής και της Μέσης Ανατολής και αρνητικές συναλλαγματικές διαφορές  προκαλεί η ανατίμηση του ευρώ έναντι του δολαρίου.

Πλήγμα σε εξαγωγικές από ακριβό ευρώ
Πλήγμα στις εξαγωγές των ελληνικών επιχειρήσεων προς τις δολαριακές αγορές της Αμερικής και της Μέσης Ανατολής και αρνητικές συναλλαγματικές διαφορές για όσες διατηρούν θυγατρικές στις χώρες της Νέας Ευρώπης και της Αν. Μεσογείου προκαλεί η ανατίμηση του ευρώ έναντι του δολαρίου και των νομισμάτων των γειτονικών χωρών, ενώ αντίθετα μετρημένες στα δάχτυλα είναι οι εισηγμένες που ωφελούνται από τη συγκυρία.

Το δολάριο έχει υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα επτά εβδομάδων έναντι του ευρώ το οποίο ξεπέρασε το 1,43 δολάριο για πρώτη φορά από τις αρχές Ιουνίου. Ταυτόχρονα, το ευρώ ανατιμήθηκε έναντι του γεν κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις.

Η πτώση του δολαρίου οδηγεί σε ενίσχυση των κινήσεων αντιστάθμισης κινδύνου από την πλευρά των ελληνικών επιχειρήσεων προκειμένου να μειώσουν τις συναλλαγματικές ζημιές. Βιομηχανικοί όμιλοι όπως Τιτάν, Coca Cola 3Ε, S&B , Frigoglass επηρεάζονται αρνητικά σε επίπεδο συναλλαγματικών διαφορών από το ακριβό ευρώ, καθώς σημαντικό μέρος των δραστηριοτήτων τους προέρχεται από αγορές εκτός ευρωζώνης.

Κάποιες εγχώριες βιομηχανίες έχουν ήδη διακόψει από το 2007 σημαντικό μέρος των εξαγωγών τους στις ΗΠΑ. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι η Μ.Ι. Μαΐλλης της οποίας οι εξαγωγές σε μεταλλική ταινία περίδεσης στις ΗΠΑ υποχώρησαν κατά 80% το 2007.

Eπίδραση υπάρχει και για τις βιομηχανίες που έχουν τα κόστη τους σε ευρώ, αλλά πουλάνε προϊόντα - υπηρεσίες με νόμισμα το δολάριο, όπως για παράδειγμα η Αλουμίνιον της Ελλάδος (κλάδος πλέον της Μυτιληναίος) ή τα ναυπηγεία (Νεώριον).

Στην Τιτάν το αδύναμο δολάριο επιδρά στην αξία των πωλήσεων που διενεργεί στις ΗΠΑ. Βεβαίως, η αρνητική συναλλαγματική συγκυρία ελάχιστα μετρά αυτήν τη στιγμή για την Τιτάν στην Αμερική σε σχέση με τα δειλά σημάδια ανάκαμψης έπειτα από διετή πτώση στην αγορά κατοικίας (άνοδος στις πωλήσεις μεταχειρισμένων κατοικιών).

Επιπλέον, η Τιτάν στις ΗΠΑ προμηθεύεται πρώτες ύλες σε δολάριο και επομένως αντισταθμίζει την αρνητική επίδραση από την τρέχουσα συναλλαγματική ισοτιμία και διατηρεί τα περιθώρια κέρδους σε σταθερά επίπεδα.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι για κάθε μονάδα βάσης που ακριβαίνει το ευρώ σε σχέση με το δολάριο η επίπτωση στο net profit της εταιρίας φτάνει στο 0,5%. Αυτή η επίπτωση αντισταθμίζεται από το ότι η Τιτάν διατηρεί το μεγαλύτερο μέρος του δανεισμού της σε δολάρια. Τέλος, παρά το ακριβό ευρώ, δεν επηρεάζονται οι εξαγωγές από την Ελλάδα καθώς κατευθύνονται σε αγορές της Ε.Ε., ενώ η ζήτηση στις δολαριακές αγορές του Περσικού Κόλπου παραμένει ισχυρή.

Στην περίπτωση της Coca Cola 3E το ακριβό ευρώ επιδρά θετικά στο σκέλος των προμηθειών α΄ ύλης από τη μητρική και βέβαια όσον αφορά στην καταβολή των royalties, επίπτωση που εν μέρει αντισταθμίζεται από τη μείωση της αξίας πωλήσεων θυγατρικών που δραστηριοποιούνται σε αγορές συνδεδεμένες με το δολάριο ή ανατολικής ευρώπης όπου τα τοπικά νομίσματα πιέζονται.

Στη Folli Follie το ακριβό ευρώ εκτιμάται ότι θα επηρεάσει την αξία των ενοποιημένων της πωλήσεών, τα EBITDA και τα ΕΒΙΤ στην Άπω Ανατολή, όχι όμως τους όγκους και τα περιθώρια, μια και διαθέτει τοπική παραγωγή.

Επίπτωση από το αδύναμο δολάριο εκτιμάται ότι θα υπάρξει στην αξία των ενοποιημένων πωλήσεων για τις εταιρίες με θυγατρικές στη Νέα Ευρώπη (Σαράντης, Λύκος, Elmec κ.ά.).

Τα θετικά αποτελέσματα για τις ελληνικές επιχειρήσεις και εν γένει για την οικονομία είναι μικρότερα και αφορούν κυρίως σε εταιρίες που προμηθεύονται πρώτες ύλες σε δολάριο ή απλώς είναι ενεργοβόρες. Εταιρίες λιανικής όπως η Jumbo, η Sprider, διυλιστήρια (με το ερώτημα της αποτίμησης αποθεμάτων), εταιρίες ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών που εισάγουν από την Άπω Ανατολή ή τις ΗΠΑ προϊόντα ή ημιέτοιμα υλικά για συναρμολόγηση (εταιρίες πληροφορικής) εμφανίζονται ως οι κερδισμένες στη συγκυρία.

Θετική επίδραση έχει για τις περισσότερες εταιρίες του ομίλου Βιοχάλκο η ανατίμηση του ευρώ. Η Σιδενόρ αγοράζει πρώτες ύλες (σκραπ) σε δολάριο και η άνοδος του ευρώ αντισταθμίζει μέρος της ανόδου της πρώτης ύλης. Ούσα, δε, πλήρως καθετοποιημένη (από το φούρνο ως τη σιδερόβεργα), έχει τη δυνατότητα να μετακυλίει το κόστος των α΄ υλών ή να ενισχύει τις πωλήσεις προϊόντων προστιθέμενης αξίας.

Η πτώση του δολαρίου θα μειώσει κάπως τα κέρδη από αποτίμηση αποθεμάτων σε τρέχουσα αξία. Στη Χαλκόρ, η οποία αγοράζει πρώτη ύλη σε ευρώ και πουλάει κυρίως σε ευρώ, η επίπτωση από την υπερτίμησή του έναντι του δολαρίου είναι αμελητέα.

Η αύξηση της πρώτης ύλης, αντίθετα, την επηρεάζει λόγω των προϊόντων υποκατάστασης από άλλα υλικά (πλαστικά, τσίγκος). Η Σωληνουργεία Κορίνθου, παρά τις μεγάλες εξαγωγές της προς τις ΗΠΑ, έχει τη δυνατότητα να μετακυλίει την άνοδο του κόστους λόγω των συμβολαίων παράδοσης, ενώ όσο το πετρέλαιο διατηρείται πάνω από τα 80 δολάρια το βαρέλι, η ζήτηση για σωλήνες μεγάλου διαμετρήματος εκτιμάται ότι θα παραμείνει ισχυρή. Ευνοημένη είναι και η ΕΛΒΑΛ καθώς αγοράζει πρώτη ύλη σε δολάριο και πουλάει κυρίως σε ευρώ.

Ανταγωνιστικότερα θα είναι και τα αμερικανικής και ασιατικής κατασκευής αυτοκίνητα (το θετικό αποτέλεσμα έχει αρχίσει ήδη να περνά στην αγορά) εφόσον το ευρώ παραμείνει ψηλά σε σχέση με το αμερικανικό νόμισμα.

Τέλος, η πτώση του δολαρίου αντισταθμίζει κάπως το αυξημένο κόστος προμήθειας πρώτων υλών με νόμισμα το δολάριο (π.χ. Hellas Can - προμήθεια αλουμινίου) καθώς και το κόστος της υψηλής τιμής του πετρελαίου (ΔΕΗ, ακτοπλοϊκές κ.ά.).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v