ΣΕΤΕ: Βελτίωση σημείωσαν οι αφίξεις στο 7μηνο

Βελτίωση σημείωσαν οι αφίξεις στα κυριότερα διεθνή αεροδρόμια της χώρας, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΤΕ, καθώς στο 7μηνο του 2009 η μεταβολή διαμορφώθηκε στο -8% από 9,6% που είχε εμφανίσει στο εξάμηνο του 2009. 

ΣΕΤΕ: Βελτίωση σημείωσαν οι αφίξεις στο 7μηνο
Βελτίωση σημείωσαν οι αφίξεις στα κυριότερα διεθνή αεροδρόμια της χώρας, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΤΕ, καθώς για το διάστημα Ιανουάριος – Ιούλιος 2009 η μεταβολή σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό, είναι περίπου -8% από το -9,6% που είχε καταγραφεί στο διάστημα Ιανουάριος – Ιούνιος 2009 έναντι του αντίστοιχου περσινού.

Προφανώς, ο μικρός αυτός περιορισμός των απωλειών δεν συνιστά σε καμία περίπτωση αιτία και λόγο πανηγυρισμών και θριαμβολογίας αφού εκτός των άλλων καλύπτει μια μόνο παράμετρο εκτίμησης των ουσιαστικών επιδόσεων του τουρισμού.

Υπενθυμίζουμε ότι για την πλήρη αποτύπωση της εξέλιξης του τουρισμού χρειαζόμαστε ταυτόχρονα τα μεγέθη των αφίξεων, διανυκτερεύσεων, εσόδων καθώς και αυτό της απασχόλησης. Εξ’ αυτών, οι μεν αφίξεις συλλέγονται την πρώτη εβδομάδα κάθε μήνα, ενώ τις διανυκτερεύσεις και την απασχόληση, τις ξεχνάμε.
 
Ως προς τα έσοδα που συνιστούν και τη σημαντικότερη παράμετρο, ανακοινώνονται με χρονική υστέρηση 2 μηνών από την Τράπεζα της Ελλάδος. Θυμίζουμε ότι, το διάστημα Ιανουάριος – Απρίλιος 2009 παρουσίαζε υστέρηση εσόδων 11,64% έναντι του αντίστοιχου περσινού.
 
Η υστέρηση των εσόδων έκανε άλμα στο 18,9% στο διάστημα Ιανουάριος – Μάιος 2009 έναντι του αντίστοιχου του 2008. Με δεδομένο, λοιπόν, ότι οι εκπτώσεις και οι ειδικές προσφορές συνεχίζονται και στην υψηλή περίοδο (Ιούλιος, Αύγουστος και Σεπτέμβριος) αναγκαίο είναι να αναμένουμε την ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος για την εξέλιξη των εσόδων στο διάστημα Ιανουάριος – Ιούλιος 2009 περί το τέλος Σεπτεμβρίου 2009.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v