Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με δύο σήραγγες πλέον το Αρτεμίσιο

Ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, κ. Γιώργος Σουφλιάς, επισκέφθηκε σήμερα τον Αυτοκινητόδρομο Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα - Σπάρτη και παρέδωσε στην κυκλοφορία το νέο κλάδο της σήραγγας Αρτεμισίου.

Με δύο σήραγγες πλέον το Αρτεμίσιο
Ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, κ. Γιώργος Σουφλιάς, επισκέφθηκε σήμερα τον Αυτοκινητόδρομο Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα - Σπάρτη και παρέδωσε στην κυκλοφορία το νέο κλάδο της σήραγγας Αρτεμισίου.

Ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ επεσήμανε  ότι ο Αυτοκινητόδρομος Κόρινθος – Τρίπολη - Καλαμάτα – Σπάρτη είναι ένας από τους πέντε «Δρόμους Ανάπτυξης της Ελληνικής Περιφέρειας», τους νέους μεγάλους αυτοκινητόδρομους συνολικού μήκους 1.417 χλμ. και συνολικού προϋπολογισμού 8,6 δισ. ευρώ (εκ των οποίων τα 6,1 δισ. ευρώ είναι ιδιωτικές επενδύσεις) που κατασκευάζονται.

Ο Αυτοκινητόδρομος έχει μήκος 205 χλμ. και συνολικό κόστος 1.079 εκατομμύρια ευρώ.

Τα 123 χλμ. είναι το νέο τμήμα του αυτοκινητοδρόμου από την Τρίπολη στην Καλαμάτα και από το Λεύκτρο στην Σπάρτη και τα 82 χλμ. αφορούν την ανακατασκευή και λειτουργική αναβάθμιση του υπάρχοντος αυτοκινητοδρόμου Κόρινθος – Τρίπολη.

Ο υπουργός σημείωσε ότι η σήραγγα Αρτεμισίου είναι Έργο – Σύμβολο για την περιοχή της Πελοποννήσου. Αποτέλεσε και αποτελεί το δυσκολότερο Τεχνικό Έργο του αυτοκινητοδρόμου Κόρινθος – Τρίπολη.

Ο υπάρχων κλάδος της σήραγγας, ήδη ξεπερασμένος τεχνολογικά, κατασκευάστηκε την περίοδο από 1985 έως 1990 και, κατά παράβαση των συνθηκών ασφαλείας, εξυπηρέτησε μέχρι σήμερα και τις δύο κατευθύνσεις κυκλοφορίας (με μία λωρίδα κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση).

Στην Σύμβαση Παραχώρησης της Ανατολικής Οδού Πελοποννήσου προβλέφθηκε η κατασκευή του νέου κλάδου της σήραγγας Αρτεμισίου, μήκους 1.400 μέτρων περίπου, καθώς και η αναβάθμιση του εν λειτουργία παλαιού κλάδου της σήραγγας, σύμφωνα με τις ισχύουσες σήμερα προδιαγραφές και κανονισμούς ασφαλείας των σηράγγων.

Οι εργασίες για την κατασκευή του νέου κλάδου της Σήραγγας Αρτεμισίου έπρεπε να ολοκληρωθούν στην 3η αποκλειστική προθεσμία, δηλαδή μέχρι τις 3-3-2010. Ήδη οι εν λόγω εργασίες ολοκληρώνονται έξι μήνες περίπου πριν την υπόψη αποκλειστική προθεσμία από την κατασκευάστρια Κοινοπραξία ΜΟΡΕΑΣ.

Η εκσκαφή και προσωρινή υποστήριξη ολοκληρώθηκε στα τέλη του 2008 και το 2009 κατασκευάστηκαν η τελική επένδυση και ολοκληρώθηκαν οι Ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες της σήραγγας.

Με γνώμονα την καλύτερη διαχείριση της αυξημένης κυκλοφορίας του καλοκαιριού, και μέχρι το τέλος Αυγούστου, προσωρινά η κυκλοφορία στο Αρτεμίσιο θα διεξάγεται τόσο από τη νέα σήραγγα (κατεύθυνση προς Αθήνα) όσο και από την υφιστάμενη (κατεύθυνση προς Τρίπολη).

Αμέσως μετά, και για δύο μήνες περίπου, η κυκλοφορία θα εκτραπεί στο νέο κλάδο, προκειμένου να εκτελεσθούν ευρείας κλίμακας εργασίες εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης του υφιστάμενου κλάδου της σήραγγας, ώστε να ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές λειτουργίας και ασφάλειας των σύγχρονων σηράγγων (Η/Μ εργασίες, ανακατασκευή οδοστρώματος, ολοκλήρωση συνδετήριων στοών ασφαλείας κλπ).

Η ολοκλήρωση της σήραγγας Αρτεμισίου, σε συνδυασμό με τις νέες σήραγγες που κατασκευάζονται στις περιοχές του Νεοχωρίου και της Στέρνας, αλλά και με τις υπόλοιπες εργασίες που πραγματοποιούνται (κατασκευή Λωρίδας Έκτακτης Ανάγκης, αντικατάσταση ασφαλτοτάπητα, βελτίωση χάραξης σε προβληματικά σημεία, αντικατάσταση στηθαίων ασφαλείας κ.λπ.) θα αναβαθμίσει ριζικά το επίπεδο οδικής ασφάλειας του αυτοκινητοδρόμου Κορίνθου – Τριπόλεως και θα μειώσει σημαντικά το χρόνο μετακίνησης κατά 15 λεπτά τουλάχιστον.

Οι παραπάνω εργασίες βελτίωσης, επί μήκους 82 χλμ., θα ολοκληρωθούν μέχρι τον Μάρτιο του 2010, εκτός της σήραγγας της Στέρνας και της παραλλαγής στο Σπαθοβούνι, που θα ολοκληρωθούν μέχρι τον Αύγουστο του 2010.

Επίσης, το τμήμα Τρίπολη – Αθήναιον, συμπεριλαμβανομένης της Σήραγγας Καλογερικού, θα ολοκληρωθεί μέχρι τον Αύγουστο του 2010.

Το τμήμα Αθήναιο – Λεύκτρο, που παρακάμπτει τις στροφές της Μεγαλόπολης, θα παραδοθεί μέχρι το τέλος του 2009.

Επομένως το τμήμα Κόρινθος – Τρίπολη – Λεύκτρο θα παραδοθεί τμηματικά στην κυκλοφορία εκσυγχρονισμένο και ολοκληρωμένο μέχρι τον Αύγουστο του 2010.

Το υπόλοιπο τμήμα προς Καλαμάτα προβλέπεται να δοθεί σε λειτουργία τον Ιούλιο του 2011 και ο κλάδος προς Σπάρτη τον Σεπτέμβριο του 2012.

Σε όλο το μήκος του άξονα οι εργασίες κατασκευής προχωρούν με ταχείς ρυθμούς, συμπεριλαμβανομένων των σηράγγων Καλογερικού και Ραψομάτη, οι οποίες θα παρακάμπτουν τις στροφές στο τμήμα από την Τρίπολη μέχρι την Μεγαλόπολη και με την ολοκλήρωση τους θα μειωθεί κατά πολύ ο σημερινός χρόνος διαδρομής και έτσι θα γίνει το ταξίδι πιο γρήγορο και πιο ασφαλές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v