Από 1η Αυγούστου τα τέλη στα κινητά

Με τα τέλη κυκλοφορίας η είσπραξη του ειδικού τέλους στα μεγάλα αυτοκίνητα. Από την 1η Αυγούστου «μετράει» το τέλος σε κινητά και καρτοκινητά. Αναλυτικά η ερμηνευτική εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών.

Από 1η Αυγούστου τα τέλη στα κινητά
Με το ειδικό σήμα τελών κυκλοφορίας του 2010 και των επόμενων ετών, θα συνεισπράττεται ο ειδικός φόρος στα μεγάλου κυβισμού αυτοκίνητα (άνω των 1.929 κ. ε.) που αποφάσισε πρόσφατα η κυβέρνηση, στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης του προϋπολογισμού.

Το υπουργείο Οικονομικών κοινοποίησε σήμερα τις σχετικές διατάξεις, όπως αυτές ψηφίστηκαν πρόσφατα από τη βουλή, και οι οποίες, μεταξύ των άλλων, προβλέπουν: την επιβολή ειδικού φόρου στα μεγάλου κυλινδρισμού κινητήρα επιβατικά αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτες ιδιωτικής χρήσης, τέλος συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας και τέλος καρτοκινητής τηλεφωνίας.

Ο νέος ετήσιος ειδικός φόρος στα μεγάλα αυτοκίνητα κλιμακώνεται από 150 έως και 650 ευρώ, ανάλογα με τον κυβισμό του οχήματος, ως εξής: από 1.929 έως 2.500 κ. ε. 150 ευρώ. Από 2.501 έως 3.000 κ. ε. 250 ευρώ. Από 3.001 έως 3.500 κ. ε. 350 ευρώ. Από 3.501 έως 4.000 κ. ε. 450 ευρώ. Από 4.001 έως 5.000 κ. ε. 550 ευρώ και από 5.001 και άνω 650 ευρώ.

Στον ειδικό φόρο υπόκεινται οι ιδιοκτήτες ή οι κάτοχοι των επιβατικών αυτοκινήτων ή μοτοσυκλετών ιδιωτικής χρήσης, σύμφωνα με την παραπάνω κλίμακα, για το καθένα από τα οχήματα που έχουν στην κυριότητά τους ή στην κατοχή τους.

Δεν οφείλεται ο ειδικός φόρος, εφόσον τα πιο πάνω οχήματα έχουν τεθεί σε ακινησία (εκούσια ή αναγκαστική), για ολόκληρο το έτος και πριν από την έναρξη του έτους που αφορά ο ειδικός φόρος, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση πριν από την 1.1.2010.

Από τον ειδικό φόρο απαλλάσσονται τα αυτοκίνητα οχήματα που ανήκουν σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα τα οποία απαλλάσσονται από την καταβολή των τελών κυκλοφορίας, όπως π.χ. το Ελληνικό Δημόσιο, το επίσημο Διπλωματικό προσωπικό ξένων Πρεσβειών, οι διάφορες κατηγορίες αναπήρων κ.λ.π.

Ο ειδικός φόρος είναι ενιαίος και αδιαίρετος και καταβάλλεται μαζί με την προμήθεια του ειδικού σήματος τελών κυκλοφορίας του οχήματος. Αναλυτικότερα, θα αναγράφεται στο ειδοποιητήριο των τελών κυκλοφορίας του συγκεκριμένου οχήματος και θα καταβάλλεται αθροιστικά με τα τέλη κυκλοφορίας αυτού.

Σε περίπτωση μη καταβολής ή εκπρόθεσμης καταβολής του ειδικού φόρου, επιβάλλεται από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. πρόστιμο που ορίζεται σε ποσοστό 1% επί του οφειλόμενου ειδικού φόρου για κάθε μήνα καθυστέρησης ή μη καταβολής του φόρου.

Για τη βεβαίωση του ειδικού φόρου και για την παραγραφή του δικαιώματος του Δημοσίου , εφαρμόζονται ανάλογα οι διατάξεις που ισχύουν κάθε φορά για τα τέλη κυκλοφορίας των αυτοκινήτων οχημάτων.

----Τα κινητά

Εξάλλου με τις νέες νομοθετικές ρυθμίσεις, επιβάλλεται τέλος υπέρ του Δημοσίου με την ονομασία «τέλος συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας», το οποίο βαρύνει τους συνδρομητές των επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας.

Το τέλος υπολογίζεται για κάθε μηνιαίο λογαριασμό κάθε σύνδεσης και ορίζεται ως εξής σύμφωνα με την ακόλουθη κλίμακα: για λογαριασμό μέχρι και 50 ευρώ 12%, από 50,01 μέχρι και 100 ευρώ 15%, από 100,01 μέχρι και 150 ευρώ 18% και από 150,01 ευρώ και άνω 20%.
Το τέλος κινητής τηλεφωνίας υπολογίζεται προ του ΦΠΑ για κάθε λογαριασμό κάθε σύνδεσης.
 
Εάν ο λογαριασμός εκδίδεται συνολικά για περισσότερους μήνες, επιβάλλονται τόσα τέλη όσοι και οι μήνες. Στην περίπτωση αυτή, για την εξεύρεση του τέλους ο λογαριασμός επιμερίζεται σε τόσα ίσα μέρη, όσα είναι και οι μήνες για τους οποίους εκδίδεται, εφόσον από αυτόν δεν προκύπτει διαφορετικός επιμερισμός.

Για την εξεύρεση του κλιμακίου του τέλους, λαμβάνεται υπόψη ο συνολικός μηνιαίος λογαριασμός, περιλαμβανομένου και του πάγιου τέλους που εισπράττεται υπέρ της επιχείρησης, χωρίς το Φόρο Προστιθέμενης Αξίας. Δηλαδή :

α) εάν (πάγια μηνιαία τέλη + τέλη χρήσης) = 45 ,00 ευρώ, τότε το κλιμάκιο του τέλους που αντιστοιχεί, σύμφωνα με την παραπάνω κλίμακα, είναι το 12% και το τέλος συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας που επιβάλλεται, είναι : 5,4 ευρώ. Δηλαδή : (12% ? 45 ευρώ) = 5,4 ευρώ.

β) εάν (πάγια μηνιαία τέλη + τέλη χρήσης) = 103,00 ευρώ, τότε το κλιμάκιο του τέλους που αντιστοιχεί, σύμφωνα με την παραπάνω κλίμακα, είναι το 18% και το τέλος συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας που επιβάλλεται είναι : 18,54 ευρώ. Δηλαδή : (18% ? 103 ευρώ) = 18,54 ευρώ.

Ο φόρος προστιθέμενης αξία επιβάλλεται μετά την εξεύρεση του τέλους αυτού και επί του συνολικού μηνιαίου λογαριασμού, περιλαμβανομένου και του τέλους συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας ως εξής:

α) εάν (πάγια μηνιαία τέλη + τέλη χρήσης) = 45,00 ευρώ
και τέλος συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας = 5,4 (12% ? 45 ευρώ)
σύνολο : 50,4
τότε ο Φ.Π.Α είναι : 9,58 ευρώ (19% ? 50,4)
και το σύνολο του μηνιαίου λογαριασμού : 59,98 ευρώ

β) εάν (πάγια μηνιαία τέλη + τέλη χρήσης) = 103,00 ευρώ,
και τέλος συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας = 18,54 (18% ? 103 ευρώ)
σύνολο 121,54
τότε ο Φ.Π.Α είναι : 23,09 (19% ? 121,54)
και το σύνολο του μηνιαίου λογαριασμού : 144,63 ευρώ

Στις περιπτώσεις που εκδίδεται ένας λογαριασμός, για πολλές συνδέσεις (εταιρικά πακέτα), το τέλος υπολογίζεται στην καθαρή αξία κάθε σύνδεσης.

Επίσης, έχει γίνει δεκτό , ότι στις περιπτώσεις που για μία σύνδεση εκδίδονται περισσότεροι του ενός λογαριασμοί σε διαφορετικούς συνδρομητές, τότε το ανωτέρω τέλος επιβάλλεται σε κάθε έναν από τους λογαριασμούς αυτούς ξεχωριστά.

Για παράδειγμα, πρόγραμμα με βάση το οποίο, επιχείρηση προσφέρει στους υπαλλήλους της συνδέσεις με μηνιαίο όριο λογαριασμού τα 50 ευρώ, τότε εάν ο συνολικός λογαριασμός υπερβεί το όριο των 50 ευρώ για την σύνδεση, η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας εκδίδει χωριστό λογαριασμό στο όνομα της επιχείρησης για τα 50 ευρώ και άλλο λογαριασμό στο όνομα του υπαλλήλου – χρήστη του κινητού, με την επιπλέον διαφορά.

Το τέλος το εισπράττουν οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας από τους συνδρομητές και το αποδίδουν στη Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία που είναι αρμόδια για τη φορολογία εισοδήματος τους, με μηνιαίες δηλώσεις που υποβάλλονται μέχρι το τέλος του μεθεπόμενου μήνα από την έκδοση κάθε λογαριασμού, ανεξάρτητα από το χρόνο που γίνεται η εξόφληση του λογαριασμού.

----Καρτοκινητά

Το τέλος καρτοκινητής τηλεφωνίας, υπολογίζεται ως ποσοστό 12% επί της αξίας του χρόνου ομιλίας ή επικοινωνίας των καρτοκινητών τηλεφώνων.

Το τέλος αυτό υπολογίζεται επί της αξίας του παρεχόμενου χρόνου ομιλίας ή επικοινωνίας των καρτοκινητών τηλεφώνων, ανεξαρτήτως του τρόπου με τον οποίο αυτός χορηγείται.
Το τέλος καρτοκινητής τηλεφωνίας υπολογίζεται προ του φόρου προστιθέμενης αξίας.

To τέλος αποδίδεται από τις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας, στις αρμόδιες για τη φορολογία εισοδήματος τους Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες, με μηνιαίες δηλώσεις που υποβάλλονται μέχρι το τέλος του μεθεπόμενου μήνα, είτε από την πώληση των καρτών ομιλίας, είτε των καρτών ανανέωσης του χρόνου ομιλίας ή επικοινωνίας, είτε από την ανανέωση του χρόνου ομιλίας ή επικοινωνίας με οποιονδήποτε άλλο τρόπο.

Για το τέλος συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας και το τέλος καρτοκινητής τηλεφωνίας δεν ισχύουν διατάξεις νόμων με τις οποίες έχουν χορηγηθεί υπέρ ορισμένων προσώπων απαλλαγές από φόρους και τέλη.

Σε περίπτωση εκπρόθεσμης, ανακριβούς ή παράλειψης απόδοσης των τελών από τις επιχειρήσεις κινητής τηλεφωνίας επιβάλλονται σ’ αυτές οι κυρώσεις που προβλέπονται κατά περίπτωση από τις διατάξεις του ν. 2523/1997.

Το τέλος στα κινητά ισχύει από την 1η Αυγούστου 2009 και καταλαμβάνει:

* λογαριασμούς συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας που εκδίδονται από την ημερομηνία αυτή και μετά,

* τη διάθεση καρτών ή χρόνου ομιλίας και επικοινωνίας που χορηγείται από τις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας προς τους χρήστες καρτοκινητής τηλεφωνίας.
Με απόφαση του υπουργού Οικονομίας, καθιερώνεται μεταβατικό χρονικό διάστημα από 1-8-2009 έως 15-9-2009, εντός του οποίου οι επιχειρήσεις παροχής κινητής τηλεφωνίας δύνανται να διαθέτουν στο εμπόριο κάρτες ομιλίας, κάρτες ανανέωσης χρόνου ομιλίας ή ανανέωση χρόνου ομιλίας με οποιονδήποτε άλλο τρόπο, που δεν περιλαμβάνουν το τέλος καρτοκινητής τηλεφωνίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v