ΤτΕ: "Βουτιά" στα έσοδα από ναυτιλία-τουρισμό

Σημαντική πτώση κατέγραψαν στο α’ εξάμηνο του έτους τα έσοδα από την ναυτιλία και τον τουρισμό, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.

ΤτΕ: Βουτιά στα έσοδα από ναυτιλία-τουρισμό
Σημαντική πτώση κατέγραψαν στο α’ εξάμηνο του έτους τα έσοδα από την ναυτιλία και τον τουρισμό, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.

Οι ακαθάριστες εισπράξεις από υπηρεσίες μεταφορών (κυρίως από την εμπορική ναυτιλία) μειώθηκαν σημαντικά το πρώτο εξάμηνο του έτους, κατά 28,4%, με αποτέλεσμα οι αντίστοιχες καθαρές εισπράξεις να περιορισθούν κατά 1,48 δισ. ευρώ.

Επίσης, οι ταξιδιωτικές δαπάνες στην Ελλάδα από μη κατοίκους και οι ταξιδιωτικές δαπάνες στο εξωτερικό από κατοίκους Ελλάδος μειώθηκαν κατά 14,7% και 5,4% αντίστοιχα, με αποτέλεσμα οι καθαρές εισπράξεις για ταξιδιωτικές υπηρεσίες να μειωθούν κατά 463 εκατ. ευρώ.

Σημαντική είναι η μείωση που εμφάνισαν οι καθαρές εισπράξεις από υπηρεσίες μεταφορών και ταξιδιωτικές υπηρεσίες και στο β’ τρίμηνο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, η μείωση αυτή διαμορφώθηκε στα 356 εκατ. ευρώ για τις υπηρεσίες μεταφορών και στα 164 εκατ. ευρώ για τις ταξιδιωτικές υπηρεσίες.

Συγκεκριμένα, οι ταξιδιωτικές δαπάνες στην Ελλάδα από μη κατοίκους μειώθηκαν κατά 10,4%, ενώ οι ταξιδιωτικές δαπάνες στο εξωτερικό από κατοίκους Ελλάδος παρέμειναν, σχεδόν, σταθερές σε σύγκριση με το Ιούνιο του 2008 (αύξηση μόνο κατά 1,8%). Στην περίπτωση των μεταφορών, τόσο οι εισπράξεις, όσο και οι πληρωμές εμφάνισαν σημαντική μείωση (κατά 34,7% και 28,7% αντίστοιχα).


--- Μειώθηκε το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών


Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουνίου 2009 το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών μειώθηκε κατά 23,0% και διαμορφώθηκε σε 14.740 εκατ. ευρώ, ενώ τον Ιούνιο υποχώρησε στα 2.344 εκατ. ευρώ.

Πιο αναλυτικά, τον Ιούνιο του 2009 το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών μειώθηκε κατά 633 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2008 και διαμορφώθηκε σε 2.344 εκατ. ευρώ, αντανακλώντας κυρίως τη μεγάλη υποχώρηση του εμπορικού ελλείμματος.

Επίσης, περιορίστηκε σε μικρό βαθμό το έλλειμμα του ισοζυγίου των εισοδημάτων. Παράλληλα, όμως, μειώθηκε το πλεόνασμα του ισοζυγίου των υπηρεσιών, ενώ το ισοζύγιο τρεχουσών μεταβιβάσεων, το οποίο είχε παρουσιάσει πλεόνασμα τον Ιούνιο του 2008, παρουσίασε έλλειμμα.

Η υποχώρηση του συνολικού ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου (κατά 1.538 εκατ. ευρώ) προήλθε από τη μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών εκτός καυσίμων και πλοίων κατά 1.039 εκατ. ευρώ (επειδή η δαπάνη για εισαγωγές συρρικνώθηκε κατά 31,6%, δηλαδή με ρυθμό, σχεδόν, διπλάσιο από ό,τι οι εισπράξεις από εξαγωγές, οι οποίες μειώθηκαν κατά 16,9%), καθώς και τη μείωση των καθαρών πληρωμών για εισαγωγές καυσίμων κατά 407 εκατ. ευρώ και των καθαρών πληρωμών για αγορές πλοίων κατά 92 εκατ. ευρώ.

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου των υπηρεσιών περιορίστηκε κατά 546 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της μείωσης των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες μεταφορών και ταξιδιωτικές υπηρεσίες (κατά 356 και 164 εκατ. ευρώ αντίστοιχα).

Το έλλειμμα του ισοζυγίου εισοδημάτων μειώθηκε κατά 70 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω του περιορισμού των καθαρών πληρωμών για τόκους, μερίσματα και κέρδη.

Τέλος, το ισοζύγιο τρεχουσών μεταβιβάσεων παρουσίασε έλλειμμα (ύψους 145 εκατ. ευρώ), έναντι πλεονάσματος (ύψους 285 εκατ. ευρώ) τον Ιούνιο του 2008, κυρίως λόγω της μεγάλης μείωσης των εισπράξεων του τομέα της γενικής κυβέρνησης από την ΕΕ, αλλά και του διπλασιασμού των αντίστοιχων πληρωμών.

Σημειώνεται ότι οι ακαθάριστες τρέχουσες μεταβιβάσεις από την ΕΕ περιλαμβάνουν κυρίως τις καταβολές από το Τμήμα Εγγυήσεων του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Προσανατολισμού και Εγγυήσεων στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής καθώς και τις καταβολές από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, ενώ οι τρέχουσες μεταβιβάσεις προς την ΕΕ περιλαμβάνουν τις αποδόσεις-πληρωμές της Ελλάδος στον Κοινοτικό Προϋπολογισμό.

Το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουνίου 2009 το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών μειώθηκε κατά 4.407 εκατ. ευρώ ή 23,0% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2008 και διαμορφώθηκε σε 14.740 εκατ. ευρώ.

Η εξέλιξη αυτή αντανακλά τη μεγάλη μείωση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου. Παράλληλα, όμως, τα πλεονάσματα των ισοζυγίων των υπηρεσιών και των τρεχουσών μεταβιβάσεων μειώθηκαν, ενώ το έλλειμμα του ισοζυγίου εισοδημάτων δεν παρουσίασε αξιόλογη μεταβολή (αυξήθηκε μόλις κατά 0,9%).

Ο περιορισμός του συνολικού ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου κατά 7.414 εκατ. ευρώ προήλθε από τη μείωση του εμπορικού ελλείμματος των αγαθών εκτός καυσίμων και πλοίων κατά 4.349 εκατ. ευρώ, των καθαρών πληρωμών για εισαγωγές καυσίμων κατά 2.356 εκατ. ευρώ και των καθαρών πληρωμών για αγορές πλοίων κατά 709 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά το εμπορικό ισοζύγιο, εκτός πλοίων και καυσίμων, οι πληρωμές για εισαγωγές μειώθηκαν κατά 5.279 εκατ. ευρώ ή 25,4%, δηλαδή πολύ περισσότερο από ό,τι οι εισπράξεις από εξαγωγές, οι οποίες μειώθηκαν κατά 930 εκατ. ευρώ ή 14,2%.

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου των υπηρεσιών μειώθηκε κατά 2.034 εκατ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή αντανακλά κυρίως τον περιορισμό των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες μεταφορών και ταξιδιωτικές υπηρεσίες.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου των εισοδημάτων συγκρατήθηκε περίπου στα αντίστοιχα περυσινά επίπεδα, δεδομένου ότι οι καθαρές πληρωμές για τόκους, μερίσματα και κέρδη σημείωσαν μικρή πτώση, αποτέλεσμα των εξελίξεων στις διεθνείς χρηματαγορές.

Τέλος, το πλεόνασμα του ισοζυγίου των τρεχουσών μεταβιβάσεων παρουσίασε μείωση κατά 930 εκατ. ευρώ, η οποία οφείλεται, σχεδόν, κατά το ήμισυ στη μείωση που καταγράφηκε τον Ιούνιο του 2009, όπως ήδη αναφέρθηκε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v