Επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο ΤΕΜΠΜΕ

Το ΤΕΜΠΜΕ επισκέφτηκε ο Πρωθυπουργός και ενημερώθηκε για την πορεία υλοποίησης των προγραμμάτων, για τη στήριξη του μικρομεσαίου επιχειρηματία, την ενίσχυση της ελληνικής επιχείρησης, σ’ αυτή την δύσκολη συγκυρία.

Επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο ΤΕΜΠΜΕ
Το Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων επισκέφτηκε ο πρωθυπουργός  και ενημερώθηκε για την πορεία υλοποίησης των προγραμμάτων, για τη στήριξη του μικρομεσαίου επιχειρηματία, την ενίσχυση της ελληνικής επιχείρησης, σ’ αυτή την πολύ δύσκολη διεθνή συγκυρία.

Σύμφωνα με τον κ. Καραμανλή ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα που δημιούργησε η διεθνής οικονομική κρίση είναι η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά. Πρόβλημα που πλήττει, κυρίως, τη μικρομεσαία επιχείρηση.

Για να στηρίξουμε αυτές τις επιχειρήσεις, επεσήμανε ο Πρωθυπουργός, για να μπορέσουν να αντισταθούν, να αντέξουν στις πιέσεις της κρίσης, να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας, να προετοιμαστούν έγκαιρα για την επόμενη μέρα, πήραμε, από την πρώτη στιγμή, συγκεκριμένα μέτρα.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε επίσης τα εξής: "ότι πριν καν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοινώσει προσωρινά μέτρα κρατικών ενισχύσεων, ήδη από τον Οκτώβριο του 2008, πρώτοι σε ολόκληρη την Ευρώπη πετύχαμε την έγκριση του προγράμματος εγγύησης και επιδότησης επιτοκίου για τα δάνεια κεφαλαίου κίνησης μικρών επιχειρήσεων. Είναι ένα πρόγραμμα που σχεδιάστηκε και εκπονήθηκε έτσι, ώστε να ενισχυθεί, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, χωρίς χρονοβόρες διαδικασίες, ένας πολύ μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων, που η βιωσιμότητά τους κινδύνευε άμεσα".

Μέχρι σήμερα, έχουν εγκριθεί περίπου 47.000 αιτήσεις για δάνεια 4,6 δισ. ευρώ, με εγγυήσεις ύψους 3,7 δισ. Ειδικότερα ενισχύθυκαν 47 χιλιάδες μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις κια διασρφαλίστηκαν πάνω από 195.000 θέσεις εργασίας.

Ήδη, ξεκίνησε η δεύτερη φάση του προγράμματος. Το ΤΕΜΠΜΕ μπορεί σήμερα να εγγυηθεί δάνεια συνολικού ύψους 9,5 δισ. ευρώ, ενισχύοντας έτσι τη ρευστότητα περίπου 80 χιλιάδων ελληνικών επιχειρήσεων.

Ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι, τα πέντε τελευταία χρόνια, με τις πολιτικές και τις μεταρρυθμίσεις που προωθήθηκαν επετεύχθηκαν υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης και μειώθηκε ουσιαστικά η ανεργία. Η Ελλάδα ξαναμπήκε στον παγκόσμιο επενδυτικό χάρτη. Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις επωφελείς συμφωνίες για τον ΟΤΕ, τον Εμπορευματικό Σταθμό στο Λιμάνι του Πειραιά, την Ολυμπιακή. Τις διεθνείς συμφωνίες που κατέστησαν τη χώρα διεθνή ενεργειακό κόμβο.

"Χωρίς λοιπόν αμφιβολία, έγιναν σημαντικά βήματα προόδου. Όμως, η αλήθεια είναι ότι η παγκόσμια οικονομική κρίση δεν θα μπορούσε να αφήσει -και δεν άφησε- ανεπηρέαστη την πορεία της χώρας. Οι επιπτώσεις της κρίσης είναι ηπιότερες σε σχέση με άλλες χώρες. Είναι όμως εμφανείς. Οι περιστάσεις είναι δύσκολες. Η διεθνής οικονομική κρίση, η σοβαρότερη, η πιο βαθιά, η πιο πολυεπίπεδη κρίση που γνώρισε η ανθρωπότητα, μετά τον πόλεμο, δημιουργεί πρωτόγνωρα δεδομένα. Ο δρόμος μπροστά μας είναι πράγματι ανηφορικός. Έχουμε όμως το σχέδιο, έχουμε την πολιτική βούληση, έχουμε την αποφασιστικότητα να προχωρήσουμε μπροστά", κατέληξε ο κ. Καραμανλής.


----Η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ

Επικοινωνιακά τεχνάσματα χαρακτήρισαν, η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη και ο πολιτικός εκπρόσωπος του Κινήματος για θέματα Ανάπτυξης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, την επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κ. Καραμανλή, στο ΤΕΜΠΜΕ.

Ειδικότερα, επεσήμαναν ότι ενώ η αγορά στενάζει από την πιστωτική ασφυξία, ο πρωθυπουργός επιδίδεται σε επικοινωνιακά τεχνάσματα. Αυτό που γνωρίζει κάθε πολίτης, αλλά δεν αντιλαμβάνεται ο κ. Καραμανλής, είναι ότι:

* Η αξία των ακάλυπτων επιταγών στο α’ επτάμηνο του 2009 εκτοξεύθηκε στα περίπου 2 δις ευρώ.

* Η μεταχρονολόγηση των επιταγών για το 30% των επιχειρήσεων κυμαίνεται από έξι μήνες και άνω.

* Η πιστωτική επέκταση επιβραδύνεται μήνα με το μήνα και εκτιμάται ότι θα κινηθεί χαμηλότερα και από το 6% για όλο το έτος.

* Το σκέλος των εγγυήσεων ύψους 15 δις που δόθηκε στις τράπεζες τον περασμένο Νοέμβριο παραμένει παγωμένο, ενώ η περιορισμένοι πόροι του πακέτου των 28 δις χρησιμοποιήθηκαν, όπως είχαμε προβλέψει, για την αναχρηματοδότηση των αναγκών των ίδιων των τραπεζών και όχι στην πραγματική οικονομία.

* Τα 9 δις που διοχετεύθηκαν στο ΤΕΜΠΜΕ δεν έφθασαν στις επιχειρήσεις που είχαν πραγματικό πρόβλημα, λόγω κακού σχεδιασμού και αναποτελεσματικών όρων.

* Οι εγγυήσεις του δημοσίου προς τις επιχειρήσεις δίνονται χωρίς κριτήρια και προϋποθέσεις, και έχουν σαφή προεκλογικό προσανατολισμό.

Η πιστωτική ασφυξία συνεχίζεται και είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες για το «πάγωμα» της αγοράς. Η κρίση στην αγορά δεν αντιμετωπίζεται ούτε με ευχολόγια, ούτε με επικοινωνιακές φιέστες. Απαιτεί σοβαρό και έγκαιρο σχεδιασμό.

Η Κυβέρνηση όφειλε από τις αρχές τους έτους να υιοθετήσει τις συγκεκριμένες προτάσεις που είχαμε κάνει για:

* Τη δημιουργία Ειδικού Ταμείου Αναχρηματοδότησης, ώστε να διοχετεύεται απ’ ευθείας ρευστότητα σε κλάδους και επιχειρήσεις που έχουν πραγματική ανάγκη, με βάση κριτήρια και προϋποθέσεις.

* Αλλαγή των όρων του ΤΕΜΠΜΕ, επέκταση του προγράμματος ώστε να καλύπτει περισσότερες επιχειρήσεις και τριπλασιασμό του προϋπολογισμού του.

* Πάγωμα δανειακών υποχρεώσεων για ένα χρόνο και δυνατότητα αναχρηματοδότησης ληξιπρόθεσμων οφειλών για επιχειρήσεις που πλήττονται ιδιαίτερα και έχουν πρόβλημα αποπληρωμής οφειλών.

* Υιοθέτηση μέτρων προστασίας των υπερχρεωμένων καταναλωτών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v