Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΕΒΕ: "Βλέπει φως" για τις ελληνικές εξαγωγές

Την ανάγκη εκμετάλλευσης της μικρής συγκριτικά μείωσης των εξαγωγών αγαθών της χώρας επισημαίνει ο ΣΕΒΕ, προκειμένου να μετατραπεί σε πλεονέκτημα, τη στιγμή που ο ανταγωνισμός πλήττεται σημαντικά.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
ΣΕΒΕ: Βλέπει φως για τις ελληνικές εξαγωγές
Την ανάγκη εκμετάλλευσης της μικρής συγκριτικά μείωσης των εξαγωγών αγαθών της χώρας επισημαίνει ο ΣΕΒΕ, προκειμένου να μετατραπεί σε πλεονέκτημα για άνοιγμα νέων αγορών, τη στιγμή που ο ανταγωνισμός σε ευρωπαϊκό επίπεδο πλήττεται σημαντικά, με ισχυρές μειώσεις στην εξαγωγική του δραστηριότητα.

Ειδικότερα, την τρίτη μικρότερη μείωση των εξαγωγών σε επίπεδο Ευρώπης -μετά την Ιρλανδία (1%) και το Λουξεμβούργο (9%)- εμφάνισε η Ελλάδα στο πεντάμηνο Ιανουαρίου - Μαΐου, γεγονός, όμως, που οφείλεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στον ιδιαίτερα χαμηλό βαθμό εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας.

Συγκεκριμένα, η θέση της Ελλάδας στην Ε.Ε.-27 το εξεταζόμενο διάστημα και σε επίπεδο εξαγωγών είναι η 21η, ενώ στην κατάταξη της Ευρωζώνης παραμένει 14η στις 16 συνολικά χώρες. Ενώ η Ευρώπη στους δέκα συνολικά βασικούς εμπορικούς εταίρους εμφανίζει αρνητικό πρόσημο, η Ελλάδα στις πέντε από αυτές τις χώρες εμφανίζει θετικό πρόσημο.

Συγκεκριμένα, οι ελληνικές εξαγωγές στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 14%, αγγίζοντας τα 300 εκατ. ευρώ, ενώ σε σημαντική αγορά αναδεικνύεται η Ελβετία, όπου με ετήσια αύξηση κατά 334% για το εξεταζόμενο διάστημα οι ελληνικές εξαγωγές έφτασαν τα 205 εκατ. ευρώ., η Ινδία, με αύξηση 134%, η Ιαπωνία με αύξηση 3% και η Βραζιλία με 10%.

Η θετική αυτή τάση στις συγκεκριμένες αγορές εν καιρώ διεθνούς οικονομικής ύφεσης, δημιουργεί ευκαιρίες για περαιτέρω διείσδυση και εδραίωση των ελληνικών προϊόντων σε αυτές.

Αντίθετα, στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι η Ευρώπη των 27 έχασε μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς στη Ρωσία για το πρώτο πεντάμηνο 2009, με μείωση της τάξης του 39% στις εξαγωγές. Ακόμα, ισχυρή μείωση καταγράφηκε στην αγορά της Τουρκίας (33%), ενώ η μικρότερη μείωση παρατηρείται στις εξαγωγές προς την Κίνα (7%).

Σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία της Eurostat για τις εμπορευματικές συναλλαγές σε επίπεδο Ευρώπης και Ευρωζώνης για το πρώτο πεντάμηνο του 2009, οι ευρωπαϊκές εξαγωγές παρουσιάστηκαν μειωμένες κατά 23,3% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2008, σε επίπεδο Ευρωζώνης, οι εξαγωγές παρουσίασαν μείωση κατά 22,6%, ενώ αντίστοιχα οι ελληνικές εξαγωγές μειώθηκαν κατά 16%.

Εξαγωγικό εμπόριο υπηρεσιών Ιαν-Μάιος 2009

Συμφωνεί με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το ελληνικό εξωτερικό εμπόριο υπηρεσιών και για πρώτο πεντάμηνο του 2009 διαπιστώνεται, όπως και αναμενόμενη, μια ισχυρή μείωση στις εισπράξεις-εξαγωγές υπηρεσιών, της τάξης του 23,2% συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2008.

Εξετάζοντας τις εξαγωγές υπηρεσιών ανά κατηγορία, διαπιστώνεται ότι η σημαντικότερη μείωση, κατά 27% προέρχεται από τις μεταφορές, που αποσπούν το 66% των συνολικών εξαγωγών υπηρεσιών, ενώ οι ταξιδιωτικές και λοιπές υπηρεσίες καταγράφουν μικρότερη μείωση της τάξης του 14%.

Από τα παραπάνω στοιχεία για το ελληνικό εξαγωγικό εμπόριο, γίνεται σαφές, ότι παρά τη σημαντική μείωση των ελληνικών εξαγωγών τους πρώτους μήνες του 2009, οι επιδόσεις της χώρας είναι θετικότερες από τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές σε κρίσιμες αγορές-στόχους.


Ποια η θέση του ΣΕΒΕ

Την ανάγκη εκμετάλλευσης της μικρής συγκριτικά μείωσης των εξαγωγών αγαθών της χώρας επισημαίνει ο ΣΕΒΕ προκειμένου να μετατραπεί σε πλεονέκτημα για άνοιγμα νέων αγορών τη στιγμή που ο ανταγωνισμός σε ευρωπαϊκό επίπεδο πλήττεται σημαντικά, με ισχυρές μειώσεις στην εξαγωγική του δραστηριότητα. Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με τον ΣΕΒΕ, δημιουργεί αισιοδοξία για το μέλλον, ωστόσο κάνει επιτακτικότερη την ανάγκη για στήριξη του ελληνικού εξαγωγικού δυναμικού.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο ΣΕΒΕ εκτιμά ότι ενδεχόμενες περικοπές δαπανών οι οποίες προορίζονται για τη συμμετοχή των ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων σε διεθνείς εμπορικές εκθέσεις, δεν είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.

Επίσης ο Σύνδεσμος σημειώνει ότι είναι αναγκαία η άμεση ενεργοποίηση της Ομάδας Δράσης για την αντιμετώπιση της διεθνούς οικονομικής κρίσης, τη σύσταση της οποίας έχει προτείνει ο υπουργός Οικονομίας & Οικονομικών, έτσι ώστε να αξιολογούνται καθημερινά τα νέα δεδομένα, να εντοπίζονται οι νέες ευκαιρίες που δημιουργούνται και να λαμβάνονται τα απαραίτητα διορθωτικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v