Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΒΕΘ: Πέντε μέτρα για ανακούφιση των μικρομεσαίων

Πρόταση για τη λήψη δέσμης πέντε μέτρων που θα στοχεύουν στην ανακούφιση των μικρομεσαίων επιχειρηματιών, θα καταθέσει αύριο ο πρόεδρος του ΒΕΘ κ. Σωτήριος Μαγόπουλος στον κ. Γιάννη Παπαθανασίου.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
ΒΕΘ: Πέντε μέτρα για ανακούφιση των μικρομεσαίων
Πρόταση για τη λήψη δέσμης πέντε μέτρων που θα στοχεύουν στην ανακούφιση των μικρομεσαίων επιχειρηματιών, οι οποίοι δοκιμάζονται από την οικονομική κρίση, έχοντας παράλληλα τον μόνιμο βραχνά των ακάλυπτων επιταγών, θα καταθέσει αύριο ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης κ. Σωτήριος Μαγόπουλος στον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιάννη Παπαθανασίου.

Η κατάθεση των προτάσεων θα γίνει κατά τη διάρκεια συνάντησης που θα έχει ο υπουργός με τη διοικητική επιτροπή της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας (ΚΕΕΕ). Να σημειωθεί ότι οι προτάσεις έχουν ήδη κατατεθεί στην ΚΕΕΕ.

Συγκεκριμένα το ΒΕΘ ζητά:

-Τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, προτείνοντας οι οφειλές ληξιπρόθεσμες και μη, των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών που επλήγησαν από την οικονομική κρίση να κεφαλαιοποιηθούν, προκειμένου να γίνουν ένα νέο δάνειο με περίοδο χάριτος έξι μηνών.

-Την ενίσχυση της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω παροχής πιστώσεων που θα τελούν υπό την εγγύηση της Πολιτείας, (π.χ. ΤΕΜΠΜΕ).

-Τη λήψη άμεσων μέτρων (ενδελεχής διασταύρωση στοιχείων) για την πάταξη της φοροδιαφυγής, ώστε να μην την "πληρώνουν" συνεχώς οι σωστοί επαγγελματίες.

Αναφορικά με τις ακάλυπτες επιταγές το ΒΕΘ υπογραμμίζει ότι είναι απαραίτητη η επέκταση του χρονικού ορίου για το σφράγισμα των επιταγών από τις τράπεζες και την αναγγελία στον Τειρεσία. Επίσης ζητά οι τράπεζες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές σε ποιους πελάτες τους εκδίδουν μπλοκ επιταγών προκειμένου να αποφευχθεί ο αυξανόμενος ρυθμός των ακάλυπτων επιταγών. Σύμφωνα με το ΒΕΘ η εφαρμογή των παραπάνω μέτρων μπορεί να δώσει μία "ανάσα" στους επιχειρηματίες που βρίσκονται σε δυσχερή οικονομική κατάσταση, ενώ παράλληλα θα βοηθήσει και στην ομαλοποίηση της λειτουργίας της αγοράς.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v