ΔΕΠΑ: Διάσταση απόψεων μεταξύ μετόχων

Γόρδιος δεσμός είναι η αποκρατικοποίηση της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ), η οποία σύμφωνα με πληροφορίες θα αποτελέσει το θέμα της σημερινής συνεδρίασης της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων.

ΔΕΠΑ: Διάσταση απόψεων μεταξύ μετόχων
Γόρδιος δεσμός είναι η αποκρατικοποίηση της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ), η οποία σύμφωνα με πληροφορίες θα αποτελέσει το θέμα της σημερινής συνεδρίασης της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων.
 
Οι βασικοί μέτοχοι διαφωνούν με το μοντέλο που προωθεί η κυβέρνηση, η οποία έχει επιλέξει συμβούλους 4 επενδυτικές τράπεζες (Alpha Bank, Deutsche Bank, Rothschild και UBS), για να προετοιμάσουν την πώληση ποσοστού της εταιρίας.

Η αποκρατικοποίηση της πιχείρησης εκκρεμεί τα τελευταία χρόνια λόγω κυρίως της πολύπλοκης μετοχικής της σύνθεσης.

Η ΔΕΠΑ, όπως και πριν από την αποκρατικοποίηση της η Ολυμπιακή, είναι, σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, ένα από τα βαρίδια του παρελθόντος, υπό την έννοια ότι υπάρχει μία μετοχική σύνθεση πολύπλοκη, στην οποία μετέχουν το ελληνικό δημόσιο και τα ΕΛΠΕ και έχει δικαίωμα συμμετοχής και η ΔΕΗ.

Το Δημόσιο κατέχει το 65% στη ΔΕΠΑ, η ΔΕΗ διατηρεί τον πρώτο λόγο (οψιόν) για το 30%, ενώ τα ΕΛΠΕ κατέχουν το 35%.

Είναι μια μπερδεμένη περίπτωση που δεν επέτρεψε στο παρελθόν να προχωρήσει η αποκρατικοποίηση της εταιρίας. Ενώ το θέμα έχει συζητηθεί αρκετές φορές, μεταξύ του υπουργείου Ανάπτυξης, των ΕΛΠΕ και τη διοίκηση της ΔΕΗ, μέχρι τώρα δεν έχει βρεθεί αποδεκτή φόρμουλα ώστε να προχωρήσει η αποκρατικοποίηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις προθέσεις του οικονομικού επιτελείου είναι η εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή, γεγονός που σημαίνει ότι εγκαταλείπεται το αρχικό σχέδιο για είσοδο της εταιρίας στο χρηματιστήριο. Το ποσοστό που θα διέθετε το Δημόσιο δύσκολα θα έπεφτε κάτω από το 35% και σύμφωνα με πληροφορίες, πέραν του ενδιαφέροντος ξένων εταιριών, πρόθυμη για την απόκτηση ποσοστού εμφανίζεται και η ΔΕΗ (παρά τις ενδεχόμενες κοινοτικές αντιδράσεις).

Ως υποψήφιοι στρατηγικοί επενδυτές θα μπορούσαν να εμφανιστούν από την αγορά η Elpedison (σύμπραξη της ΕΛΠΕ και της Edison), η ισπανική Gas Natural, η Gaz de France που συνεργάζεται ήδη με τη ΔΕΠΑ αλλά και η Gazprom.

Επιτελείς του υπουργείου εκτιμούν ότι εάν προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες ίσως μέχρι το τέλος του έτους να υπάρξει ουσιαστική εξέλιξη με πιθανούς στρατηγικούς επενδυτές.

Η ΔΕΠΑ σημείωσε καθαρά κέρδη 120,5 εκατ. ευρώ το 2008 και πωλήσεις ύψους 1,51 δισ. ευρώ. Ελέγχει την εταιρία διαχείρισης του εθνικού συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου και ποσοστό 51% στις τρεις περιφερειακές επιχειρήσεις διανομής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v