Πάγωμα πλειστηριασμών για οφειλές έως €200 χιλ.

Ρύθμιση βάσει της οποίας θα παγώσουν οι πλειστηριασμοί για οφειλές ύψους έως 200 χιλ. ευρώ μέχρι τις 31/12/2009 αναμένεται να καταθέσει σύντομα στη Βουλή το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Πάγωμα πλειστηριασμών για οφειλές έως €200 χιλ.
Ρύθμιση βάσει της οποίας θα παγώσουν οι πλειστηριασμοί για οφειλές προς τις τράπεζες για ποσό έως 200 χιλ. ευρώ μέχρι τις 31/12/2009 αναμένεται να καταθέσει σύντομα στη Βουλή το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Η απόφαση ελήφθη στο υπουργείο Οικονομίας κατά τη συνάντηση του υπουργού κ. Παπαθανασίου με τους εκπροσώπους των τεσσάρων μεγαλύτερων τραπεζών κ. Αράπογλου, Νανόπουλο, Πανταλάκη και Ματζούνη, παρουσία του Γ.Γ. της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών κ. Χρ. Γκόρτσου.

Διευκρινίζεται ότι η ρύθμιση θα αφορά μόνο στις υποθέσεις όπου τον πρώτο λόγο μεταξύ των πιστωτών έχουν οι τράπεζες, καθώς σε διαφορετική περίπτωση, όταν ο επισπεύδων είναι ιδιώτης, το Δημόσιο δεν μπορεί να τον εμποδίσει να προχωρήσει σε πλειστηριασμό.

Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομίας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να παγώσει και στο Δημόσιο τις κινήσεις για πλειστηριασμούς κατά οφειλετών, αν όμως τα χρέη δημιουργήθηκαν τους τελευταίους μήνες λόγω της κρίσης και όχι για όσους έχουν βεβαιωμένες οφειλές παλαιότερων ετών.

Στη συνάντηση συζητήθηκε και το θέμα των μεταχρονολογημένων επιταγών, χωρίς όμως να ληφθούν αποφάσεις για την αντιμετώπιση του καρκινώματος αυτού.

Οι τραπεζίτες συζήτησαν με τον υπουργό με στόχο την εξεύρεση τρόπων ώστε να μειωθεί η έκδοση των μεταχρονολογημένων και των ακάλυπτων επιταγών αλλά και να θωρακιστεί η αγορά από την έξαρση των επιταγών που σκάνε σε μηνιαία βάση.

Κατά το πέρας της συνάντησης ο κ. Γ. Παπαθανασίου δήλωσε πως "συμφωνήσαμε με τους εκπροσώπους των τεσσάρων μεγάλων τραπεζών να μην επισπεύσουν τις διαδικασίες των πλειστηριασμών μέχρι τις 31/12/2009".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v