Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ψηφιακή "κονταρομαχία" Καραμανλή-Παπανδρέου

Τις ενέργειες και προτάσεις τους για την ανάπτυξη τεχνολογιών πληροφορικής αναπτύσσουν Κ. Καραμανλής και Γ. Παπανδρέου αντίστοιχα. Τι λένε για e-διαγωνισμούς, διαφάνεια προμηθειών, δαπάνες δημοσίου.

Ψηφιακή κονταρομαχία Καραμανλή-Παπανδρέου
Τις ενέργειες και προτάσεις τους για την ανάπτυξη των τεχνολογιών πληροφορικής της χώρας αναπτύσσουν ο κ. Κ. Καραμανλής και ο κ. Γ. Παπανδρέου αντίστοιχα, με παρεμβάσεις τους στην ιστοσελίδα του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδος (ΣΕΠΕ). 

Στο άρθρο του ο πρωθυπουργός τονίζει ότι η κυβέρνηση προωθεί το όραμα μιας τεχνολογικά προηγμένης Ελλάδας, όπου η στρατηγική επικεντρώνεται αφενός στα σταθερά ευρυζωνικά δίκτυα πρόσβασης οπτικών ινών και δίκτυα επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης και αφετέρου σε ασύρματα δίκτυα κινητής ευρυζωνικότητας.

"Επιπλέον, σχεδιάζουμε την ολοκληρωμένη εφαρμογή ηλεκτρονικών διαγωνισμών, για όσο το δυνατόν περισσότερες προμήθειες του Δημοσίου, για να εξαλείψουμε όλες τις εστίες πιθανής αδιαφάνειας", τονίζει ο κ. Κ. Καραμανλής. 

Η χώρα μας ολοκλήρωσε με επιτυχία το επιχειρησιακό πρόγραμμα "Κοινωνία της Πληροφορίας”, με έμφαση στον τομέα των ψηφιακών υπηρεσιών ενώ με το νέο επιχειρησιακό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ "Ψηφιακή Σύγκλιση" φιλοδοξούμε να φέρουμε τη χώρα μας σε επίπεδο εφάμιλλο των προηγμένων χωρών της Ε.Ε., ως προς τις ψηφιακές υπηρεσίες, τονίζει μεταξύ άλλων ο κ. Κ. Καραμανλής.

Στις ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση, ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι η κυβέρνηση:

Α) Δημιούργησε και συνεχίζει να δημιουργεί κρίσιμες υποδομές πρόσβασης, ενσύρματες και ασύρματες, επίγειες και δορυφορικές, για την αναβάθμιση και βελτίωση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων των περιοχών της ελληνικής επικράτειας, καθώς και τη δημιουργία και διατήρηση νέων θέσεων εργασίας.

Β) Υποστήριξε δράσεις για τη δημιουργία μητροπολιτικών δικτυακών υποδομών, κυρίως σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, χρηματοδοτώντας και εποπτεύοντας έργα της Κοινωνίας της Πληροφορίας, για την εξυπηρέτηση του πολίτη, για την πάταξη της γραφειοκρατίας και την ενίσχυση της διαφάνειας στις συναλλαγές του πολίτη με το Δημόσιο.

Γ) Πέτυχε την αυτοματοποίηση και απλοποίηση πλήθους διοικητικών διαδικασιών.
Ενίσχυσε την εισαγωγή συστημάτων ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Υποστήριξε έργα αναβάθμισης των πληροφορικών συστημάτων υπουργείων, οργανισμών του δημοσίου, φορέων κοινωνικής ασφάλισης κ.λπ.

Δ) Έδωσε κίνητρα για την ανάπτυξη εφαρμογών, που στοχεύουν στην άρση των περιφερειακών ανισοτήτων και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής σε όλη την Ελλάδα. Ιδιαίτερα των πολιτών που κατοικούν σε απομακρυσμένες και σε νησιωτικές περιοχές, για τους οποίους μερίμνησε να εξασφαλίσει δυνατότητες παροχής εξ αποστάσεως υπηρεσιών υγείας, εκπαίδευσης και εργασίας.


Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στο άρθρο του καταθέτει τις προτάσεις του κινήματος για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση στη δημόσια διοίκηση, οι οποίερς θα αρχίσουν να υλοποιούνται με δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα από την πρώτη στιγμή ανάληψης της διακυβέρνησης της χώρας. 

Ειδικότερα, το ΠΑΣΟΚ προτείνει:   

Ενιαία και αποκεντρωμένη διαδικτυακή πλατφόρμα, για την ψηφιακή οργάνωση και την ελεύθερη διάθεση όλων των δημόσιων δεδομένων, στην οποία θα εντάσσονται όλες οι δημόσιες αρχές που παρέχουν υπηρεσίες προς τους πολίτες.

Δημοσιοποίηση στο Διαδίκτυο όλων των δαπανών του Δημόσιου, με περιγραφή του αντικείμενου, της σύμβασης καθώς και του συνολικού της τιμήματος, το ποσού της πληρωμής, της ημερομηνίας και του ΑΦΜ του δικαιούχου και της αναθέτουσας αρχής.

Διαφανές πόθεν έσχες, με νέο σύστημα ηλεκτρονικής καταχώρισης και προβολής των δηλώσεων πόθεν έσχες και διασταύρωσης όλων των στοιχείων των στελεχών που συμμετέχουν στη λήψη αποφάσεων για τη διαχείριση δημόσιων πόρων και δημόσιου χρήματος.

Σύστημα ηλεκτρονικών προμηθειών, με αυτοματοποίηση της διεξαγωγής των κρατικών προμηθειών για διαφάνεια, αποτελεσματικότητα και εξοικονόμηση πόρων, με την αξιοποίηση διαθέσιμων λύσεων από την αγορά, για να υπερβούμε τις χρονοβόρες διαδικασίες.

Διαφάνεια στις προσλήψεις. Με άμεση κατάργηση της συνέντευξης στον ΑΣΕΠ και με τον σχεδιασμό ενός ολοκληρωμένου προγράμματος προσλήψεων του Δημοσίου αποκλειστικά μέσω ΑΣΕΠ. Με την επέκταση του πληροφορικού συστήματος δημοσιοποίησης των προσλήψεων στο οποίο θα ανακοινώνονται όλες οι συμβάσεις έργου και απασχόλησης που συνάπτουν οι φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα εντός και εκτός ΑΣΕΠ.

Εθνικό Παρατηρητήριο Τιμών με διαδικτυακή παρουσίαση των τιμών όλων των προϊόντων ανά περιοχή. Οι πολίτες να έχουν τη δυνατότητα συμμετοχής και παρέμβασης για σχολιασμό και ενημέρωση των πληροφοριών, οι αρμόδιες υπηρεσίες θα απαντούν σε πέντε ημέρες σε όλα τα ερωτήματα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v