Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κατανόηση και όχι παράταση ζητήθηκε από ΕΕ

Στοιχεία για την ελληνική οικονομία όπως θα αποτυπώνονται στον προϋπολογισμό και στο επικαιροποιημένο πρόγραμμα σταθερότητας θα περιμένουν οι Βρυξέλλες πριν αποφασίσουν για παράταση στο έλλειμμα.

Κατανόηση και όχι παράταση ζητήθηκε από ΕΕ
Τα νεότερα στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, όπως αυτά θα αποτυπώνονται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού και στο επικαιροποιημένο πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης, θα περιμένουν οι Βρυξέλλες πριν αποφασίσουν αν θα δώσουν παράταση στην Ελλάδα, προκειμένου να προσαρμόσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα.

Στη σύντομη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Οικονομίας κ. Γιάννη Παπαθανασίου, στο περιθώριο του άτυπου συμβουλίου Ecofin στις Βρυξέλλες, ο κοινοτικός επίτροπος, αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις κ. Χοακίν Αλμούνια, άκουσε με προσοχή τα νεότερα δυσμενέστερα στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, τα οποία δείχνουν ότι καθίσταται ανέφικτος ο στόχος για έλλειμμα 3,7% του ΑΕΠ φέτος και 3% στο τέλος του 2010.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πέρα από την ενημέρωση, δεν υπήρξε καμιά συζήτηση για την παράταση -όπως άλλωστε αναμενόταν- καθώς προβλέπονται συγκεκριμένες διαδικασίες και αποφάσεις των θεσμικών οργάνων της Κοινότητας.

Ούτε ο υπουργός Οικονομίας έθεσε στον επίτροπο θέμα παράτασης, τον ενημέρωσε όμως για τον αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας (-0,2%) το δεύτερο τρίμηνο του έτους, εξέλιξη η οποία θέτει εκτός στόχων τον προϋπολογισμό. Η μείωση του ΑΕΠ περιορίζει τις εισπράξεις του Δημοσίου, οι οποίες στο εξάμηνο "έτρεξαν" με αρνητικό ρυθμό έναντι ετήσιου στόχου περίπου 15%.

Οι κρίσιμες αποφάσεις για την Ελλάδα θα ληφθούν στο τέλος Οκτωβρίου - αρχές Νοεμβρίου, οπότε και θα έχουν δημοσιοποιηθεί τα νεότερα στοιχεία για την οικονομία και θα ανακοινωθούν οι φθινοπωρινές προβλέψεις της Κομισιόν, οι οποίες και θα αποτελέσουν τον οδηγό για τις μελλοντικές αποφάσεις.

Πάντως, οι επικείμενες εκλογές καθιστούν ιδιαίτερα δύσκολο το τοπίο για την εγχώρια οικονομία, ενώ είναι αμφίβολο εάν θα καταρτιστεί προσχέδιο προϋπολογισμού. Η απορρύθμιση που συντελείται σε κάθε προεκλογική περίοδο θα αποτελέσει ισχυρό πλήγμα ειδικά στην τρέχουσα συγκυρία.

Στο υπουργείο Οικονομίας υπογραμμίζουν πως με τα σημερινά δεδομένα η ανάπτυξη φέτος θα κινηθεί με αρνητικό ρυθμό -1%, ενώ το έλλειμμα θα ξεπεράσει το 6%.

"Είναι λογικό να υπάρξει κατανόηση από τις Βρυξέλλες. Είναι ανέφικτος ο στόχος για το έλλειμμα". Αυτό τόνσε κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, διαψεύδοντας παράλληλα τα περί υποβολής αιτήματος για παράταση.

Το ίδιο στέλεχος σημείωσε ότι θα ακολουθηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και όταν έρθει ο κατάλληλος χρόνος θα υπάρξουν αποφάσεις.

Πάντως, οι Βρυξέλλες σε κάθε ευκαιρία υπογραμμίζουν την ανάγκη προώθησης των διαρθρωτικών αλλαγών, ενώ έχουν εκφράσει την έντονη διαφωνία τους με τα εισπρακτικού χαρακτήρα μέτρα που πάρθηκαν στη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου.

Η ελληνική οικονομία θα δώσει τις πρώτες εξετάσεις τον Οκτώβριο, οπότε η Κοινότητα θα αξιολογήσει τα νεότερα στοιχεία για την οικονομία.

Για να τηρηθεί το αρχικό χρονοδιάγραμμα σχετικά με μείωση του ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ στο τέλος του 2010 θα πρέπει να εξοικονομηθούν επιπλέον πόροι ύψους 7 δισ. ευρώ τους επόμενους 16 μήνες.

Ήδη στο πρώτο εξάμηνο του έτους η "μαύρη τρύπα" των εσόδων έφτασε τα 3,5 δισ. ευρώ, ενώ σε ανάλογο ύψος βρίσκεται και η απόκλιση των δαπανών.

Για την κατάσταση στην ελληνική οικονομία ενημερώθηκε χθες και ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής από τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Γιώργο Προβόπουλο.

Η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά ότι η ανάπτυξη το 2009 θα είναι κατά πάσα πιθανότητα αρνητική.

Λίγο αργότερα στις Βρυξέλλες ο κ. Αλμούνια τόνιζε: "Η έξοδος από τα κρατικά μέτρα στήριξης θα πρέπει να γίνει συντονισμένα, κατ' αρχάς σε ευρωπαϊκό επίπεδο και κατόπιν σε παγκόσμιο".

Σε δηλώσεις του πριν από την έναρξη του άτυπου συμβουλίου υπογράμμισε: "Τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. απλώς θα πρέπει να ακολουθήσουν τις βασικές αρχές που έχουμε εκδώσει τον Απρίλιο". Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Eurogroup, κ. Jean-Claude Juncker, υπογράμμισε: "Η χειρότερη φάση της κρίσης έχει περάσει.

Δεν έχει, όμως, φτάσει ακόμη η στιγμή για απόσυρση των μέτρων στήριξης. Θα πρέπει να συνεχίσουμε την εφαρμογή τους τόσο φέτος όσο και το 2010 και κατόπιν να υπάρξει συμφωνία για έξοδο από αυτά".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v