Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προσφορές από τρεις κοινοπραξίες για Βεύη

Δεν αποθαρρύνει η πολιτική επικαιρότητα επενδυτές να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για τη συμμετοχή τους στη διαδικασία εκχώρησης του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης του λιγνιτικού κοιτάσματος της Βεύης.

  • της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
Προσφορές από τρεις κοινοπραξίες για Βεύη
Δεν αποθαρρύνει, όπως προκύπτει, η πολιτική επικαιρότητα επενδυτές να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για τη συμμετοχή τους στη διαδικασία εκχώρησης του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης του λιγνιτικού κοιτάσματος της Βεύης, στο νομό Φλώρινας.

Η σχετική προθεσμία λήγει σήμερα και σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, αναμένεται να υπάρξει σημαντικό ενδιαφέρον, άσχετα αν ήδη η χώρα έχει εισέλθει επίσημα σε προεκλογική τροχιά.

Έτσι, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες του euro2day, έως αργά χθες το βράδυ υπήρχαν, καταρχήν, αντικρουόμενες πληροφορίες για τον όμιλο της Ελλάκτωρ και το σχήμα στο οποίο θα συμμετείχε τελικά για την κατάθεση της σχετικής πρότασης.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, η μία πρόταση για τη Βεύη θα προέρχεται από το κοινοπρακτικό σχήμα που συνέπηξαν η ΓΕΚΤΕΡΝΑ με τον όμιλο Κοπελούζου, μέσω της Horizon Μεταλλευτικής, και την Άκτωρ ΑΤΕ.

Ωστόσο, άλλες πληροφορίες ανέφεραν ότι ο όμιλος Μυτιληναίου κατεβαίνει με τον όμιλο Ελλάκτωρ, όπως είχε πράξει και στο διαγωνισμό που κηρύχθηκε άγονος (Ελληνική Τεχνοδομική+Άκτωρ).

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες του euro2day, ενδιαφέρον για τη Βεύη αναμένεται να εκδηλώσει και η Elpedison, σύμπραξη των ΕΛΠΕ και της Edison.

Σε κάθε περίπτωση το τοπίο αναμένεται να αποσαφηνισθεί σήμερα με την επίσημη ανακοίνωση των υποψήφιων επενδυτών για την εκμετάλλευση του λιγνιτωρυχείου της Βεύης.

Να υπενθυμίσουμε ότι τα αποθέματα της Βεύης υπολογίζονται σε περίπου 90 εκατομμύρια τόνους και μπορούν να καλύψουν τη λειτουργία μιας μονάδας για περίοδο 30 ετών. Το ΥΠΑΝ επέλεξε αυτή τη φορά τις απευθείας διαπραγματεύσεις, αντί να πάει ξανά σε διαγωνιστική διαδικασία, όχι μόνον λόγω της συμμόρφωσης του ελληνικού δημοσίου προς τις επιταγές της Ε.Ε. να ανοίξουν οι λιγνίτες και στους ιδιώτες, αλλά και για λόγους περιβαλλοντικούς.

Κι αυτό γιατί το ορυχείο της Βεύης, που παραμένει εγκαταλειμμένο επί μακρόν, παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα, όπως, αυτοανάφλεξη του λιγνίτη, δημιουργία τεράστιων λιμνών, διάβρωση εδαφών, με άμεσο κίνδυνο να γίνουν κατολισθήσεις εντός αυτού. Κρίθηκε συνεπώς, επείγουσα η ανάγκη να ξεκινήσουν οι εργασίες εκμετάλλευσης του για να μην αποτραπούν οι δυσάρεστες αυτές εξελίξεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v