Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Άμεσα τα μέτρα για απόσυρση, πλειστηριασμούς

Με πράξη νομοθετικού περιεχομένου τίθενται άμεσα σε εφαρμογή τα μέτρα για αποσύνδεση πληρωμής του ΦΠΑ από τη δήλωση, τους πλειστηριασμούς των τραπεζών και την απόσυρση -"πράσινα" τέλη στα Ι.Χ.

Άμεσα τα μέτρα για απόσυρση, πλειστηριασμούς
Την ερχόμενη εβδομάδα με πράξη νομοθετικού περιεχομένου αναμένεται να αντιμετωπιστούν από την κυβέρνηση οι εκκρεμότητες που υπάρχουν με μείζονα ζητήματα της οικονομικής πολιτικής, όπως η απόσυρση (στην οποία συμπεριλαμβάνονται και τα "πράσινα τέλη"), η αποσύνδεση των δηλώσεων ΦΠΑ από την πληρωμή του φόρου, οι μετατάξεις της Ολυμπιακής καθώς και το "πάγωμα" των πλειστηριασμών έως τις 31/12/2009 για οφειλές μέχρι 200.000 ευρώ.

Όπως αποφασίστηκε στη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικής Πολιτικής υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, θα νομοθετηθούν τελικά τα συγκεκριμένα μέτρα καθώς κρίνονται επείγοντα, προκειμένου να ανακουφιστεί η αγορά, η οποία βρίσκεται στη δίνη των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης.

Ειδικά στην τρέχουσα συγκυρία, όπου η αγορά ασφυκτιά λόγω της έλλειψης ρευστότητας και του περιορισμού της κατανάλωσης, το "πάγωμα" ρυθμίσεων και μέτρων όπως αυτά που εκκρεμούν θα αποτελούσει ένα ακόμη χτύπημα για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

Η ευνοϊκή ρύθμιση για τον ΦΠΑ θα φέρει ρευστότητα σε χιλιάδες επιχειρήσεις, παρότι ο κίνδυνος απωλειών για τα έσοδα του Δημοσίου καθιστά αυστηρότερο το καθεστώς των προστίμων και των ποινών για όσους εκμεταλλευτούν το μέτρο ώστε να αποφύγουν την καταβολή του φόρου.

Σύμφωνα με την προωθούμενη ρύθμιση, η εξόφληση του ΦΠΑ δεν θα γίνεται πλέον εφάπαξ με την υποβολή της περιοδικής δήλωσης, αλλά η επιχείρηση θα καταβάλλει μόνο το 30% του οφειλόμενου φόρου και το υπόλοιπο θα καλείται να το εξοφλεί σε δύο μηνιαίες δόσεις. Κατά τη διάρκεια του διμήνου αυτού το υπόλοιπο του φόρου που απομένει για πληρωμή θα επιβαρύνεται με την προβλεπόμενη προσαύξηση εκπρόθεσμης καταβολής, η οποία ανέρχεται στο 1,5% επί του οφειλόμενου φόρου για κάθε μήνα καθυστέρησης.

Δεν θα ισχύουν όμως για το διάστημα αυτό οι ποινικές ευθύνες του φορολογουμένου, δηλαδή δεν θα εφαρμόζονται οι ποινικές κυρώσεις που προβλέπουν: α) φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους για μη απόδοση ΦΠΑ άνω των 3.000 ευρώ ή β) κάθειρξη μέχρι 10 χρόνια εφόσον το μη αποδοθέν ποσό υπερβαίνει ετησίως τις 75.000 ευρώ. Εάν όμως παρέλθει το δίμηνο και δεν πληρωθεί το οφειλόμενο υπόλοιπο του ΦΠΑ, τότε ο παραβάτης θα διώκεται ποινικά και θα απειλείται με τις προαναφερθείσες ποινές, ενώ παράλληλα θα πληρώνει υψηλότερα ποσά μηνιαίων πρόσθετων φόρων.

Εξάλλου, σε περίπτωση υποβολής ανακριβούς περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ ο παραβάτης φορολογούμενος θα τιμωρείται με εξαιρετικά υψηλό πρόστιμο, τριπλάσιο του ποσού του ΦΠΑ που δεν θα έχει αποδώσει στο Δημόσιο. Ο δε έφορος δεν θα μπορεί να προβεί σε μείωση του προστίμου σε περίπτωση διοικητικής επίλυσης της διαφοράς.

Με τη ρύθμιση αυτή διευκολύνονται οι επιχειρήσεις να αντεπεξέλθουν στην υποχρέωση απόδοσης του ΦΠΑ στη σημερινή περίοδο, όπου η αγορά αντιμετωπίζει προβλήματα μειωμένης ρευστότητας, λόγω της διεθνούς οικονομικής κρίσης.

Διευκολύνονται επίσης οι επιχειρήσεις και σε περιπτώσεις έκτακτης οικονομικής δυσκολίας ή δυσανάλογων μεγάλων πωλήσεων κάποιον μήνα σε σχέση με τον μέσο όρο των μηνιαίων πωλήσεών τους.

Η διακίνηση πολλών μεταχρονολογημένων ή και ακάλυπτων επιταγών έχει ως συνέπεια πολλές επιχειρήσεις να μην έχουν εισπράξει τον ΦΠΑ των πωλήσεών τους ως την ημέρα καταβολής του και να μην μπορούν να τον αποδώσουν.

Η ισχύουσα νομοθεσία, η οποία επιβάλλει την ταυτόχρονη δήλωση και εξόφληση του ΦΠΑ, οδηγεί πολλές επιχειρήσεις να κάνουν ανακριβή δήλωση, προκειμένου να μην υποστούν τις συνέπειες της οικονομικής τους αδυναμίας.

Πλειστηριασμοί

Όσον αφορά στους πλειστηριασμούς, υπενθυμίζεται ότι από κοινού η ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και η Ελληνική Ένωση Τραπεζών αποφάσισαν το "πάγωμά" τους για οφειλές προς τις τράπεζες για ποσό έως 200.000 ευρώ μέχρι τις 31/12/2009.

Η ρύθμιση θα αφορά μόνο στις υποθέσεις όπου τον πρώτο λόγο μεταξύ των πιστωτών έχουν οι τράπεζες, καθώς σε διαφορετική περίπτωση όπου ο επισπεύδων είναι ιδιώτης το Δημόσιο δεν μπορεί να τον εμποδίσει να προχωρήσει σε πλειστηριασμό.

Το υπουργείο Οικονομίας εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να επεκτείνει τη ρύθμιση για το "πάγωμα" των πλειστηριασμών και για οφειλές προς το Δημόσιο, αν όμως τα χρέη δημιουργήθηκαν τους τελευταίους μήνες λόγω της οικονομικής κρίσης και δεν προϋπήρχαν.

"Πράσινα" τέλη 

Τεράστια σημασία για τα έσοδα του προϋπολογισμού έχει και η ρύθμιση που αφορά στην απόσυρση και στην αναμόρφωση του συστήματος των τελών κυκλοφορίας με την καθιέρωση "πράσινων τελών".

Το υπουργείο Οικονομίας υπολογίζει έσοδα 350 εκατ. ευρώ από τα "πράσινα τέλη", τα οποία θα επιβαρύνουν πλέον πολύ περισσότερο τα παλιάς τεχνολογίας αυτοκίνητα και λιγότερο τα καινούργια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v