Στο επίκεντρο των εκλογών οι μεταρρυθμίσεις

Τη συζήτηση για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην προεκλογική περίοδο θα την προκαλέσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός με την εκτενή αναφορά που αναμένεται να κάνει από το βήμα της ΔΕΘ.

Στο επίκεντρο των εκλογών οι μεταρρυθμίσεις
Το «διακύβευμα» των επερχόμενων εκλογών αναμένεται να αποτελέσουν οι διαρθρωτικές ρυθμίσεις που έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία, και οι οποίες τα τελευταία χρόνια …ολοένα εξαγγέλλονται και ποτέ δεν προχωρούν σε σημείο που να προκαλούν την έντονη κριτική κατά των ελληνικών κυβερνήσεων από τους διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς και την Κομισιόν.

Τη συζήτηση για τις περιλάλητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην προεκλογική περίοδο θα την προκαλέσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός με την εκτενή αναφορά που αναμένεται να κάνει για το θέμα από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Καραμανλής θα «δεσμευτεί» ότι η Ν. Δ. (σ. σ. εάν φυσικά λάβει εκ νέου εντολή διακυβέρνησης από το λαό) θα προχωρήσει σε ένα πρόγραμμα διαρθρωτικών αλλαγών με στόχο την ανάπτυξη και τη δημιουργία περισσότερων και καλύτερα αμειβόμενων θέσεων εργασίας.

Ο πρωθυπουργός θέλει παράλληλα να στείλει ένα μήνυμα και προς την Κομισιόν, ότι πρέπει να δοθεί στην Ελλάδα μια ακόμη ευκαιρία για να «διορθώσει» τα δημοσιονομικά της, καθώς η οικονομική κρίση δεν άφησε πολλά περιθώρια να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα μείωσης του ελλείμματος.

Στις αναφορές του πρωθυπουργού θα περιλαμβάνονται ρυθμίσεις για το ασφαλιστικό και το εργασιακό, τις φοροαπαλλαγές, την αυτοτελή φορολόγηση εισοδημάτων, τα νέα τεκμήρια αλλά και τους νεοπροσλαμβανόμενους στο δημόσιο.

Ιδιαίτερη αναφορά -όπως άλλωστε έπραξε και στο διάγγελμα- αναμένεται να κάνει ο κ. Καραμανλής στη μεγάλη «πληγή» της φοροδιαφυγής. Θα μιλήσει για στοχευμένα μέτρα, νέα γενιά διασταυρώσεων αλλά και την προωθούμενη ηλεκτρονική διασύνδεση των εφοριών με τις επιχειρήσεις, ώστε να ελέγχεται on line η έκδοση των τιμολογίων και να εξασφαλίζεται η διασταύρωση των στοιχείων.

Σκοπός είναι να περιοριστούν οι δυνατότητες έκδοσης πλαστών και εικονικών τιμολογίων. Επιπλέον, το νέο σύστημα θα επιτρέψει τον ακριβέστερο προσδιορισμό των αναμενόμενων εσόδων ΦΠΑ, αλλά και την απλοποίηση μιας σειράς διαδικασιών του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων.

Στο σκέλος των δαπανών, αναμένεται να επαναλάβει τα μέτρα που προωθεί η σημερινή κυβέρνηση, όπως:

-Ο διαχωρισμός των υπηρεσιών συντάξεων και υγείας, έτσι ώστε και ο έλεγχος των δαπανών να είναι αποτελεσματικότερος, αλλά και να εξυπηρετούνται καλύτερα οι πολίτες.

-Η επανεξέταση των Βαρέων και Ανθυγιεινών επαγγελμάτων.

- Η αυστηρότερη εφαρμογή των κριτηρίων για τη χορήγηση αναπηρικών συντάξεων.

-Η προώθηση κινήτρων για την παραμονή των εργαζομένων στην εργασία.

- Η προώθηση μέτρων για την αντιμετώπιση του φαινομένου της εισφοροδιαφυγής, που θα συνδυαστούν με τη διεκδίκηση φορολογικών και άλλων χρεών προς το δημόσιο.

Σε διαρθρωτικό επίπεδο εκκρεμούν τα μείζονα ζητήματα, όπως:

-Η παροχή κινήτρων για την είσοδο των νέων στην αγορά εργασίας, όπως η κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών από το κράτος.

απελευθέρωση μιας σειράς κλειστών μέχρι σήμερα επαγγελμάτων.

-Η άρση των αγκυλώσεων που δεσμεύουν τις αγορές.

- Η συγχώνευση και κατάργηση φορέων του δημοσίου, με στόχο τη μείωση του αριθμού τους. Έχει ήδη ξεκινήσει το πρώτο κύμα στις αρχές του καλοκαιριού.

-Η εγκατάσταση διπλογραφικού συστήματος σε όλους τους ΟΤΑ, Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης και Νοσοκομεία.

- Η κατάρτιση ενός νέου μισθολογίου για τους νεοπροσλαμβανόμενους δημοσίους υπαλλήλους, ώστε σε βάθος χρόνου να υπάρξει εξορθολογισμός των αντίστοιχων δαπανών και οι υπάλληλοι με τα ίδια προσόντα και τα ίδια χρόνια υπηρεσίας, ανεξαρτήτως υπουργείου που υπηρετούν, να έχουν τις ίδιες απολαβές.

-Ο έλεγχος των επιμέρους δαπανών των νοσοκομείων σε φάρμακα, αναλώσιμα υλικά και γενικώς στις προμήθειες, μέσα από την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών και σύγχρονων μεθόδων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v